8.7 C
New York
Πέμπτη 28-03-2024
spot_img

Ανασχηματισμός: Στις 12:00 οι ανακοινώσεις – Άρχισαν τα τηλέφωνα

Η προεργασία του Σαββατοκύριακου στο Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει σε έναν ανασχηματισμό με δομικά χαρακτηριστικά που ουδεμία σχέση έχει με τις «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα, που προτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Αύγουστο.

«Νέο ξεκίνημα, νέα χρονιά», έλεγε από χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας προαναγγέλλοντας επί της ουσίας τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τις οποίες ωστόσο, όπως έσπευσε να συμπληρώσει τις «ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός, που είναι εκείνος που θα κρίνει εάν θέλει και πότε θα τις ανακοινώσει».

Οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει το πλάνο των αλλαγών εδώ και καιρό. Στόχος του ήταν και είναι η ισχυροποίηση του κυβερνητικού σχήματος, μπροστά στις κρίσιμες προκλήσεις του 2021 που ξεκινά ενώ η μάχη κατά της πανδημίας συνεχίζεται, ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί το μεγάλο εθνικό εγχείρημα και η επιστροφή στην ανάπτυξη με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου αποτελεί το μεγάλο στοίχημα.

Με δεδομένο ότι η θεμελίωση αυτών των στόχων θα επιδιωχθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει εγκαίρως τα κατάλληλα πρόσωπα στις θέσεις-κλειδιά. Έμπειρο στέλεχος τονίζει ότι έχει το βλέμμα του στραμμένο στις προκλήσεις μετά την πανδημία, παρότι θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις και το σχετικό νομοθετικό έργο δεν πρέπει και δεν πρόκειται να σταματήσουν λόγω της μάχης εναντίον της πανδημίας.

Όπως ο ίδιος υποστήριξε κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λίγες μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, η κυβέρνησή του επενδύει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που «δεν σταμάτησαν ούτε κατά το πρώτο ούτε κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας». Στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται άλλωστε η δρομολόγηση των διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων και η επανεκκίνηση μεγάλων έργων σε κρίσιμους τομείς μέσω ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Και οι δύο αυτές προτεραιότητες αλλά και άλλες εξίσου ψηλά στην ατζέντα χρειάζονται καλό συντονισμό και γρήγορες ταχύτητες από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη», λέει χαρακτηριστικά έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος υπενθυμίζοντας πρόσφατες αρρυθμίες, αστοχίες ή και συγκρούσεις μεταξύ υπουργών που γκρίζαραν την εικόνα της κυβέρνησης.

Η επιλογή του «επιτελικού κράτους» δεν μπορεί επίσης παρά να «προβλέπει» κινήσεις που να διευκολύνουν την καλή συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των υπουργών. «Δεν αποκλείεται να βρεθούν εκτός κυβέρνησης ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σημειώσει «λεπτομέρειες» παρακολουθώντας τη λειτουργία της κυβέρνησης εδώ και 18 μήνες. «Η πόρτα μου μπορεί να μην είναι πάντα ανοιχτή λόγω κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, αλλά είναι πάντα ανοιχτό το λάπτοπ μου», είχε δε πει απευθυνόμενος πρόσφατα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Έχει ήδη περάσει από «σκανάρισμα» τους βουλευτές του και έχει ήδη επιλέξει ποιους θα αξιοποιήσει στο νέο σχήμα; Οι πληροφορίες λένε «ναι» και προσθέτουν ότι θα αξιοποιηθούν αρκετοί βουλευτές και δύο τουλάχιστον σε θέσεις-κλειδιά.

Θα απομακρυνθούν και γιατί υπουργοί; Πρόκειται για το μεγάλο δίλημμα του εκάστοτε πρωθυπουργού όταν φτάνει η ώρα του ανασχηματισμού. Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται να διατηρήσει στην ίδια θέση υπουργό για να κρατήσει για παράδειγμα τα προσχήματα απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης. Ωστόσο οι πληροφορίες διαπιστώνουν ότι στο παζλ ξεχωρίζουν σημαντικές μετακινήσεις υπουργών σε άλλα πόστα, αλλαγές στο πλάνο των υφυπουργών και κάποιες …αποχωρήσεις, ενώ δεν αποκλείονται και εκπλήξεις. Το σίγουρο είναι ότι από την πρώτη στιγμή «κλείδωσαν» οι «αμετακίνητοι», δηλαδή οι υπουργοί με ικανοποιητικές επιδόσεις τους δύσκολους μήνες του 2020.

