Γενναία, ψύχραιμη και αξιοπρεπής. Οι τρεις αυτές λέξεις μπορούν να χαρακτηρίσουν τη χθεσινή παρουσία της Ιωάννας Παλιοσπύρου στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, εκεί όπου ξεκίνησε η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε στις 20 Μαΐου του 2021 από την 36χρονη Έφη Κακαρατζούλα.
Η νεαρή κοπέλα, που είδε τη ζωή της να αλλάζει με τον πλέον βίαιο τρόπο, βρήκε χθες τη δύναμη να αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο τη γυναίκα που της σημάδεψε τη ζωή. Μόνο που η αντίδικός της επέλεξε να μην βρεθεί απέναντί της, σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση. Το εδώλιο ήταν κενό και η 36χρονη εκπροσωπήθηκε, όπως έχει το δικαίωμα από τους δικηγόρους της. «Εγώ θα είμαι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση» ξεκαθάρισε, ωστόσο, την πλευρά της η Ιωάννα, που εδώ και 15 μήνες αναμένει τις απαντήσεις της κατηγορουμένης για την άγρια επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της.
Η εμφάνιση της 35χρονης Ιωάννας στο δικαστήριο με τη μάσκα στο πρόσωπο, το λευκό καπέλο και τα γάντια στα χέρια συγκλόνισε. Μόλις λίγα λεπτά πριν την έναρξη της δίκης η κοπέλα συνοδευομένη από τους δικηγόρους της, Απόστολο Λύτρα και Νίκο Αλεξανδρή, τους γονείς της και τον αδελφό της, μπήκε στον προαύλιο χώρο των δικαστηρίων. Οι δημοσιογράφοι την περικύκλωσαν για μια δήλωση, όμως εκείνη δεν είπε λέξη. Μόνο γύρισε κάποια στιγμή και με το βλέμμα της και έδειχνε να αναζητεί την μητέρα της. Όταν πια ολοκληρώθηκε η χθεσινή διαδικασία, η Ιωάννα μίλησε στους δημοσιογράφους. «Η κατηγορούμενη προσπάθησε να με σκοτώσει. Για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι», ήταν τα λόγια της λίγο πριν αναχωρήσει από το δικαστήριο, σχολιάζοντας την ηχηρή απουσία της 36χρονης από τη δίκη.
Μέσα στη δικαστική αίθουσα η νεαρή γυναίκα συνομίλησε για λίγο με τους δικηγόρους της και στη συνέχεια κάθισε δίπλα στη μητέρα της και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της. Η στήριξη τους αμέριστη. Η μητέρα της, της κρατούσε συνεχώς το χέρι και ο αδελφός την αγκάλιασε. Οι στιγμές ήταν δύσκολες και πολύ φορτισμένες.
Ξεχωριστή ήταν και η στιγμή που ο δικηγόρος της κατηγορουμένης Σάκης Κεχαγιόγλου, πλησίασε την Ιωάννα και συνομίλησε μαζί της, εκφράζοντας της την συμπαράστασή του. «Την άκουσα ψύχραιμη. Ζήτησα να μιλήσω στο τραγικό θύμα αυτής της υπόθεσης για να της εκφράσω τη προσωπική μου συμπάθεια και συμπαράσταση. Η συμπάθεια αυτή δεν σημαίνει ότι θα περιορίσω την άσκηση των υπερασπιστικών μου καθηκόντων» δήλωσε ο κ. Κεχαγιόγλου ερωτηθείς για τη συνομιλία του με την Ιωάννα. «Κατάλαβα ότι διαχωρίζει το ανθρώπινο στοιχείο από το ρόλο μου ως υπερασπιστή. Εκφράζω τον θαυμασμό μου για το ψυχικό της σθένος αλλά δεν θα περιορίσω τα υπερασπιστικά μου καθήκοντα, όπως κάνω με κάθε εντολέα μου» προσέθεσε ο ίδιος.
Η σύνθεση του δικαστηρίου και οι μάρτυρες
Την απόφαση για την ποινική μεταχείριση της 36χρονης Έφης, που κατά το συνήγορό της «θα εμφανιστεί στο δικαστήριο σε οικείο δικονομικά χρόνο», θα λάβουν τρεις δικαστές και τέσσερις ένορκοι. Εκ των τριών δικαστών οι δυο είναι γυναίκες, ενώ οι ένορκοι είναι όλοι άνδρες. Δηλαδή, η σύνθεση του δικαστηρίου αποτελείται από δυο γυναίκες και πέντε άνδρες. Να σημειωθεί ότι χθες η υπεράσπιση της 36χρονης είχε ζητήσει την εξαίρεση τριών γυναικών που κληρώθηκαν ως ένορκοι, όπως έχει δικαίωμα από το νόμο. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε ως μια προσπάθεια εκ μέρους της υπεράσπισης να αποφύγει ενδεχόμενη συναισθηματική ταύτιση των γυναικών που θα βρίσκονταν στην έδρα με την Ιωάννα και τον ατελείωτο Γολγοθά που η κοπέλα ανεβαίνει. Θα πρέπει, όμως να σημειωθεί πως η εξαίρεση ενόρκων αποτελεί ένα δικαίωμα που ο νόμος παρέχει στους κατηγορούμενους, οι οποίοι συνήθως το αξιοποιούν όταν το κρίνουν απαραίτητο.
