«Πατήθηκε το κουμπί» για την επανεκκίνηση αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, με στόχο την τόνωση των εσόδων της Εκκλησίας που σήμερα πιέζονται ασφυκτικά από την πανδημία. Λίγο διάστημα μετά την αλλαγή του μοντέλου αξιοποίησης, η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) απευθύνει κάλεσμα σε επενδυτές για την αξιοποίηση 38 ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα από δύο διαφορετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος που ανήρτησε χθες στην ιστοσελίδα της.
«Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με βάση το νέο μοντέλο» σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, επισημαίνοντας πως υπάρχουν προσδοκίες για προσέλκυση σημαντικού αριθμού επενδυτών, αφού πρόκειται για αξιόλογα οικόπεδα μέσα στον αστικό ιστό και σε κομβικά σημεία (ανάμεσά τους βρίσκονται ακίνητα στη Βουλιαγμένη και στην Κηφισιά, καθώς και στις περιοχές των Αχαρνών, των Πατησίων και του Μοσχάτου, αλλά και σε κεντρικά σημεία της συμπρωτεύουσας, π.χ. πέριξ του Λευκού Πύργου). Ενας ακόμη λόγος που κάνει όσους συμμετέχουν στο project να αισιοδοξούν πως αυτή τη φορά θα υπάρξουν αποτελέσματα είναι η δυνατότητα που δίνεται, εκτός από την πώληση και παραχώρηση, για τη μεταβίβαση των τίτλων ιδιοκτησίας του ακινήτου στον επενδυτή για 99 χρόνια, ο οποίος θα μπορεί να εκμεταλλευθεί όπως επιθυμεί το ακίνητο για το διάστημα που θα βρίσκεται στην κατοχή του.
Παρότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις για τον τρόπο που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα ακίνητα (π.χ. δημιουργία ξενοδοχείων πόλης), οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα αξιολογηθούν οι προτάσεις των υποψήφιων επενδυτών και ποια λύση είναι η πλέον συμφέρουσα για την περιουσία της Εκκλησίας. Αποφάσεις που θα αποτυπωθούν στους σχετικούς διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν στη συνέχεια για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα.
Τα «φιλέτα»
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και στα λεγόμενα «φιλέτα» της εκκλησιαστικής περιουσίας, μεταξύ των οποίων το ακίνητο των 80 στρεμμάτων (ορφανοτροφείο θηλέων) απέναντι από τον Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και τα 1.000 και πλέον στρέμματα στη Φασκομηλιά, δηλαδή μεταξύ Βουλιαγμένης και Βάρκιζας.
Το πρώτο μάλιστα χαρακτηρίζεται από κύκλους του real estate το «ιερό δισκοπότηρο» της εκκλησιαστικής περιουσίας, το οποίο θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα μαγνητίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ελλήνων και ξένων παικτών του real estate. Τα συνολικά 38 ακίνητα που βαίνουν προς αξιοποίηση θεωρείται πως θα αποτελέσουν το πρώτο crash test για την ύπαρξη ή μη ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εκκλησιαστική περιουσία.
Πάντως για να πάρουν τον φάκελο των ακινήτων αυτών, οι υποψήφιοι επενδυτές σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να καταβάλουν ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 500 ευρώ και 1.500 ευρώ. Χρήματα που θα κατευθυνθούν στο ταμείο της Εκκλησίας, το οποίο χρησιμοποιείται για υποτροφίες σε φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες (η Εκκλησία διαθέτει περίπου 200.000 ευρώ τον χρόνο σε υποτροφίες φοιτητών).