Η ονοματολογία βέβαια δίνει και παίρνει τις τελευταίες ώρες αλλά στην πραγματικότητα ελάχιστοι συνεργάτες του γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. «Μόνο ο πρωθυπουργός ξέρει», επαναλάμβανε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος προσπάθησε να αποφύγει μιλώντας στο Σκάι κάθε ερώτηση σχετικά με τις «ειδήσεις» γύρω από τον ανασχηματισμό…

Οι παραμένοντες και οι «υπ΄ ατμόν»

Με βάση την ονοματολογία που κυκλοφορεί στα κυβερνητικά παρασκήνια ελάχιστοι είναι οι υπουργοί που φέρεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν στον επικείμενο ανασχηματισμό, ιδίως αν αυτός γίνει άμεσα και δεν αναβληθεί για ευθετότερο χρόνο. Είναι κατά βάση οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης και Υγείας Βασίλης Κικίλιας, οι οποίοι χειρίζονται τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η χώρα και η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και απαιτούν αταλάντευτη συνέπεια και συνέχεια στους υφιστάμενους χειρισμούς.

Από εκεί και ύστερα ουδείς άλλος θεωρείται αναντικατάστατος και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θέλει όλους τους υπολοίπους να είναι υπ΄ ατμόν με κατεύθυνση είτε την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα είτε την μετακίνηση ορισμένων εξ αυτών σε άλλο κυβερνητικό πόστο που θα θεωρηθεί ως «δεύτερη ευκαιρία για να αποδείξουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικοί». Συνομιλητές του πρωθυπουργού μετέφεραν στο protothema.gr την πρόθεσή του «να μην μετακινήσει μεν όλα τα πιόνια, αλλά να κάνει αλλαγές στην κυβερνητική σκακιέρα οι οποίες δεν θα περάσουν απαρατήρητες».

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, καθώς η μεταχείριση την οποία θα τύχουν θα δείξει τις προθέσεις του πρωθυπουργού και τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά που επιδιώκει να προσδώσει στον ανασχηματισμό. Κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για αμοιβαία μετάθεσή τους με τον πρώτο να μετακινείται στο υπουργείο Ενέργειας και τον δεύτερο να τον διαδέχεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Νεότερες πληροφορίες ήθελαν να παραμένει στη θέση του ο κ. Γεωργιάδης και το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας να περνάει στην νυν υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Συζητήθηκε επίσης η εκδοχή να γίνει αμοιβαία μετάθεση της τελευταίας με τον κ. Χατζηδάκη, χωρίς, ωστόσο, η σχετική φημολογία να βρίσκει επιβεβαίωση, ίσως και επειδή την αντικατάσταση της νυν υπουργού Παιδείας έχει ζητήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Από τις πλέον πιθανές αλλαγές εκτιμάται ότι είναι η μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα με προορισμό το υπουργείο Εργασίας από το οποίο φέρεται να αποχωρεί ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος κατείχε το ίδιο χαρτοφυλάκιο και καθ΄ όλη της διάρκεια της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά την περίοδο 2012-2014.

«Νέο αίμα»

Σε ό,τι αφορά το «νέο αίμα» με το οποίο σχεδιάζει ο πρωθυπουργός να εμπλουτίσει το κυβερνητικό σχήμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προέρχεται κατά βάση από το στελεχιακό δυναμικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, χωρίς να αποκλείεται η αξιοποίηση ενός περιορισμένου αριθμού ικανών προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους και κυρίως την Κεντροαριστερά που έχει «αιμοδοτήσει» και το τωρινό υπουργικό συμβούλιο.

Από τους γαλάζιους βουλευτές προς αξιοποίηση φέρονται οι Χρήστος Ταραντίλης και Τάσος Χατζηβασιλείου, ένας εκ των οποίων μπορεί να οριστεί κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και εξετάσθηκε το ενδεχόμενο το κενό του κ. Πέτσα να καλύψει η νυν αναπληρώτριά του Αριστοτελία Πελώνη, που, ωστόσο, έχει το «ντεζαβαντάζ» ότι δεν είναι βουλευτής. Ακούγονται επίσης τα ονόματα των Θεόδωρου Ρουσσόπουλου, ο οποίος φέρεται επικρατέστερος αντικαταστάτης του Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού.

Άλλες πληροφορίες, τέλος, θέλουν από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου να έχουν επισημανθεί και ορισμένοι άλλοι βουλευτές που δεν είναι ευρύτερα γνωστοί αλλά έχουν διακριθεί στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα ως εργατικοί, μεθοδικοί και αποτελεσματικοί

ΠΗΓΗ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles