Υποδοχή της Παναγίας Σουμελά στην Μητρόπολή μας και στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Βόλου

517

Η Τοπικη μας Εκκλησια θα βιωσει ένα ακομημοναδικοιστορικογεγονος: την έλευση στην πόλη μας της θαυματουργού Ιεράς Εικόνας τής Παναγίας Σουμελά, της προστάτιδας καί εφόρου του Ποντιακού Ελληνισμού, από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα καί ομώνυμη Μονή της Μητροπόλεως Βεροίας, ΝαούσηςκαίΚαμπανίας.

Η Ιερά καί Σεπτή Εικόνα τής Παναγίας της Σουμελά θα αφιχθεί το απόγευμα της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου 2018, στις  5.30 το απόγευμα, στα προπύλαια του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, καί θα την υποδεχθεί ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιγνάτιος, ο Ιερός Κλήρος καί ο φιλάγιος λαός της Μητροπόλεώς  μας.

Μετά την υποδοχή, θα ψαλεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Βεροίας, ΝαούσηςκαίΚαμπανίας κ.κ. Παντελεήμονοςκαίσυγχοροστατούντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου. Στις 9.00 το βράδυ Μικρό Απόδειπνο.

Από την επομένη, Τρίτη 6 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, θα τελείται καθημερινά Όρθρος καί Θεία  Λειτουργία από τις 7.30-9.30 το πρωί. Στις  11.00 το πρωί θα ψάλλεται Ιερά Παράκληση προς τήν  Παναγία Σουμελά, στις 6.00 το απόγευμα Εσπερινός καί οι Χαιρετισμοί στην Παναγία καίστίς 9.00  το  βράδυ  Μικρό Απόδειπνο.

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, στις 8.30 το βράδυ θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή τής Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, κατά την οποία θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου καί τής Θείας Λειτουργίας.

Την Κυριακή 11Νοεμβρίου 2018, το πρωί θα τελεσθεί Όρθρος καί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Δημητριάδος καί Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου, μετά Θείου Κηρύγματος καίστίς 11.30 το πρωί θα ψαλεί η  τελευταία Ιερά Παράκληση προς τήν Παναγία Σουμελά, στο τέλος η  Ιερά Εικόνα θα αναχωρήσει για να ενθρονισθεί καί πάλι στην περίπυστηκαί ιστορική Θεομητορική  της  καθέδρα.

Καθ’ όλη τή διάρκεια της παραμονής της Ιεράς Εικόνας ο  Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου θα παραμένει ανοικτός, από τις 7.00 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

ΙστορικόΕικόνας Παναγίας Σουμελά

 

Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της του Ιερού Προσκυνήματος “Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά”. Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της περίφημης ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας σώζονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν οι Πόντιοι, με πρωτεργάτη τον Φίλωνα Κτενίδη, ιδρυτή του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», το 1950 και ήδη στις αρχές του 1951 άρχισε να υλοποιείται. Τον Αύγουστο μάλιστα του ίδιου έτους μεταφέρθηκε η εφέστια εικόνα της Παναγίας που ζωγράφισε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, όπου και φυλάσσονταν.

Τό  προσκύνημα είναι πανελλήνιας ακτινοβολίας και πλήθη πιστών περνούν για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, ενώ χιλιάδες χριστιανοί συρρέουν τις ημέρες της πανηγύρεως.

 

«Δύο λέξεις που θυμίζουν τη ζωή, τα μαρτύρια και τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού».

Η Εικόνα της Παναγίας κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Αυτός ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αποτύπωσε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά μετά την κοίμηση του Ευαγγελιστού μεταφέρεται από τον μαθητή του Ανανία στην Αθήνα. «Στα τέλη του τετάρτου αιώνα (386 μ.Χ.) πέταξε η «Αθηνιώτισσα» Παναγία για το όρος Μελά του Πόντου».

Με εντολή και προτροπή της Παναγίας οι πρώτοι οικίτορες μετά την Παναγία του όρους Μελά του Πόντου είναι οι Βαρνάβας και Σωφρόνιος οι και κτήτορες της Ιεράς Μονής Της. Από το 386 μ.Χ. έως το 1922 μ.Χ. ζει στον ηρωικό καισυνάμα μαρτυρικό Πόντο η Παναγία. «Απίστευτα γεγονότα συμπορεύονται με τη ζωή της Σουμελιώτισσας Πίσω από τα γεγονότα αυτά αισθάνεται κανείς την αγωνία και τον αγώνα της Σουμελιώτισσας που πασχίζει πώς ναπροστατέψει την πίστη και το γένος και να διατηρήσει αναλλοίωτη τηνΕλληνορθόδοξη ταυτότητά του και άσβεστη την εθνική και ιστορική τουμνήμη».

«Ήρθαν όμως πιο δύσκολες, πιο τραγικές μέρες με τονξεριζωμό (1922-1924). Τίποτε δεν μπόρεσε να ματαιώσει τον επάρατοξεριζωμό Με τον ξεριζωμό, η Σουμελιώτισσατάφηκε, με κοπετούς καιθρήνους, από τους τελευταίους μοναχούς Της, στα αγιασμένα χώματά Της.Δέκα χρόνια θαμμένη Η απεριόριστη αγάπη των ξεριζωμένων και η λαχτάρα τους να ξαναπροσκυνήσουν την εικόνα Της, θέριευε την ελπίδα της απελευθέρωσής Της Η πίστη και η τόλμη έφεραν το προσδοκώμενοαποτέλεσμα ήρθαν στο φως η Εικόνα, ο πολύτιμος Σταυρός με τοΤίμιος Ξύλο και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο, που ήταν θαμμένα κοντά στοπαρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας» και το 1931 επιστρέφουν στην Ελλάδαστο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. «Είκοσι χρόνια μουσειακό αντικείμενο. Η Παναγία και πάλι φώτισε ένα νοσταλγό Και η φαεινή εκείνη ιδέατου Φ. Κτενίδη δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα η Εικόναπαραδόθηκε στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά» και το 1952 ενθρονίστηκε, μεκάθε επισημότητα στην καινούργια Της βίγλα, πάνω στο υψίπεδο τουΒερμίου Κανείς δεν ήταν δυνατόν να υποψιαστεί ότι η ΠαναγίαΣουμελά σε λίγα μέσα χρόνια θα γινόταν Πανελλήνιο Προσκύνημα με παγκόσμια φήμη».

Η Παναγίας Σουμελά εορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

«Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από τα κείμενα του μακαριστού προέδρου του Ιδρύματος ¨Παναγία Σουμελά¨ +Παναγιώτη Τανιμανίδη».