22.6 C
New York
Τρίτη 23-07-2024
spot_img

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η γιορτή της Παναγίας μας δίδει κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα» – Λαμπρό το Πάσχα του Καλοκαιριού στην Μητρόπολή μας

          Σε κλίμα κατάνυξης, αλλά και πνευματικής ευφροσύνης, εορτάστηκε το Πάσχα του Καλοκαιριού, η Μεγίστη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, στην Τοπική μας Εκκλησία.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο ιστορικός – προσφυγικός Ναός της Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, συγχοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου. Ο Εσπερινός τελέστηκε υπαιθρίως, παρουσία πλήθους Κληρικών και λαϊκών προσκυνητών και του Βουλευτού Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ κατά την διάρκειά του, εψάλησαν τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Δείτε εδώ ή ενσωματώστε: <iframe width=”640″ height=”480″ src=”https://www.youtube.com/embed/pj0dEblp464” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος παρατήρησε ότι «τις τελευταίες ημέρες, κατά τις οποίες βιώνουμε την τραγωδία της φωτιάς, εκτιμήσαμε τί σημαίνει να στερούμαστε την ζωογόνο δύναμη του οξυγόνου, την τόσο απαραίτητη για την ζωή μας. Ταυτόχρονα, όμως, η γιορτή της Παναγιάς είναι το οξυγόνο της ψυχής μας. Και ήρθε την κατάλληλη στιγμή, για ν’ αναπνεύσουμε πνευματικά, ν’ αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο, ν’ αντέξουμε την περιπέτεια των τελευταίων χρόνων. Η Παναγιά είναι αυτή που μας ανοίγει τους δρόμους της σωτηρίας και της αιωνιότητας. Ο πρώτος δρόμος που μας άνοιξε, εκεί στα Ιεροσόλυμα, στον Ναό, ήταν ο δρόμος της αλήθειας μέσα στη σιωπή. Το μυστήριο της πίστης με σιωπή βιώνεται. Τα λόγια είναι φτωχά για να το εκφράσουν, δεν υπάρχουν αποδείξεις για να ικανοποιήσουν την λογική μας. Υπάρχει μόνο η εσωτερική αίσθηση της παρουσίας του Θεού. Και τότε βιώνεται το θαύμα της απόλυτης βεβαιότητας στην ύπαρξη του Θεού. Η Παναγιά μας, στην Ναζαρέτ, μας έδειξε τον δρόμο της ελευθερίας, μέσα από την υπακοή. Είναι αυταπάτη να νομίζουμε ότι ελευθερία σημαίνει να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Η Παναγία μας, όταν αποδεχόταν την αγγελία του Ευαγγελισμού, επέλεγε ελεύθερα να ταυτίσει το θέλημά Της με το θέλημα του Θεού. Αυτή είναι η αληθινή ελευθερία. Να έχω θέλημα που να μπορώ να ταυτίζω με το θέλημα του Θεού, που σημαίνει απόλυτος σεβασμός στον κάθε άλλον ως ζωντανή εικόνα του Θεού. Τότε είμαι αληθινά ελεύθερος, γιατί σέβομαι, υπερασπίζομαι, θυσιάζομαι για τον άλλον και την δική του ελευθερία. Η Παναγία μας, βιώνοντας εν σιωπή το Μυστήριο της Ενανθρωπήσεως, μας άνοιξε τον δρόμο της αληθινής αγάπης, μέσα από τον πόνο. Και αυτό συνέβη πάνω στον Γολγοθά. Και εκείνη η αγάπη ήταν αμοιβαία. Καλούμαστε να βιώσουμε την αγάπη, που μέσα της κρύβει και πόνο. Αυτόν τον δρόμο άνοιξε η Παναγία μας, που καλούμαστε να περπατήσουμε, δείχνοντας αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους αδελφούς μας. Είναι η ευκαιρία, μέσα από την καταστροφή, να αναδειχθεί το μεγαλείο της αγάπης ενός λαού, που έχει ως πρότυπο την Παναγία, η Οποία στην δύσκολη στιγμή μας δίνει δύναμη και κουράγιο να αντέξουμε τους πόνους και τις δοκιμασίες της ζωής. Η Παναγία μας, μέσα από την Κοίμησή της, μας δείχνει τον τελικό δρόμο της Αναστάσεως, γιατί η Μετάστασή Της είναι αυτό που θα βιώσουμε, εφόσον βαδίσουμε τον δρόμο της αλήθειας, μέσα στην σιωπή της πίστης, εφόσον ακολουθήσουμε τον δρόμο της ελευθερίας, μέσα στο θέλημα του Θεού και ζήσουμε τον τρόπο της αγάπης, όπως διδάσκει ο Τριαδικός Θεός. Τότε μας ανήκει η Ανάσταση, η όντως ζωή…».

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «οι μέρες που ζούμε είναι κρίσιμες. Η παιδαγωγία της πανδημίας συνεχίζεται. Να έχουμε κατά νου την αλήθεια και να μη παρασυρόμαστε από τα ψέματα που, δυστυχώς, διχάζουν και ενοχοποιούν. Να κρατήσουμε την αλήθεια, που και η Εκκλησία πρεσβεύει, με ακρίβεια, συνέπεια και ευθύνη, γιατί είμαστε Πατέρες αυτού του λαού και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας ανέθεσε η Εκκλησία ως Επίσκοποι. Να μετατρέψουμε σε αγάπη κάθε μέσο που διαθέτουμε, για να προστατέψουμε τους εαυτούς και τους αδελφούς μας. Να κρατήσουμε την αναπνοή τούτης της γιορτής, γνωρίζοντας ότι έχουμε μια Μάνα με κουράγιο, που είναι μαζί μας, συγχωρεί, αντέχει, γαλουχεί, δίνει δύναμη».

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς, πλαισιωμένος από τον Ηγούμενο Αρχιμ. Νεκτάριο και την αδελφότητα της Μονής Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε υπαιθρίως, παρουσία του Βουλευτού Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου και πολλών προσκυνητών, ενώ κατά την διάρκειά της αναγνώσθηκε το Μήνυμα του Σεβ. κ. Ιγνατίου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «η σημερινή εορτής μάς δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε όλοι μαζί». Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «το έσχατο όλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός» και κάλεσε όλους να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι «όποιος δεν το πράττει αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη έναντι του Θεού και των ανθρώπων, γιατί μπορεί να γίνει φορέας μεταδόσεως ανά πάσα στιγμή, ενώ διακινδυνεύει την υγεία και την ζωή του και την ζωή της οικογένειάς του. Εμείς θα επιμείνουμε ως Ποιμένες, γιατί υπάρχουμε για τον λαό και υπέρ του λαού. Να μην παρασυρόμαστε από συνωμοσιολογίες. Δεν υπάρχει αντιπαράθεση Θεολογίας και Επιστήμης. Η Επιστήμη είναι δώρο Θεού. Ως Πνευματικός σας Πατέρας σας καλώ, δεν μπορώ να σας υποχρεώσω, να πράξετε το σωστό, ώστε ενωμένοι να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, την απελευθέρωση από την πανδημία. Για την ώρα, προχωράμε ταπεινά, υπομένοντας την Θεία παιδαγωγία».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Ηγούμενο και την Αδελφότητα της Μονής και εξήρε την συμβολή των Μονών μας στην διατήρηση και επαύξηση της μοναστικής ζωής, που ενισχύει τον πνευματικό αγώνα όλων. Κάλεσε δε τον λαό μας να στηρίζει τα Μοναστήρια μας, για να συνεχίζουν να προσφέρουν το ανυπέρβλητο πνευματικό τους έργο.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles