25.6 C
New York
Τρίτη 16-07-2024
spot_img

Αναδρομικά και δώρα συνταξιούχων κρίνονται μέσα στην εβδομάδα από ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο

Δικαστική εβδομάδα των συνταξιούχων είναι αυτή που ξεκίνησε σήμερα, καθώς στα δυο από τα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα συζητηθεί πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων απομάχων της εργασίας, που ζητούν αναδρομικές διαφορές συντάξεων που φτάνουν ακόμα και τα εννέα έτη.

«Έμφραγμα» έχει προκληθεί στο IV (Δ΄) Τμήμα του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, καθώς εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λ.π.

Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αγωγές των ενστόλων όλων των Σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, Αστυνομικών, κ.λπ.), που είναι περίπου στα ίδια αριθμητικά επίπεδα.

Έτσι, την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021, στο IV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, θα συζητηθούν τέσσερεις υποθέσεις συνταξιούχων που θα έχουν το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έως το περασμένο έτος.

Αναλυτικότερα, οι συνταξιούχοι τέως πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, κ.λπ., ζητούν δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία των τέως απασχολουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020.

Όλοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Την ερχόμενη Πέμπτη οι τέσσερεις αυτές πιλοτικές υποθέσεις δεν θα συζητηθούν στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση, αλλά σύμφωνα με τα νέα νομοθετικά δεδομένα, θα συζητηθούν με δήλωση των δικηγόρων των συνταξιούχων, του ΕΦΚΑ, κ.λπ.

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το IV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω των ζητημάτων μείζονος σημασίας που επικαλούνται οι συνταξιούχοι, αλλά και των συνταγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν οι τέσσερεις αυτές υποθέσεις θα παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ολομέλεια Συμβουλίου Επικρατείας

Παράλληλα, μια ημέρα μετά, την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου, θα συζητηθεί ένα μεγάλο πακέτο αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που και αυτοί με τη σειρά τους διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ, σε δημόσια ακροαματική διαδικασία, αλλά με τους περιοριστικούς όρους λόγω COVID-19 θα συζητηθούν επτά υποθέσεις. Δηλαδή, θα συζητηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός της δικαστικής αίθουσας και σε περιορισμένο χρόνο αγόρευσης των δικηγόρων, που λόγω της συνάφειας των υποθέσεων και των επιχειρημάτων που επικαλούνται, συνολικά όλες οι αγορεύσεις θα διαρκέσουν 45 λεπτά έως το πολύ 60 λεπτά.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι μεταξύ των άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Όλοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους. Υποστηρίζουν ότι οι περικοπές παραβιάζουν τις συντακτικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.λπ.

Αναλυτικότερα, ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η απόφαση του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτουν από επιστροφές μειώσεων των συντάξεων τους.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015).

Ακόμη, αναφέρουν οι συνταξιούχοι ότι το υπουργείο Εργασίας σε διάταξη νόμου (ν. 4714/2020 άρθρο 114, παρ. 3), αναφέρει ότι με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 5), της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ. 1) και της διάκρισης των λειτουργιών, αλλά είναι αντίθετη και στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ με τότε πρόεδρο την σημερινή ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και λίγο πριν αναλάβει τα νέα καθήκοντά της, έκρινε συνταγματικές τις περικοπές των τριών δώρων-επιδομάτων των δικαστικών υπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ (το οποίο παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια) είχε κρίνει -με εύστοχη και ισχυρή νομική επιχειρηματολογία- αντισυνταγματικές τις επίμαχες περικοπές.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles