Συνεργασία με τους μελετητές που ανέλαβαν την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) στο Νότιο Πήλιο είχε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Χρήστος Μπουκώρος.
Η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων αποτελεί ίσως το σημαντικότερο χωροταξικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τις περιοχές της χώρας. Εύλογα, λοιπόν, ο προβληματισμός των κατοίκων του Νοτίου Πηλίου επικεντρωνόταν, όλο το προηγούμενο διάστημα, στην πιθανή αλλαγή των μέχρι σήμερα ορίων των οικισμών, τα οποία είχαν καταπέσει με τις γνωστές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στις συνομιλίες και τη συνεργασία τόσο με τον επικεφαλής της τεχνικής εταιρείας «ΗΛΙΔΑ – Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.» που ανέλαβε την εκπόνηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου, κ. Σωτήρη Λιάρο, όσο και με τη Βολιώτισσα τοπογράφο μηχανικό κ. Γραμματή Μπακλατσή, η οποία συμμετέχει στην εκπόνηση του σχεδίου, το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι το εξής: Στη συντριπτική πλειοψηφία των χωριών και των οικισμών του Νοτίου Πηλίου δεν υπάρχουν αλλαγές στα γνωστά όρια των οικισμών. «Οι όποιες προσθαφαιρέσεις είναι σημειακές και πολύ μικρής έκτασης», όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της τεχνικής εταιρείας στη συνομιλία του με τον βουλευτή Μαγνησίας και πρώην υφυπουργό Χρήστο Μπουκώρο.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Μαγνησίας, μετά το πέρας της συνεργασίας του με τους μελετητές, επισήμανε τα εξής: «Θα αναμείνουμε τη δημοσιοποίηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι διαβεβαιώσεις των μελετητών περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί την τελευταία τριετία.
Επιπλέον, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση εξασφάλισε πόρους ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να εκπονηθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ενώ έχουν διατεθεί πρωτοφανείς οικονομικοί πόροι για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, τη σύνταξη και ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, καθώς και για την εκπόνηση των μελετών αναγνώρισης οδών.
Όλα αυτά τα ζητήματα παρέμεναν σε μία «αιώνια εκκρεμότητα», σχεδόν από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Η πίεση του χρόνου για την ολοκλήρωση ενός τόσο σπουδαίου έργου, που αφορά στην κατοχύρωση και στην προστασία της περιουσίας των πολιτών, ενέχει τον κίνδυνο να προκύψουν τεχνικά προβλήματα ή και σφάλματα. Για τους λόγους αυτούς, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς οφείλουν να λάβουν υπόψη ότι πρωταρχικός στόχος είναι η οριστική διευθέτηση όλων αυτών των ζητημάτων, η δημιουργία σύγχρονων γεωχωρικών εργαλείων και, παράλληλα, η προστασία και η κατοχύρωση της αξίας της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών».




















