Χρ. Τριαντόπουλος: Η Κυβέρνηση δίπλα στους αγρότες που επλήγησαν από τη «Μήδεια»

453

Το πέρασμα της «Μήδειας» προκάλεσε ζημιές στην αγροτική παραγωγή των περιοχών της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και, ειδικότερα, στη Μαγνησία στις περιοχές του Πηλίου, της Νέας Αγχιάλου, των Μικροθηβών, του Σέσκλου, αλλά και αλλού. Από την πρώτη στιγμή, οι επιπτώσεις του φαινομένου παρακολουθούνται από τον ΕΛΓΑ, τόσο με επισκέψεις στις περιοχές, όσο και την έναρξη της διαδικασίας δήλωσης των ζημιών στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Σε συνέχεια του συγκεκριμένου καιρικού φαινομένου, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Στρατάκο, και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, για τη διαχείριση της κατάστασης, ενώ τακτική είναι και η συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ν. Δούκα. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν, στα μέσα της εβδομάδας, τηλεδιασκέψεις, υπό τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με τις διαδικασίες αποζημίωσης εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε στην αγροτική παραγωγή η «Μήδεια» στους υπουργούς και τους βουλευτές της ΝΔ που προέρχονται από τις εν λόγω περιοχές.

Με αφορμή τις εν λόγω τηλεδιασκέψεις, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «είχαμε μία σειρά από ιδιαίτερα εποικοδομητικές τηλεδιασκέψεις με τον κ. Λυκουρέντζο για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες που επλήγησαν από τη “Μήδεια”. Το πρόβλημα εστιάζεται σε πρώιμες ποικιλίες καλλιεργειών με νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα, καθώς και σε καλλιέργειες σιτηρών, κηπευτικών κτλ. Η Μαγνησία, μάλιστα, επηρεάστηκε ιδιαίτερα δυσμενώς, καθώς επλήγησαν καλλιέργειες σε πολλές περιοχές, όπως οι Μικροθήβες, το Σέσκλο, περιοχές του Πηλίου και άλλες περιοχές. Ως προς τις διαδικασίες, διευκρινίστηκε πως θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό αποζημίωσης φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, τόσο για την εκτίμηση των ζημιών, όσο και για την καταβολή των αποζημιώσεων. Μάλιστα, άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς. Τα εκτιμητικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ κινητοποιούνται άμεσα για τις καλλιέργειες που χρήζουν άμεσης εκτίμησης (κηπευτικά), ενώ θα ακολουθήσουν οι δενδρώδεις καλλιέργειες.

Παράλληλα, μέριμνα δρομολογείται και για τις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και καλύπτονται -ή δεν καλύπτονται- από το πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (πρ. ΠΣΕΑ). Ειδικότερα, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ επεξεργαζόμαστε μία τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων, ώστε να είναι πιο άμεσο, αποτελεσματικό και στοχευμένο. Πρόκειται για μία τροποποίηση που σχεδιάζεται να ενταχθεί στο πλαίσιο του νέου -και υπό διαβούλευση- σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “Κρατική Αρωγή προς επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές και συντονισμός σχετικών θεμάτων”. Η νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου  αποσκοπεί στη δημιουργία ταχύτερων και αποτελεσματικότερων διαδικασιών αποκατάστασης ζημιών και στήριξης επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, αλλά και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων.

 

Ένας από τους άξονες της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι ότι διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων για αποζημίωση λόγω ζημιών από θεομηνία, με την ένταξη τόσο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όσο και των αγροτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τη βαρύτητα που έχουν οι αγροτικές εργασίες στο εισόδημα της κάθε κατηγορίας. Έτσι, το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληττόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και η αποζημίωση παραγωγών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Με την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας, θα δοθούν οι απαραίτητες και προβλεπόμενες κατευθύνσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, σε αγαστή συνεργασία, δημιουργούμε ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και ευέλικτο καθεστώς που ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