Ελκυστικό αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο βουνό ο Όλυμπος – Σε 70 χρόνια 61 νεκροί!

311

Ελκυστικό αλλά και εξόχως επικίνδυνο αποδεικνύεται το βουνό των 12 θεών της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας, ο Όλυμπος.

Το απαράμιλλο τοπίο, το μοναδικό κάλος, η πλούσια ιστορία είναι μερικά από τα στοιχεία που ελκύουν ανθρώπους απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη οι οποίοι θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους απέναντι στα στοιχεία της φύσης.

Μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του «Έθνους», χωρίς να συνυπολογιστεί το προχθεσινό τραγικό δυστύχημα με τους δύο νεκρούς.

Τα σε βάθος χρόνου στοιχεία όμως σοκάρουν: Από το 1951, χρονιά που η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης διατηρεί στατιστικά στοιχεία, συνολικά 59 ορειβάτες και επισκέπτες έχασαν τη ζωή τους στον Όλυμπο.

Οι 31 από αυτούς σκοτώθηκαν έπειτα από γλίστρημα, οι 11 έχασαν τη ζωή τους από παθολογικά αίτια, οι έξι όταν τους καταπλάκωσε χιονοστιβάδα, οι τέσσερις από απώλεια προσανατολισμού, άλλοι τέσσερις από υποθερμία, οι δύο από κατολίσθηση και ένας επειδή χτυπήθηκε από κεραυνό.

Από τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους σχεδόν τα 2/3 (38 νεκροί) είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι 21 ξένοι. Από τους αλλοδαπούς οι έξι είναι Γερμανοί, οι τέσσερις Τσέχοι, τρεις είναι οι Βούλγαροι, δύο οι Πολωνοί και οι υπόλοιποι έξι υπήκοοι Σερβίας, Ιταλίας, Σλοβακίας, Γαλλίας, Αγγλίας και Αυστρίας.

Δυστυχώς, στην παραπάνω στατιστική από προχθές προστίθενται δύο ακόμη νέοι άνθρωποι, οι δύο Λαρισαίοι γιατροί που έχασαν τη ζωή τους από χιονοστιβάδα.

newsroom onlarissa.gr

Απάντηση