Νέα οπλικά συστήματα, εκσυγχρονισμός παλαιών, αναδιοργάνωση των Κλάδων και χιλιάδες προσλήψεις – Οι κινήσεις του υπουργού Άμυνας που βάζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε νέα εποχή.
Παρατηρώντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τη δημοφιλία των υπουργών της κυβέρνησης, διαπιστώνουμε πως τελικά οι πολίτες είναι ο καλύτερος κριτής και σίγουρα ο πιο δίκαιος, τις περισσότερες τουλάχιστον φορές.
Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες μετρήσεις, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης αναδεικνύεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Δικαίως θα μπορούσαμε να πούμε, μιας και ο Επτανήσιος πολιτικός έχει καταφέρει να στριμώξει διπλωματικά την Τουρκία και παράλληλα να συνάψει συνεργασίες με χώρες – «κλειδιά» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ισχυροποιώντας τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας.
Στη δεύτερη θέση βλέπουμε τον Κυριάκο Πιερρακάκη, έναν υπουργό που όταν ανακοίνωσε την υπουργοποίησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι περισσότεροι από εμάς έψαχναν στο Google να βρουν ποιος είναι. Η δουλειά του όμως και κυρίως το μεταρρυθμιστικό του έργο στο υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης αναγνωρίζεται από τους πολίτες.
Στην τρίτη θέση βλέπουμε τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο. Και πώς να μην είναι στις κορυφαίες θέσεις ο Καβαλιώτης πολιτικός, ο οποίος έχει κληθεί να διαχειριστεί αλλεπάλληλες κρίσεις με την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα έχει βάλει στόχο να αλλάξει ριζικά τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Είναι γεγονός πως από πέρυσι τον Φεβρουάριο, ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου» δεν έχει βρει μια ήρεμη μέρα στο κτήριο της λεωφόρου Μεσογείων. Αρχικά κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση στον Έβρο και την ασύμμετρη απειλή της απόπειρας εισβολής χιλιάδων μεταναστών στο ελληνικό έδαφος.
Ακολούθησε η κρίση του Ιουλίου, όταν οι Τούρκοι άρχισαν να βγάζουν μαζικά από το ναύσταθμο του Ακσάζ πολεμικά πλοία τα οποία κατευθύνοντας προς την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου. Οι άμεσες ενέργειες της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και του ΓΕΕΘΑ και η ταχύτατη και δυναμική λήψη κρίσιμων αποφάσεων από τον υπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ανάγκασε τους Τούρκους να υποχωρήσουν, βλέποντας το Αιγαίο να γεμίζει με ελληνικά πολεμικά πλοία, σε παράταξη ναυμαχίας.
Αλλά και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της κρίσης με το Oruc Reis, ο υπουργός Άμυνας, σε άριστη συνεργασία με την στρατιωτική ηγεσία κατάφερε να στείλει δυναμικές απαντήσεις στην Άγκυρα, που είδε μπροστά της έναν οργανωμένο Στρατό, μια αποφασισμένη πο0λιτική και στρατιωτική ηγεσία και προσωπικό έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ωστόσο, δεν έμεινε μόνο στην απόκρουση των τουρκικών επιθέσεων, επαναπαυόμενος στις δάφνες των επιτυχιών του 2020. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στον Έβρο, ο υπουργός Άμυνας και οι επικεφαλής των Επιτελείων έθεσαν ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού και φυσικά η προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού όπου απαιτείται.
Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά πλέον τα πανίσχυρα Rafale, αναβαθμίζει τα μαχητικά F-16 block 52+ σε Viper και παραλαμβάνει ανταλλακτικά για τα Mirage 2000-5. Παράλληλα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα καλύτερα αεροσκάφη του κόσμου, τα F-35.
Το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει στην αγορά νέων φρεγατών, με τους Γάλλους και Αμερικανούς να είναι στην τελική ευθεία της κρίσιμης κούρσας για την αλλαγή των βασικών μονάδων κρούσης του ελληνικού Στόλου. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας έρχεται με νέα βελτιωμένη πρόταση στην Αθήνα εντός τους Ιανουαρίου, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να προχωρούν άμεσα σε άνοιγμα όλων των φακέλων και στην τελική επιλογή της χώρας που θα αναλάβει να δημιουργήσει τη νέα ελληνική φρεγάτα.
Ταυτόχρονα, «τρέχει» η αγορά των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo. Πρόκειται για τα καλύτερα ελικόπτερα στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εξοπλισμένα με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, συστήματα αυτοπροστασίας και μεγάλη αυτονομία. Με την αγορά των συγκεκριμένων ελικοπτέρων η Ελλάδα αποκτά σαφές προβάδισμα στον «αθόρυβο πόλεμο» του Αρχιπελάγους, με το συνολικό κόστος των Romeo να αγγίζει τα 295 εκ δολάρια.
Επίσης προχωρά η συμφωνία για απόκτηση 36 νέων γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214, ενώ η συμφωνία προβλέπει και εκσυγχρονισμό μέρους των παλεών τορπιλών SUT τις οποίες ήδη διαθέτουν τα ελληνικά υποβρύχια από τη δεκαετία του ‘80.
Όσο για τον Στρατό Ξηράς, θα λάβει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, αφού αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων. Επισημαίνεται πως ο Στρατός Ξηράς διαθέτει ήδη υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα «έξυπνα» όπλα προηγμένης τεχνολογίας ή και για αναβάθμιση των παλαιών.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η αλλαγή του εθνικού τυφεκίου και του εθνικού οχήματος, με το G3 να αποσύρεται σταδιακά και τα θρυλικά Mercedes να δίνουν επιτέλους της θέση τους σε νέα.
Επίσης, άμεσα προχωρά η απόκτηση περισσοτέρων από 1.000 τεθωρακισμένων M1117.
Παράλληλα, ένα από τα οπλικά συστήματα για το οποίο έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον το Γενικό Επιτελείο Στρατού, είναι τα ισραηλινά αντιαρματικά βλήματα Spike, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται μάλιστα για την νεότερη έκδοση, την Spike NLOS, που είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.
Με απόλυτο επαγγελματισμό και αξιοθαύμαστη ψυχραιμία οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταφέρει όχι απλά να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο έναντι των θρασύτατων και προκλητικών Τούρκων, αλλά και να προκαλέσουν νευρικό κλονισμό στους γείτονες.
Το γεγονός αυτό πιστώνεται σαφώς στην στρατιωτική ηγεσία και σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο, τα εύσημα πρέπει να πάρει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αθόρυβα, μεθοδικά, με καθοριστικές κινήσεις και συνεργασίες με παίκτες – «κλειδιά» έχει καταστήσει τη χώρα μας, βασικό παράγοντα των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.