22.7 C
New York
Τετάρτη 19-06-2024
spot_img

Χρ. Τριαντόπουλος: Οι καστανοπαραγωγοί του Πηλίου αποζημιώθηκαν για πέρυσι με 710.000 ευρώ – Και φέτος θα συνεχιστεί η στήριξη του κράτους

Σε συνέχεια σχετικής συνεργασίας, αλλά και πρόσκλησης από τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε περιοχές του Πηλίου, των οποίων η παραγωγή κάστανου έχει πληγεί κατά τη φετινή περίοδο. Ειδικότερα, πραγματοποίησε επίσκεψη στο πεδίο με καστανοπαραγωγούς, σε χωριά όπως το Ξορύχτι, ενώ είχε διευρυμένη συνάντηση στον Κισσό με καστανοπαραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή και σύσκεψη στην έδρα του Συνεταιρισμού Ζαγοράς «Ζαγορίν», σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τη Δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το δυσμενές αυτό φαινόμενο κατά την παραγωγική διαδικασία του κάστανου, ο Υφυπουργός ήταν σε επικοινωνία με τη Δημοτική Αρχή και παραγωγούς της περιοχής, ενεργοποιώντας την προβλεπόμενη διαδικασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη στήριξη των παραγωγών έναντι των δυσμενών επιπτώσεων από το συγκεκριμένο φαινόμενο. Έτσι, άμεσα εστάλησαν οι σχετικές επιστολές από τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου προς τον ΕΛΓΑ και προς την Περιφέρειας Θεσσαλίας, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικοί έλεγχοι και αυτοψίες για να πραγματοποιηθεί η φύση και το μέγεθος του προβλήματος στη φετινή παραγωγοί. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν άμεσα, τόσο από τον ΕΛΓΑ, όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγινε μία ανάλυση της διαδικασίας αποζημίωσης της προηγούμενης χρονιάς -του 2021- από τον ΕΛΓΑ αλλά και ευρεία συζήτηση για τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την τρέχουσα χρονιά. Όσον αφορά ειδικότερα το 2021 -και σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ-, τον Οκτώβριο λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και του πλημμυρικού φαινομένου που ακολούθησε, δεδομένου και του ανάγλυφου της περιοχής του Πηλίου, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής παρασύρθηκε, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν οι καστανοκαλλιεργητές. Μάλιστα, την επόμενη ημέρα των ακραίων καιρικών φαινομένων ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, επισκέφθηκαν με τον Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη την περιοχή. Σε συνέχεια, λοιπόν, των προβλεπόμενων διαδικασιών του ΕΛΓΑ, οι ασφαλιστικά ενήμεροι παραγωγοί αποζημιώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το συνολικό ύψος της αποζημίωσης διαμορφώθηκε στα 710.000 ευρώ.

Όσον αφορά την τρέχουσα χρονιά, μετά τους σχετικούς ελέγχους από τον ΕΛΓΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες, προέκυψε ότι και φέτος η παραγωγή κάστανου έχει πληγεί στην περιοχή του Πηλίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, οι παράγοντες που προκάλεσαν μείωση της παραγωγής των κάστανων και, κυρίως, την ποιοτική τους υποβάθμιση για την τρέχουσα χρονιά είναι μία σειρά από συνθήκες που οφείλονται στην κλιματική κρίση, όπως ο ξηρός αέρας, καθώς και η έλλειψη τόσο της ατμοσφαιρικής, όσο και της εδαφικής υγρασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή κάστανου έχει πληγεί κατά την τρέχουσα περίοδο και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας -και της Ελλάδας γενικότερα-, που οφείλεται, όμως, και σε άλλους παράγοντες.

Σε συνέχεια, λοιπόν, του εντοπισμού του προβλήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, βρέθηκε στο Ξορύχτι, όπου μαζί με παραγωγούς και τοπικούς παράγοντες επισκέφθηκε χωράφια με καστανιές που επλήγησαν κατά την προηγούμενη περίοδο από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες. Στη συνέχεια, ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη στον Κισσό με τη συμμετοχή καστανοπαραγωγών και αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιοχής και δη από τον Κισσό, το Μούρεσι, το Ανήλιο και τη Μακρυράχη, ενώ σχετική επικοινωνία έγινε και με παραγωγούς από την περιοχή της Τσαγκαράδας. Μετά τη σύσκεψη στον Κισσό, ακολούθησε συνάντηση στην έδρα του Συνεταιρισμού Ζαγοράς «Ζαγορίν», όπου συζητήθηκε τόσο το ζήτημα των κάστανων, όσο και μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον συνεταιρισμό και επί των οποίων έχει αναπτυχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας την τελευταία περίοδο.

Στο πλαίσιο της εν λόγω επίσκεψης στο Πήλιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «δυστυχώς και κατά τη φετινή περίοδο οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης επηρέασαν δυσμενώς την παραγωγή κάστανων της περιοχής του Πηλίου, όπως και πέρυσι. Όπως και πέρυσι, που βρεθήκαμε στο πεδίο με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, έτσι και φέτος από την πρώτη στιγμή είμαστε κοντά στο πρόβλημα, σε επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΑ, την Περιφέρεια και τον Δήμο και, βέβαια, τους τοπικούς παραγωγούς. Όσον αφορά την περσινή περίοδο, οι σχετικές διαδικασίες κινήθηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά -όπως γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια- και 710.000 ευρώ πιστώθηκαν, πριν αρκετούς μήνες, στους δικαιούχους αγρότες του Πηλίου που είχαν πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα της περασμένης χρονιάς. Προς την ίδια κατεύθυνση, και φέτος, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που προέκυψε στην παραγωγή λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, το κράτος θα σταθεί αρωγός στους καστανοπαραγωγούς του Πηλίου. Ήδη, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει ξεκινήσει η σχετική επεξεργασία των δεδομένων και σε σύντομο χρονικό διάστημα το κράτος θα στηρίξει τους καστανοπαραγωγούς που επλήγησαν φέτος».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles