8.2 C
New York
Πέμπτη 28-03-2024
spot_img

Αναστολή εργασίας και απολύσεις: Δείτε σε ποιες περιπτώσεις προστατεύονται οι εργαζόμενοι

Η εκτόξευση των απολύσεων μετά την «αποσωλήνωση» της αγοράς από τα μέτρα στήριξης είναι ένα φλέγον θέμα που απασχολεί τόσο τους εργαζόμενους όσο και το οικονομικό επιτελείο. Τελικά για πόσο ισχύει η ρήτρα προστασίας των εργαζόμενων που μπαίνουν σε αναστολή;

Οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων δεν προστατεύονται μετά την άρση του κλαδικού lockdown. Αντίθετα για τους εργαζόμενους ανοιχτών αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων, η προστασία διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα κάνουν οι εργοδότες χρήση του μέτρου όπως επίσης και μετά το τέλος των αναστολών για χρονικό διάστημα ίσο ακριβώς σε διάρκεια με την διάρκεια των αναστολών (ημερολογιακές ημέρες).

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε χθες διευκρινιστική εγκύκλιο απαντώντας στα ερωτήματα αναφορικά με την απαγόρευση απολύσεων και τη ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας. Όπως διευκρινίζει η εγκύκλιος, οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή απαγορεύεται να προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας, για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν υποχρεωτικά σε αναστολή, και σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελίας αυτή είναι άκυρη. Σύμφωνα με ειδικούς αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις που βγαίνουν από το κλαδικό lockdown αλλά επιλέγουν να μην μπουν στο μέτρο των αναστολών ως ανοιχτές – πληττόμενες, μπορούν να απολύσουν μετά την επαναλειτουργία τους.

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που ανήκουν εξαρχής σε πληττόμενους κλάδους ή επαναλειτουργούν και πλήττονται, σύμφωνα με τους ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους κατ αρχήν για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και ακολούθως για ισόχρονο διάστημα με το χρονικό διάστημα της αναστολής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι επιχειρήσεις του εμπορίου που κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων ως πληττόμενοι για το διάστημα 18 έως 31 Ιανουαρίου υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για 14 μέρες μετά την λήξη των αναστολών, δηλαδή μπορούν να απολύσουν, μειώνοντας τον αριθμό του προσωπικού τους, από 14 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «σε περίπτωση που οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, ως ισόχρονο διάστημα νοείται το συνολικό χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις -εργοδότες έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής, ήτοι το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία που έθεσαν σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας του πρώτου εργαζόμενου/ων έως και την ημερομηνία λήξης της τελευταίας αναστολής σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/ων της επιχείρησης εντός του ίδιου μήνα».

Για παράδειγμα, επιχείρηση που έθεσε σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας κάποιων εργαζομένων της από 4/1 έως 15/1 και τις συμβάσεις εργασίας των ίδιων ή διαφορετικών εργαζομένων από 21/1 έως 28/1, υποχρεούται μετά τις 28/1 να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για χρονικό διάστημα 20 ημερών, εφόσον η επιχείρηση-εργοδότης δεν κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών για τον μήνα Φεβρουάριο.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles