33.5 C
New York
Τρίτη 16-07-2024
spot_img

Ανοικτή Επιστολή του Μητροπολίτου μας προς τους Εκπαιδευτικούς

Ανοικτή Επιστολή προς τους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της επαρχίας μας απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με αφορμή την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς 2021-2022.

Στην Επιστολή του ο κ. Ιγνάτιος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τους Εκπαιδευτικούς για τον καθοριστικό ρόλο τους στην διαμόρφωση της νέας γενιάς, ενώ καταθέτει την αγωνία του για τον μεγάλο κίνδυνο της εποχής, που είναι «η αντικατάσταση των ζωντανών ανθρώπινων σχέσεων από διαδικτυακές, άυλες, εικονικές και κυρίως απατηλές σχέσεις», ενώ απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας, για να «ανακαλύψουμε από κοινού νέους δρόμους συνεργασίας, ώστε να δώσουμε στα παιδιά μας ευκαιρίες συνύπαρξης και ανάπτυξης της δεξιότητας του «συνυπάρχειν».

Ολόκληρη η Επιστολή του Σεβασμιωτάτου έχει ως εξής:

Αγαπητοί μας εκπαιδευτικοί,

Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία αγωνίζεται να ξανασταθεί στα πόδια της και να ξαναβρεί την κανονικότητά της. Ιδιαίτερα όμως εσείς, που υπηρετείτε έναν από τους πιο ευαίσθητους χώρους της, την εκπαίδευση των παιδιών μας, αναλαμβάνετε να ζωντανέψετε ξανά το ελληνικό σχολείο και να το βοηθήσετε να ξαναβρεί τον προσανατολισμό και τους στόχους του.

Κατά την περίοδο των τελευταίων δύο ετών, επωμιστήκατε ένα δυσβάσταχτο βάρος: να προσαρμοστείτε ταχύτατα σε πρωτόγνωρες εκπαιδευτικές μεθόδους  και να εξοικειωθείτε με απαιτητικά διαδικτυακά εργαλεία, προκειμένου ο νους των παιδιών μας να μην αποκοπεί εντελώς από την μαθησιακή διαδικασία και οι ψυχές τους να μη βυθιστούν ολοκληρωτικά στην απομόνωση ενός διαδικτυακού εικονικού περιβάλλοντος.

Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα εγώ, σας ευγνωμονούμε και για μία ακόμη φορά σας αναγνωρίζουμε ως τους καθοριστικούς παράγοντες διαμόρφωσης της νέας γενιάς που σύντομα θα πάρει στα χέρια της την πατρίδα μας.

Γνωρίζετε καλύτερα από μένα πως η σχολική χρονιά, που ξεκινά, θα είναι δύσκολη και απαιτητική. Δεν είναι μόνο η ανάγκη να ξαναβρεί το σχολικό πρόγραμμα τους ρυθμούς του. Είναι και η ανάγκη να ξαναγίνει το σχολείο μία ζωντανή κοινότητα μέσα στην οποία, μαζί με τις γνώσεις, θα προσφέρεται και η δεξιότητα της συνύπαρξης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.

Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι πως ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι τόσο η επανάληψη ενός νέου κλεισίματος του σχολείου, όσο η αντικατάσταση των ζωντανών ανθρώπινων σχέσεων από διαδικτυακές, άυλες, εικονικές και κυρίως απατηλές σχέσεις. Εάν δεν αναγνωρίσουμε αυτόν τον κίνδυνο, θα κλειστούμε ανεπαίσθητα όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι έξω από την αληθινή ζωή, περιβαλλόμενοι από ψηλά τείχη, φυλακισμένοι σε έναν μικρόκοσμο, πλήρως αποκομμένο από κάθε έννοια κοινωνικής ζωής.

Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να σας καλέσω και να σας παρακαλέσω να ανακαλύψουμε από κοινού νέους δρόμους συνεργασίας, ώστε να δώσουμε στα παιδιά μας ευκαιρίες συνύπαρξης και ανάπτυξης της δεξιότητας του «συνυπάρχειν». Η Εκκλησία, διαχρονικά και αδιάλειπτα, έχει σαν κύρια αποστολή της να μεταφέρει το μεγάλο μήνυμα της αγάπης και της αδελφοσύνης στο εκάστοτε «εδώ και τώρα». Αυτός είναι και ο σκοπός της τοπικής μας Εκκλησίας, ο οποίος βρίσκεται πίσω από κάθε δράση και κάθε της πρωτοβουλία.

Είμαι πεπεισμένος πως οι καιροί μάς έχουν όλους ωριμάσει, ώστε να είμαστε σε θέση να προτάσσουμε το κοινό καλό και ιδιαίτερα να αναζητούμε το καλύτερο για τις νέες υπάρξεις, τα νέα ελληνόπουλα, που περιμένουν από μας δρόμους και παράδειγμα προς μία Ελλάδα που ξέρει πλέον να αμβλύνει τις αντιθέσεις και να  χαράζει κοινούς δρόμους.

Μαζί με τις θερμότερες ευχές μου για το δύσκολο αλλά και πολύτιμο έργο που έχετε αναλάβει, σας παρακαλώ να δεχτείτε και την διαβεβαίωση πως θα με βρείτε συμπαραστάτη και αρωγό σε κάθε προσπάθεια μύησης των μαθητών σας στην χαρά της μάθησης, αλλά ιδιαίτερα στη χαρά της ζωής που μόνον η αγάπη και η γνήσια πνευματικότητα μπορούν να εγγυηθούν.

Με θερμές ευχές για καλή σχολική χρονιά

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles