25.6 C
New York
Τρίτη 16-07-2024
spot_img

Εκπαιδευτικοί Μαγνησίας: Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν υπό προϋποθέσεις

Την ανάγκη να ανοίξουν ξανά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας, με αφορμή τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας  για το επικείμενο άνοιγμα.

Μιλώντας στο VolosPress  ο πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Απόστολος Μούσιος,  τάχθηκε υπέρ της δια ζώσης διδασκαλίας, υπενθυμίζοντας ότι η σχολική τάξη είναι ο φυσικός χώρος των μαθητών και σε καμία περίπτωση η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν μπορεί να την αντικαταστήσει.

Σημείωσε ότι υπάρχουν παιδιά που αδυνατούν να έχουν την ίδια πρόσβαση στη μάθηση, μέσω της τηλεκπαίδευσης, λόγω έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού. Όπως δήλωσε «Οι ευάλωτες ομάδες (π.χ. πρόσφυγες, μετανάστες, ρομά) συνήθως απουσιάζουν. Η τηλεκπαίδευση, δεν είναι κοινός ο παρανομαστής για όλους τους μαθητές», στη συνέχεια είπε ότι «Είναι αυτονόητο  ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, είναι επιτακτική η ανάγκη να επιστρέψουν οι μαθητές, αφού η μη φυσική παρουσία τους στη τάξη για τόσους μήνες, μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στη διαδικασία της μάθησης, η οποία δύναται να καλυφθεί με την αλλαγή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και κυρίως στην κοινωνικοποίηση τους. Αυτό πρέπει να γίνει βέβαια, με τη προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθεί και ένα δεύτερο αυτονόητο: Η προστασία της υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών, με τη λήψη κατάλληλων μέτρων».

Τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων που έχει ορίσει ο ΕΟΔΥ, rapid test για δασκάλους και μαθητές πριν την είσοδο τους και πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.

Όπως εξήγησε, το 20% των τμημάτων του Νομού Μαγνησίας υπερβαίνει τον αριθμό των 15 μαθητών, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξευρεθούν κατάλληλοι χώροι, σε συνεργασία με τη τοπική αυτοδιοίκηση και  φορείς. Επιπλέον, τα παιδιά δε θα μπορούν να βρίσκονται διαρκώς έξω την ώρα του διαλείμματος, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Επεσήμανε ότι όσο καιρό λειτουργούσαν οι σχολικές μονάδες δεν υπήρχε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μεταξύ μαθητών και καθηγητών, καθώς τηρούνταν αυστηρά τα πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και  μόνο το 1% των εκπαιδευτικών νόσησε,  «Τα σχολεία έκλεισαν, εξαιτίας της έντονης κινητικότητας έξω από αυτά. Γονείς και κηδεμόνες συγχρωτίζονταν, όταν μετέφεραν τους μαθητές στο σχολείο. Γι’ αυτό προτάθηκε η χρήση και των δύο εισόδων, σε όσα σχολεία υπάρχουν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ενημέρωσε ότι οι δηλώσεις για rapid tests έχουν ξεκινήσει στην πλατφόρμα από σήμερα και θα διαρκέσουν και το Σαββατοκύριακο, ενώ το Σάββατο στο 9ο και 22ο δημοτικά σχολεία Βόλου, θα γίνονται δωρεάν τεστ για εκπαιδευτικούς, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.  

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή αναφέρθηκε στην ανάγκη προσλήψεων αναπληρωτών και επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών.

 Η ίδια και οι συνάδελφοι της, όπως είπε «Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση της υπουργού Παιδείας, να πραγματοποιούνται μαζικά τεστ και εθελοντικοί εμβολιασμοί καθηγητών και μαθητών, δεδομένου ότι η μέση ηλικία των εκπαιδευτικών είναι άνω των 50, ενώ μερικοί έχουν και υποκείμενα νοσήματα». Γι’ αυτό τον λόγο, εκτιμά σωστή την κίνηση να εμβολιαστούν αμέσως μετά το υγειονομικό προσωπικό οι δάσκαλοι.

«Η τηλεκπαίδευση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μην αποκοπή η μαθησιακή διαδικασία και να προχωρήσουμε, αλλά δεν αντικαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση. Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, αλλά ασφαλή», ανέφερε κλείνοντας.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles