Ταξίδι στο χρόνο

616

Στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Τμήματος Χωροταξίας

 Ταξίδι στο χρόνο, μέσω του ΕΟΤ

  • Το νέο βιβλίο του Κώστα Κατσιγιάννη θα παρουσιαστεί την Τέταρτη 30 Μαΐου 2018, στις 6.30 το απόγευμα

Το βιβλίο του Κώστα Κατσιγιάννη, πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ, πρώην γενικού διευθυντή ΕΟΤ, με τίτλο «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού» – ταξίδι στο χρόνο», θα παρουσιαστεί την Τέταρτη 30 Μαΐου 2018, στις 6.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Τμήματος Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Πεδίον Άρεως).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ. Παντελής Λαζαρίδης, τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τέως Γ.Γ του ΕΟΤ, Χάρης Κοκκώσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επίσης τέως Γ.Γ του ΕΟΤ και η κ. Ασπα Γοσπονίδη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, κ. Δημήτρης Χορταργιάς.

Το νέο βιβλίο του Κώστα Κατσιγιάννη, πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ, πρώην γενικού διευθυντή ΕΟΤ, με τίτλο «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού» – ταξίδι στο χρόνο» εκδόθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στο βιβλίο ξετυλίγεται η πορεία του ελληνικού τουρισμού από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας με γεγονότα, πρόσωπα και πολιτικές που κατά καιρούς εφαρμόστηκαν στο σημαντικό τομέα του τουρισμού.

Πιο ειδικά, περιγράφεται η διαδρομή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενός Οργανισμού που ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1929, επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου, καταργήθηκε το 1936 και επανιδρύθηκε το 1951. Έκτοτε, και επί πολλές δεκαετίες, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού, αφού χάρασσε αλλά ταυτόχρονα υλοποιούσε την εκάστοτε τουριστική πολιτική.

Μέσα από τις γραμμές του βιβλίου γίνεται αναφορά, κατά χρονολογική σειρά, στη δημιουργία και στην ανάπτυξη των κυριότερων πρωτοβουλιών του ΕΟΤ στους τομείς του πολιτισμού (καλλιτεχνικές εκδηλώσεις), της προβολής της χώρας στο εξωτερικό με τις ποικίλες διαφημιστικές πρωτοβουλίες καθώς και στην εκτέλεση δημόσιων τουριστικών έργων.

Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει τη δημιουργία και την εξέλιξη των φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να ενημερωθεί για τον τρόπο που ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του ’50 η διαφήμιση της χώρας μας, μέσα από τις ιστορικές αφίσες – δημιουργήματα συχνά σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών, τα πληροφοριακά έντυπα, τα λευκώματα, τους δίσκους μουσικής, τη συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, τα γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ κ.α.

Επίσης, στο βιβλίο περιγράφεται ο τρόπος που ξεκίνησαν και υλοποιήθηκαν, με μέριμνα της τεχνικής υπηρεσίας του ΕΟΤ, τα μεγάλα έργα τουριστικής υποδομής, όπως τα εμβληματικά ξενοδοχεία, τα γνωστά ως «Ξενία», που κατασκευάστηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, οι οργανωμένες  ακτές, τα κάμπινγκ, τα τουριστικά περίπτερα, τα έργα ιαματικού τουρισμού, οι οδικοί μεθοριακοί σταθμοί και πολλά άλλα. Ακόμη, αναφέρονται και ορισμένα μεμονωμένα έργα ιδιαίτερα σημαντικά για την εποχή που κατασκευάστηκαν, όπως το γήπεδο γκολφ της Γλυφάδας, το ξενοδοχείο «Μον Παρνές», το Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, το Κέντρο Θεραπείας Λουτρών Αιδηψού, οι διαμορφώσεις στο Λυκαβηττό, η πλήρης ανακαίνιση του Ανακτόρου «Αχίλλειον» στην Κέρκυρα.

Κυρίως δίνεται έμφαση στις πρωτοβουλίες των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, που οφείλονται σε εμπνευσμένους  ηγέτες και που υλοποιήθηκαν από πολύ ικανούς υπαλλήλους. Οι πρωτοβουλίες αυτές (πρώτα διαφημιστικά προγράμματα, ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων, συμμετοχή με περίπτερα σε τουριστικές εκθέσεις, έργα υποδομής κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους)  αποτέλεσαν και αποτελούν υποδείγματα ακόμη και σήμερα.

Επιπλέον, στο βιβλίο αναπτύσσεται σε ειδικά κεφάλαια η συμβολή του ΕΟΤ, με αφετηρία πάντοτε τη δεκαετία του ’50, σε  σημαντικές ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο θαλάσσιος, ο ιαματικός, ο οδικός-περιηγητικός, ο ορεινός, ο πολιτιστικός κ.α.

Επίσης, έμφαση δίνεται στις κατά καιρούς πολιτικές που εφαρμόστηκαν και κατά πόσο συνέβαλαν θετικά ή αρνητικά στην εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού. Εδώ ο  συγγραφέας δεν αρκείται στην προσωπική του άποψη αλλά δίνει το λόγο σε σημαντικούς ανθρώπους του κλάδου, όπως σε πρώην υπουργούς, γενικούς γραμματείς, εκπρόσωπους του ιδιωτικού τομέα αλλά και παλιούς υπαλλήλους του Οργανισμού.

Από την ανάγνωση του βιβλίου προκύπτει, πέραν των άλλων, και ένας προβληματισμός για τη μελλοντική ανάπτυξη του τουρισμού και πιο ειδικά για την εξέλιξη του δημόσιου τομέα, όπου τονίζεται η σταδιακή υποβάθμιση του ΕΟΤ, ενώ αναφέρονται ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις  σχετικές με το μέλλον του ιστορικού Οργανισμού.