Τελικά χθες μετά από περίπου δίωρη συνεδρίαση, η πολύκροτη δίκη διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου το δικαστήριο να απαλλαγεί από άλλες υποθέσεις και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη διαδικασία για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σχετικό αίτημα προς την έδρα είχε υποβάλει ο εισαγγελέας της έδρας, Χαρ. Μαστραντωνάκης. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζήτησε – και έγινε δεκτό από το δικαστήριο- να διακοπεί η διαδικασία για αναδιάταξη της σειράς των μαρτύρων, δεδομένου ότι πριν απ’ όλους θα πρέπει να εξεταστεί το Ιωάννα, η οποία ήταν αρχικά η πέμπτη στη σειρά. «Η υπόθεση αυτή λογικά θα διαρκέσει. Για αν αποδειχθεί η αλήθεια -και αυτή μόνο πρέπει να λάμψει – να προτάξουμε σήμερα τις υπόλοιπες υποθέσεις ώστε το επόμενο διάστημα να μην έχουμε κάτι να μας εμποδίζει και να ασχοληθούμε με αυτή την υπόθεση» τόνισε ο εισαγγελέας.
Έτσι, με την έναρξη της επόμενης συνεδρίασης στις 30 Σεπτεμβρίου, στο βήμα του μάρτυρα θα ανέβει η Ιωάννα, η οποία θα κληθεί να καταθέσει για όσα βίωσε μετά την επίθεση εναντίον της, να μιλήσει για τη σχέση της με τη κατηγορουμένη, με την οποία μάλιστα έχουν κοινή καταγωγή, την Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας. Θα ακολουθήσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων και εν συνεχεία η απολογία της 36χρονης. Ακολούθως θα αγορεύσει ο εισαγγελέας και οι δικηγόροι των δυο πλευρών και εν συνεχεία το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να εκδώσει την απόφασή του, αρχικά επί της ενοχής και εν συνεχεία επί των ποινών. Η όλη διαδικασία πάντως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 11 Ιανουαρίου, οπότε και λήγει το 18μηνο, που είναι το ανώτατο όριο προφυλάκισης της κατηγορουμένης.
Το αίτημα για μετατροπή της κατηγορίας
Νωρίτερα, πάντως, χθες, με την έναρξη της διαδικασίας η 36χρονη Έφη ενημέρωσε το δικαστήριο ότι δεν θα παραστεί στη δίκη. «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της προς τους παράγοντες της δίκης η κατηγορούμενη, η οποία είχε ήδη μεταχθεί ήδη εδώ και λίγα 24ωρα από τις φυλακές της Θήβας σε αυτές του Κορυδαλλού, προκειμένου εφόσον το επιθυμούσε να παραστεί στο δικαστήριο.
Στη συνέχεια της διαδικασίας, λαμβάνοντας το λόγο ο συνήγορός της ζήτησε από το δικαστήριο τη μετατροπή της κατηγορίας για την εντολέα του από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. «Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία σου νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιόγλου. Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί ότι αν το δικαστήριο καταδικάσει την κατηγορούμενη για απόπειρα ανθρωποκτονίας τότε το μέγιστο της ποινής που αντιμετωπίζει είναι κάθειρξη 15 ετών. Αντίθετα, αν δικαστές και ένορκοι αποφασίσουν να μετατρέψουν την κατηγορία σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στην 36χρονη είναι κάθειρξη 10 ετών.
Στο δικαστήριο αναγνώστηκε και ο κατάλογος των μαρτύρων της υπόθεσης, οι οποίοι ανέρχονται στους 35. Σχεδόν όλοι ήταν παρόντες στη δικαστική αίθουσα. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς που απουσίαζαν ήταν και ο 40χρονος άνδρας, με τον οποίο η κατηγορουμένη φαίνεται να είχε αποκτήσει εμμονή και να πίστευε ότι είχε σχέσεις με την Ιωάννα. «Απέκτησα μία αρρωστημένη εμμονή μαζί της. Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία» είχε πει στην απολογία της στην ανακρίτρια τον περασμένο Απρίλιο η 36χρονη, προσθέτοντας πως δεν θέλει να αναπτύξει περαιτέρω το θέμα αυτό «ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες».
Το επεισόδιο με τον άνδρα που προσπάθησε να φωτογραφίσει την Ιωάννα …
Χθες, ωστόσο, στο περιθώριο της δίκης, σημειώθηκε και ένα επεισόδιο. Την ώρα που το δικαστήριο είχε αποσυρθεί για να αποφανθεί για το θέμα της διακοπής της δίκης, η Ιωάννα είχε βγει από τη δικαστική αίθουσα και περίμενε να επανέλθει το δικαστήριο. Τότε ένας άνδρας επιχείρησε να την φωτογραφίσει. Η κοπέλα αναστατώθηκε και μίλησε στους οικείους της, αλλά και στους αστυνομικούς. Αμέσως ο άνδρας εντοπίστηκε και του ζητήθηκε να διαγράψει τις φωτογραφίες. Όταν πια το δικαστήριο επανήλθε ο πρόεδρος ζήτησε από τους αστυνομικούς να φέρουν τον άνδρα ενώπιον του. «Επειδή βρισκόσασταν εκτός δικαστικής αίθουσας, σας κάνω μόνο σύσταση να σβήσετε ότι έχετε τραβήξει» του είπε πρόεδρος και εκείνος του απάντησε πως είχε σβήσει ήδη κάθε αρχείο από το κινητό του.
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι η δίκη διεξάγεται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τους δημοσιογράφους που κλήθηκαν να την καλύψουν. Στη δικαστική αίθουσα λόγω κορωνοΐου εισέρχονταν εκ περιτροπής μόλις τέσσερις εκπρόσωποι του Τύπου.
protothema