18.5 C
New York
Σάββατο 15-06-2024
spot_img

Εμβολιασμοί: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες -Κανονικά συνεχίζεται η χορήγηση του Astrazeneca

Οι εμβολιασμοί προχωρούν στη χώρα καθώς από την Παρασκευή άλλη μία κατηγορία πολιτών θα μπορεί να αιτηθεί για ραντεβού.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από τις 19 Μαρτίου η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για αίτηση ενός ραντεβού για εμβόλιο στην ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου.

«Σε σχέση με το άνοιγμα της επόμενης ομάδας ανθρώπων στην πλατφόρμα, θα είναι για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή γι’ αυτά τα άτομα, που πάσχουν από πολύ συγκεκριμένες παθήσεις» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους και προσέθεσε πως συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, -μεταμοσχευμένοι, άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση- θα ειδοποιηθούν ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός τους τη Δευτέρα.

Θα ακολουθήσει, όπως είπε, «το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 70 με 75 ετών στις 26 Μαρτίου και αρχές Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 65 με 69 ετών».

Ποιοι ανήκουν στην α’ ομάδα των ευπαθών
Όπως ανέφερε στην χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η διαδικασία για να εντοπιστούν οι ασθενείς που ανήκουν στην α’ ομάδα θα είναι δύσκολη, καθώς γίνεται μέσω της ΗΔΙΚΑ ανάλογα με τα φάρμακα τα οποία τους χορηγούνται. Οι ασθενείς που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία και μπορούν να αιτηθούν για το εμβόλιο είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τα εξής νοσήματα:

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων. ‘Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΠΟ ΑΓΩΓΗ

Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
ΣΟΒΑΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον (βάσει πιστοποίησης ασφαλιστικού φορέα)
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου
Διάμεση πνευμονοπάθεια
ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ

Πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (τους τελευταίους τρεις μήνες)
Καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης <40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου (συμπεριλαμβανόμενων μυοκαρδιοπαθειών, συγγενών καρδιοπαθειών, βαλβιδικής νόσου)
Πνευμονική Υπέρταση
ΣΟΒΑΡΗ ΗΠΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση
ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Αυτοφλεγμονώδεις/αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλη νόσος υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου
Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
ΑΛΛΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Σύνδρομο Down
‘Αλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος Ιατρού.
Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με την Astrazeneca
Κανονικά, εν τω μεταξύ, θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astrazeneca στη χώρα. Αν και η ανησυχία είναι έκδηλη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να ανασταλεί προσωρινά η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην Ελλάδα θα περιμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αύριο. Ωστόσο, οι επιστήμονες δείχνουν καθησυχαστικοί καθώς τονίζουν πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου υπερτερούν και δεν υπάρχει λόγος διακοπής τους, κάτι που επεσήμανε και η κα. Θεοδωρίδου χθες, με αφορμή και την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

«Ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της» είπε, τονίζοντας πως οι εμβολιασμοί με την Astrazeneca συνεχίζονται κανονικά.

Αρκετοί γιατροί αναφέρουν ότι ορισμένα άτομα υπό τον φόβο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων παίρνουν αντιπηκτικά πριν από τον εμβολιασμό, επισήμανε η κα Θεοδωρίδου, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι λάθος και τους κάλεσε να προσέρχονται για εμβολιασμό χωρίς καμιά ιδιαίτερη πρόληψη.

Η ίδια μιλώντας για το «ντόμινο» προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca από αρκετές χώρες στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά. «Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που καταγράφηκαν σε όσους είχαν εμβολιαστεί δεν ήταν περισσότερο απ’ όσα καταγράφονται στο γενικό πληθυσμό. « Η εμφάνιση τους μπορεί να είναι μια χρονική σύμπτωση και να μην αποτελεί συσχέτιση με το εμβόλιο» ανέφερε και προσέθεσε πως η επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΟΦ δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων.

Από την πλευρά του ο κ Θεμιστοκλέους τόνισε πως το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να συντάσσεται με τον ΕΜΑ και ως εκ τούτου οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά.

«Η διενέργεια των εμβολιασμών είναι ο βασικός πυλώνας του επιχειρησιακού εμβολιασμού. Συνεχίζουμε να είμαστε στη γραμμή του ΕΜΑ. Αυτός έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα από όλες τις χώρες. Εκείνος εγκρίνει όλα τα εμβόλια και τα φάρμακα. Οι δικές μας υγειονομικές αρχές, αφού εξέτασαν όλα τα γεγονότα, έχουν αποφασίσει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο» είπε, ενώ σημείωσε πως εντός του μήνα αναμένονται 500.000 δόσεις του εμβολίου και άλλες 400.000 τον Απρίλιο.

Κάτω από 4% οι ακυρώσεις για το εμβόλιο της Astrazeneca
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε χθες πως ένα ποσοστό μικρότερο της τάξεως του 4% ακύρωσε το εμβόλιό του με την Astrazeneca, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε. Το ποσοστό, όπως είπε, είναι ελαφρώς αυξημένο από το καθημερινό ποσοστό ακυρώσεων.

Ακόμη, έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με μία ατάκα του στην διάρκεια της ενημέρωσης, τονίζοντας πως οι πολίτες δεν μπορούν να διαλέγουν τα εμβόλια τα οποία θα κάνουν. Ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε για το πως θα πράξουν οι γιατροί σε περίπτωση που κάποιος ο οποίος έχει κάνει την πρώτη δόση με την Astrazeneca δεν θέλει να κάνει και την δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο και απάντησε πως είναι επιλογή του αν θέλει να εμβολιαστεί ή όχι. Δεν είναι ωστόσο επιλογή του το ποιο εμβόλιο θα κάνει.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/emboliasmoi-anoigei-i-platforma-gia-tis-eypatheis-omades

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles