25.6 C
New York
Τρίτη 16-07-2024
spot_img

Απίστευτο: Με πειθαρχικές διώξεις απειλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι, που δεν ψήφισαν τον ισολογισμό του Δήμου Λαρισαίων!

Μια απρόσμενη εξέλιξη φαίνεται ότι έχει η καταψήφιση του ισολογισμού του Δήμου Λαρισαίων από το Δημοτικό Συμβούλιο. Θυμίζουμε ότι στην συγκεκριμένη συνεδρίαση με την αρνητική ψήφο από το σύνολο της αντιπολίτευσης, ο ισολογισμός του Δήμου για το 2019 δεν εγκρίθηκε.

Και ενώ τότε ειπώθηκε από στελέχη της Δημοτικής Αρχής ότι πρόκειται για ένα τυπικό θέμα, χωρίς ιδιαίτερη ουσία, στην πορεία παρουσιάστηκε ένα τεράστιο πρόβλημα!

Σύμφωνα με το Π.Δ. 169/2013 για την συνομολόγηση Δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απαιτούνται ισολογισμοί των τριών τελευταίων ετών θεωρημένοι από το αρμόδιο όργανο καθώς και οι αποφάσεις έγκριση τους από το αρμόδιο όργανο που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην περίπτωση του Δήμου Λαρισαίων εκκρεμεί δάνειο που αναμένεται η συνομολόγηση του ποσού 2.015.541,88 ευρώ για το οποίο έχει υπογραφεί σύμβαση με ανάδοχο για την αντικατάσταση λαμπτήρων και έχουν προχωρήσει οι εργασίες τοποθέτησης τους!

Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης απέστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Λιβάνιο προτείνοντας, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα, να μην είναι απαραίτητη προϋπόθεση η έγκριση ισολογισμού από αρμόδια όργανα για την συνομολόγηση δανείου ή σε διαφορετική περίπτωση ο ισολογισμός να εγκρίνεται από την Οικονομική Επιτροπή, όπου η Δημοτική Αρχή έχει την πλειοψηφία.

Στην απάντησή του το Υπουργείο Εσωτερικών αφού αναφέρεται στην ουσία της διαδικασίας της συζήτησης και απόφασης του ισολογισμού για τους Δήμους ξεκαθαρίζει ότι σύμφωνα με την παρ. 5 του αρ. 163 «Απολογισμός – Ισολογισμός Δήμων» του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων :

« … – Η υποβολή οικονομικών καταστάσεων τέλους χρήσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο (άρα και η έκδοση της σχετικής εγκριτικής πράξης) είναι εκ του νόμου υποχρεωτική για τον δήμο και δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του δημοτικού συμβουλίου. Συνεπώς δεν χωρεί αποχή του συμβουλίου από την έκδοση της εγκριτικής πράξης ή γενικώς και αορίστως «καταψήφιση» των υπό συζήτηση καταστάσεων, εάν δεν διαπιστώνεται λόγος διόρθωσής τους, κατά τα προαναφερόμενα.

– Η τασσόμενη προθεσμία δεν είναι μεν ανατρεπτική – άρα είναι δυνατή η έκδοση της εγκριτικής πράξης του δημοτικού συμβουλίου και μετά την πάροδό της – αλλά σε κάθε περίπτωση η υποβολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να γίνει σε εύλογο χρόνο…»

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ότι θα πρέπει ο ισολογισμός να ξαναέρθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ψηφιστεί … υποχρεωτικά είτε ως έχει , είτε με διορθώσεις!

Άλλη μια περίπτωση που το Υπουργείο στην ουσία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την αρνητική ψήφο και όχι απλά απαγορεύει αλλά απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις!

Όπως σημειώνει στην απάντησή του:

«…στις περιπτώσεις όπου το δημοτικό συμβούλιο δεν τηρεί τις νόμιμες υποχρεώσεις του, όπως αυτές επιβάλλονται από τις διατάξεις του 163 του ΚΔΚ, η κατά τόπο αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση οφείλει να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες απόδοσης πειθαρχικής ευθύνης στους υπαίτιους (αρ. 233 του ν. 3852/2010). Εάν μάλιστα εκ των σχετικών πράξεων ή παραλείψεων μέρους των δημοτικών συμβούλων προκαλείται ζημιά στον δήμο – επί παραδείγματι όταν ο τελευταίος κωλύεται να συνομολογήσει δάνειο για την εκπλήρωση οικονομικών υποχρεώσεών του προς τρίτους από ήδη συναφθείσες συμβάσεις – η εποπτεύουσα αρχή οφείλει παράλληλα να κινήσει τις διαδικασίες του αρ. 232 του ίδιου νόμου, περί αστικής ευθύνης»

Πέρα από την πρωτοφανή απειλή για πειθαρχική δίωξη όσων δεν υπερψηφίσουν – κάτι που στο χώρο της Αυτοδιοίκησης συμβαίνει για ΠΡΩΤΗ φορά – η συγκεκριμένη αναφορά του Υπουργείου θέτει ένα σαφέστατο εμπόδιο στην ελεύθερη έκφραση της βούλησης των δημοτικών συμβούλων!

Το πόσο δημοκρατικό είναι κάτι τέτοιο μπορεί να το κρίνει ο καθένας…

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις μιας απόφασης, υπό την απειλή πειθαρχικών διώξεων…

Α.Ρ.

ΠΗΓΗ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles