Χρ. Τριαντόπουλος: Συνάντηση και συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνγια τις ενισχύσειςκαι τις αποζημιώσεις αγροτών

533

Την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά για τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις στον αγροτικό τομέα κατά την επόμενη περίοδο. Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός ΓραμματέαςΔημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Αθανάσιος Πετραλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Νικόλας Κουλοχέρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτριος Σκάλκος, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάνα Καλογήρου και οΠρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συνάντηση εργασίας εξετάστηκαν ζητήματα προώθησης των αποζημιώσεων αγροτών από τον ΕΛΓΑ, θέματα αξιοποίησης καθεστώτων ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis) του γεωργικού τομέα για ενίσχυσηαγροτών, καθώς και δυνατότητες χρήσης άλλων πλαισίων και εργαλείωνκρατικών ενισχύσεων, όπως του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.Κατά τησχετικήσυζήτησηδρομολογήθηκαν τα επόμενα βήματα για να δοθούν λύσεις στα αιτήματα του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών, λόγω των ζημιών στις καλλιέργειες και των επιπτώσεωνστο εισόδημα των αγροτών, ως συνέπεια αφενός της κλιματικής κρίσης και αφετέρου της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υφυπουργόςστον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Σε συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά,και στο πλαίσιο λειτουργίαςτης Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, προχωρούμε στην εξεύρεση λύσεων για τη στήριξη και την αποζημίωση των αγροτώνπου υφίστανται ζημιές στις καλλιέργειές τους λόγω αντίξοων, ή και ακραίων, καιρικών συνθηκών και φαινομένων. Πρόκειται για στήριξη που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο στήριξης μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο το εύρος της χώρας. Αφορά, λοιπόν, και τη Μαγνησία και τους αγρότες της περιοχής που έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειες τους -όπως μήλα, κάστανα, αχλάδια και άλλες καλλιέργειες- την τελευταία περίοδο».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here