Κορυφώθηκαν, το διήμερο 26-27/9, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της προσφυγικής ενορίας της Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας (1926-1928). Η πολύ σημαντική αυτή ιστορική επέτειος περικοσμείται και ευλογείται από την παρουσία του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, Πολιούχου της αλησμόνητης Σμύρνης, το οποίο μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους και θα βρίσκεται στον Ναό έως την Τετάρτη 30/9.

Το Σάββατο 26/9 τελέστηκε το Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Παρέστησαν ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος μνημόνευσε τους πρώτους πρόσφυγες, που υπό αντίξοες συνθήκες δημιούργησαν την ενορία της Ευαγγελιστρίας και ανήγειραν τον πρώτο Ναό. Χαρακτήρισε το έργο τους «μέγιστο δώρο προς τις μετέπειτα γενιές και σε εμάς, που αποτελεί απόδειξη της δυνάμεως που κρύβει η πίστη των ανθρώπων». Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε και πάλι τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ για την έλευση του Λειψάνου της Αγίας Φωτεινής, η οποία έφερε μαζί της μνήμες από την Ναό της στην Σμύρνη, που δυστυχώς, χάθηκε στην Καταστροφή. Ακολούθως, καλωσόρισε τους δύο Ιεράρχες και Πανεπιστημιακούς Διδασκάλους, με τους οποίους τον συνδέσουν πολυχρόνιοι αδελφικοί δεσμοί και κοινή πορεία μέσα στην Εκκλησία, καθώς επίσης τον Πρωτ. Θωμά Συνοδινό, Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού Αθηνών, του οποίου το έργο εξήρε στην Τοπική μας Εκκλησία και στην Ενορία της Ευαγγελιστρίας, παρά τω πλευρώ του αειμνήστου Ποιμενάρχου μας, μετέπειτα Αρχιεπισκόπου, Χριστοδούλου. Τον ευχαρίστησε δε για την παρακαταθήκη που άφησε στον τόπο μας, τον σημερινό Προϊστάμενο της Ευαγγελιστρίας Αρχιμ. Αμφιλόχιο Μήλτο, γόνο προσφυγικής οικογένειας, εκλεκτό μέλος της Ιερατικής μας οικογένειας.

Τον λόγο έλαβε, στην συνέχεια, ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, ο οποίος αναφέρθηκε στους παλαιούς δεσμούς του με τον Βόλο και την Μητρόπολή μας,, που ξεκινούν από τα χρόνια του Μακαριστού Χριστοδούλου και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με την ιδιότητά του ως μέλους του Δ/Σ της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Ακολούθως, αναφέρθηκε στην κοινή πορεία μέσα στον χρόνο των προσφυγικών Μητροπόλεων Δημητριάδος και Περιστερίου, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες των οποίων έκαναν την Παναγία προστάτιδά τους και έχτισαν Ναούς στην Χάρη Της. Στην συνέχει, κάλεσε όλους σε συλλογική αυτοκριτική για τα γεγονότα που συνέβησαν πριν 100 και πλέον χρόνια και οδήγησαν στην μετάβαση των Μικρασιατών προσφύγων στην Μητροπολιτική Ελλάδα. Συσχέτισε τα γεγονότα εκείνης της εποχής, με το γεγονός που περιγράφεται στο 2ο και 3ο κεφάλαιο του Βιβλίου της Αποκαλύψεως, αναφορικά με τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως, Έφεσο, Σμύρνη, Πέργαμο, Θυάτειρα, Σάρδεις, Φιλαδέλφεια και Λαοδίκεια. «Σ’ αυτές της Εκκλησίες ο Χριστός επεσήμανε τρία πράγματα, που σχετίζονται με εμάς. Το πρώτο είναι η χαλάρωση της πίστης, το δεύτερο η προειδοποίηση της μετακίνησης και το τρίτο και ελπιδοφόρο, η υπόσχεση τους στεφάνου της ζωής, σε εκείνους που θα μείνουν πιστοί άχρι θανάτου. Η προφητεία εκπληρώθηκε με την μετακίνηση των προσφυγικών πληθυσμών από την Μικρά Ασία στην Ελλάδα. Ο Χριστός ζήτησε αγάπη, μετάνοια και πίστη. Όταν εξοκείλουμε από την αγάπη προς τον Θεό, ζητεί μετάνοια, δηλ. μεταστροφή, αλλαγή διάθεσης και επιστροφής στον Θεό. Ο βίαιος ξεριζωμός της προσφυγιάς, βοήθησε στην μετάνοια και στην γνώση ότι υπάρχει ο στέφανος της ζωής, η Βασιλεία των Ουρανών, που είναι η ελπίδα και η προοπτική μας».

Την Κυριακή 27/9 τελέστηκε Πανηγυρικής Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Περιστερίου κ. Γρηγορίου και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων κ. Άννας – Μαρίας Παπαδημητρίου, των Βουλευτών Μαγνησίας κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου και Χρήστου Τριαντόπουλου, των επικεφαλής των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεγάλου πλήθους προσκυνητών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έλαβε αφορμή από το Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, και τόνισε ότι «η σχέση μας με τον Θεό δεν είναι συναισθηματική, ψυχολογική ή διανοητική, αλλά καθορίζει την ύπαρξή μας. Ο Θεός αποτελεί τον κατ’ εξοχήν τρόπο της ανθρώπινης ύπαρξης, που βιώνεται καρδιακά. Η κατανόηση αυτής της σχέσης διέρχεται μέσα από το Μυστήριο της Εκκλησίας, εκεί που καλούμαστε να κοινωνήσουμε τον Χριστό και τους αδελφούς μας, με προοπτική την Βασιλεία του Θεού… Ο αγώνας μας είναι να μεταμορφώσουμε την ζωή μας, ώστε να εκφράζουμε την βούληση του Θεού και όχι την δική μας…».

Ο κ. Χρυσόστομος παρατήρησε ότι «η ενορία αποτελεί την βάση κάθε τοπικής Εκκλησίας, όπου βιώνεται η εμπειρία της σχέσης μας με τον Θεό, σαν κι αυτήν που έζησαν οι πρόσφυγες πρόγονοί μας. Η ενορία ήταν πάντοτε το κεντρικό σημείο της ζωής τους, εκεί συναντιούνταν το δύο ιερότατα μεγέθη, η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός, όχι ως ιδεολόγημα, αλλ’ ως τρόπος που μας οδηγεί στην συνύπαρξη, στην διαλεκτικότητα, στην επιβίωση. Αυτή την παράδοση μετέφεραν οι πρόσφυγες στον Μητροπολιτικό Ελληνισμό και έφτιαξαν τους Ναούς, όπου εναπέθεσαν τα ιερά που κουβάλησαν στην προσφυγιά. Έτσι δημιουργήθηκε και η ενορία της Ευαγγελιστρίας, που έγινε το κέντρο του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Οι πρόσφυγες, χωρίς να ξεχάσουν το παρελθόν τους, έγραψαν μια νέα ιστορία, δεν εγκλωβίστηκαν στο συναίσθημα, αλλά μεταλαμπάδευσαν τον πολιτισμό τους εδώ, που καλλιεργεί την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία. Για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός είναι μεγέθη ταυτόσημα, που συνιστούν τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό, ως πραγματικότητα ήθους, ζωής, παρουσίας, ζωής, ανάπτυξης και ευημερίας…..».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο για την τιμητική του πρόσκληση, αλλά και την αγάπη του και την συναντίληψη που τους διακρίνει στην διαχείριση των Εκκλησιαστικών ζητημάτων, την αλληλοκατανόηση. Εξήρε την ευρύτητα της σκέψης και του προβληματισμού του, την διαλεκτική του ικανότητα, χωρίς εντάσεις και την εποικοδομητική και ενωτική στάση του μέσα στην Ιεραρχία. Επαίνεσε το ποικίλο έργο του, την ζωτικότητα των δύο βασικών πνευμόνων της Εκκλησίας, των ενοριών και των Μοναστηριών και κάλεσε τον λαό μας να ανταποδίδει την αγάπη και τον σεβασμό του προς τον Ποιμενάρχη μας.

Τέλος, ο Προϊστάμενος της ενορίας Αρχιμ. Αμφιλόχιος Μήλτος ευχαρίστησε τους δύο Ιεράρχες για την τιμητική και ευλογητή συμμετοχή τους στον επετειακό εορτασμό και ζήτησε να έχουν πάντοτε στις προσευχές τους την ενορία της Ευαγγελιστρίας.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