Το Αζερμπαϊτζάν στην εποχή του κορονωϊού

276

Ο πλανήτης βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό. Η τρέχουσα επιδημική κρίση πλήττει βαριά ολόκληρο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας. Από τις αρχές Μαρτίου αμφότερες οι χώρες έχουν λάβει δραστικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού COVİD-19.
Ως πρώτο βήμα των αρχών του Αζερμπαϊτζάν ήταν να συστήσουν ένα επιχειρησιακό αρχηγείο υπό την αιγίδα του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου σε όλη την επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν. Για την κάλυψη αυτών των αναγκών το Υπουργικό Συμβούλιο δέσμευσε επίσης 526 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στη συνέχεια, βάσει του σχετικού διατάγματος του Προέδρου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, ιδρύθηκε το Ταμείο Αντιμετώπισης του Κορωνοϊού. Στόχος του Ταμείου είναι η παροχή οικονομικής στήριξης των αντιμέτρων. Μέσα σε λίγες ημέρες το Ταμείο έλαβε περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ από εθελοντική οικονομική συνεισφορά 571 νομικών οντοτήτων και 593 ιδιωτών. Ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επίσης δώρισαν το ετήσιο εισόδημά τους στο Ταμείο.
Ο Πρόεδρος Αλίγιεβ υπέγραψε επιπρόσθετα ένα διάταγμα που αφορά τα μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοιού και του αντίκτυπου της προκαλούμενης από τον ιό μεταβλητότητας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, στην οικονομία, στη μακροοικονομική σταθερότητα, στην απασχόληση και στις επιχειρησιακές οντότητες στο Αζερμπαϊτζάν.
Το Αζερμπαϊτζάν συμβάλλει στην καταπολέμηση του κορωνοϊού όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα η χώρα δώρισε 20 εκατομμύρια δολάρια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σε περιφερειακό επίπεδο προσέφερε 5 εκατομμύρια δολάρια ως οικονομική στήριξη στο Ιράν, το οποίο έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη γειτονική χώρα του Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, μέχρι στιγμής 87 άτομα έχουν μολυνθεί και ένα άτομο έχασε τη ζωή του από τον ιό COVID-19 στο Αζερμπαϊτζάν.