23 C
New York
Δευτέρα 27-05-2024
spot_img

Δριμύ κατηγορώ των μειοψηφιών στον επαναχαρακτηρισμό οικοπέδου του Πανεπιστημίου

 

Με ονομαστική ψηφοφορία και με συζήτηση που διήρκησε για πάνω από μιάμιση ώρα, εγκρίθηκε η ένσταση ιδιώτη κι εκκίνηση της διαδικασίας τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης Βόλου στο Ο.Τ. 1202Α ( Αθηνών 5 – Αλαμάνας – Σέκερη), που έχει δοθεί στο Πανεπιστήμιο για πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θαν. Σταυρίδης, ανέφερε ότι δόθηκε στο πανεπιστήμιο η δυνατότητα με απόφαση να γίνει αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου, ωστόσο το Πανεπιστήμιο δεν έκανε καμία κίνηση για να ικανοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στους οικοπεδιούχους. Οι ενστάσεις εκκρεμούν από το καλοκαίρι του 2020 οι ενστάσεις,  ενώ σύμφωνα με τον Νόμο 4759-2020 στο αρ.88 αναφέρει ότι επανήλθε το θέμα αυτοδίκαιη άρσης της αποζημίωσης μετά την παρέλευση 15ετίας και έχουν περάσει 18 χρόνια από τότε. Όπως δήλωσε “Το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να πάρει τιμή μονάδας και να καταθέσει τα χρήματα, αλλά με έγγραφο του, το Πανεπιστήμιο κάνει λόγο για χρονική ωρίμανση, ενώ έχουν περάσει 18 χρόνια και το Πανεπιστήμιο κωφεύει. Δεν αμφισβητούμε το ρόλο του Πανεπιστημίου αλλά υπήρχε και δικαστική απόφαση”.

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νάνσυ Καπούλα, σχολιάζοντας βάσει της εισήγησης,  ανέφερε ότι δεν συντρέχουν σοβαροί πολεοδομικοί λόγοι για να γίνει αποχαρακτηρισμός, ενώ ο επικεφαλής της β’έλάσσονας μειοψηφίας Απ. Παπαδούλης σχολιάζοντας το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει απογραφή της προσοίκουσας αποζημίωσης με βάσει τις αντικειμενικές αξίες, ανέφερε ότι ο Πρύτανης έχει δεσμευμένα 1,8εκ. ευρώ αλλά δεν τα έχει ονοματίσει για τον ιδιώτη

Η κ. Καπούλα, συνέχισε επισημαίνοντας ότι το Πανεπιστήμιο έχει ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφαση που δικαιώνει τους ιδιοκτήτες, σημειώνοντας ότι η εισήγηση δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του νόμου αλλά ούτε και η εισήγηση της υπηρεσίας γιατί όπως δήλωσε “είναι μια ευθεία βολή στο Πανεπιστήμιο και στην ανάπτυξή του μέσα στην πόλη. Αν λάβετε τέτοια απόφαση θα είναι κατά παράβαση του νόμου”

Ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Ιάσονας Αποστολάκης, ανέφερε ότι “η όλη συμπεριφορά του Δήμου προς το πανεπιστήμιο μου θυμίζει κακομαθημένα με το γλειφιτζούρι” και κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή ότι από δική της υπαιτιότητα ξεκίνησε κόντρα με το πανεπιστήμιο.

Ο Απ. Παπαδοιύλης, έκανε λόγο για ιλαρότητα, επισημαίνοντας ότι “Δεν είμαι εκπρόσωπος του πανεπιστημίου αλλά εκπρόσωπος της πόλης. Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι σύγκλητος από 60 επιστήμονες με φιλοδοξίες για τις περιοχές του. Ο Δήμος Τρικκαίων έχει προτείνει να αναπτύξει δικές του φοιτητικές εστίες. Από τη Δημοτική Αρχή, λείπουν κότσια  και λεβεντιά”.

Κατά τη διάρκεια των δευτερολογιών, δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλά κι Απ. Παπαδούλη. Ο κ. Μουλάς ανέφερε ότι εάν υπάρχουν δεσμευμένα χρήματα, το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να ενημερώσει το σώμα, με τον κ. Παπαδούλη να του ζητά να είναι λίγο σεμνός. Επικράτησε ένταση με τον κ. Παπαδούλη, να επισημαίνει ότι είναι δικαίωμα του ιδιώτη να θέλει να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα αλλά κινδυνεύει ο Δήμος να χαλάσει τη σχέση του με τον Πανεπιστήμιο “Νόμιζα κ. Μουλά ότι θα κρατούσες το μέτρο, αλλά δυστυχώς όχι…”.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλος, τόνισε πρέπει ο χώρος να συνεχίσει να είναι δεσμευμένος για να χρησιμοποιηθεί για Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις κι όπως κατήγγειλε “Η εισήγηση της Διεύθυνσης Δόμησης γίνεται κατά παραγγελία από τη ΔΑ γιατί αποφάσισε ότι αποτελεί ένα φιλέτο για την πόλη, ώστε κάποιος ιδιώτης να αγοράσει την έκταση και να επενδύσει”. Πρότεινε το θέμα να αποσυρθεί και ο Δήμος να έρθει σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες και να μην αποχαρακτηριστεί το οικόπεδο αλλά να παραμείνει περιουσιακό στοιχείο της πόλης και των φοιτητών.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles