Πέρσι το μεγαλύτερο ποσό επιδόματος θέρμανσης που μπορούσε να πάρει ένα νοικοκυριό ακόμα και στις πιο ορεινές περιοχές, ήταν 350 ευρώ. Φέτος, το «ταβάνι» μπήκε στα 650 ευρώ, ενώ η μοιρασιά έγινε με χειρουργική ακρίβεια, συνεπώς πιο δίκαια.
Η χθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά «ξεκλείδωσε» τα ποσά επιδότησης που αντιστοιχούν φέτος στις περίπου 13.500 περιοχές (!), οι οποίες θερμομετρήθηκαν από την ΕΜΥ. Οι συντελεστές, που αντιστοιχούν σε κάθε μια από αυτές τις περιοχές, ήταν το ένα μέρος της εξίσωσης και με τη δημοσίευση του ποσού βάσης των 220 ευρώ, πλέον κάθε νοικοκυριό μπορεί να υπολογίσει τι επίδομα θα πρέπει να περιμένει στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Επίδομα θέρμανσης: Ωφελημένοι οι «παγωμένοι» Νομοί
Αυτοί οι συντελεστές είναι η ουσιαστική διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια, όπου η Επικράτεια χωριζόταν σε 4 Ζώνες, με αποτέλεσμα περιοχές εντός των ίδιων νομών να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, ενώ στην πραγματικότητα έχουν τελείως διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες.
Η εξαντλητική θερμομέτρηση σε 200.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα, επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να διανείμει το κονδύλι των 100 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ με πιο ορθολογικό τρόπο, ενώ συν τοις άλλοις οικογένειες που ζουν σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα δουν μεγάλη διαφορά, αφού το φετινό πλαφόν είναι 86% υψηλότερο από το περσινό. Με τα έως τώρα δεδομένα, η υψηλότερη επιδότηση- γύρω στα 550 ευρώ- θα πιστωθεί στο λογαριασμό οικογένειας με 10 παιδιά σε περιοχή της Φλώρινας!
Από μια πρώτη κιόλας ματιά στον οδηγό των 71 σελίδων, με τους ΤΚ των περιοχών και τους συντελεστές που τους αναλογούν, προκύπτει ότι οι «παγωμένοι» οικισμοί είναι σαφώς πιο ωφελημένοι με το νέο σύστημα, καθώς πέρσι το επίδομα στους ορεινούς νομούς της Ζώνης Α ήταν μόλις 250 ευρώ. Ας δούμε μερικές μόνο μερικές από αυτές τις περιοχές και το επίδομα που τους αναλογεί φέτος:
Βελούχι: 356,40 ευρώ
Αγία Παρασκευή Κοζάνης και Βίγλα Φλώρινας: 354,20 ευρώ
Κάτω Βέρμιο Ημαθίας, Πηγάδια Νάουσας και Δασικό Χωριό Ξάνθης: 349,80 ευρώ
Πισοδέρι Φλώρινας: 338,80 ευρώ
Νέα Κοτύλη Καστοριάς και Λειβαδίτης Ξάνθης: 336,60 ευρώ
Μια λεπτομέρεια, που κάνει τη διαφορά, είναι ότι με το περσινό σύστημα επιδότησης, η προσαύξηση του ποσού κατά 10% για κάθε παιδί ουσιαστικά σταματούσε στα 4 παιδιά, καθώς μετά λειτουργούσε ο «κόφτης» των 350 ευρώ.
Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι Δήμοι στην Αττική είναι κερδισμένοι
Κερδισμένες είναι, όμως και οι περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται ορεινές, ακόμα και δήμοι της Αττικής, οι οποίοι αν και έχουν χαμηλές θερμοκρασίες, έμπαιναν μέχρι πέρσι στο ίδιο τσουβάλι με τις υπόλοιπες. Για παράδειγμα, η Αγία Παρασκευή πέρσι είχε βάση επιδόματος τα 88 ευρώ, ενώ φέτος ανέβηκε στα 125,40 ευρώ. Αντιστοίχως, στους Θρακομακεδόνες, ο φετινός ειδικός συντελεστής, που είναι υψηλότερος από τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, ανεβάζει το επίδομα θέρμανσης στα 145,20 ευρώ.
Ωφελημένες είναι και άλλες περιοχές στην υπόλοιπη Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα, οι οποίες πέρσι κατατάσσονταν στη Γ’ και Δ’ Ζώνη. Η ιδιομορφία είναι, μάλιστα, ότι σε πολλές από αυτές τις περιοχές ενώ ο συντελεστής με βάση τις «βαθμοημέρες» (ημέρες του χρόνου όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου), οδηγεί σε χαμηλό επίδομα, το κατώτερο πλαφόν των 80 ευρώ αυτομάτως τις ανεβάζει στο ίδιο επίπεδο. Για παράδειγμα, το Βαθύ Μεσσηνίας με συντελεστή 0,27 κανονικά θα έπρεπε να πάρει φέτος επίδομα 59,40 ευρώ αλλά λόγω του κατώτερου πλαφόν ανεβαίνει στα 80 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Ρόδο, η οποία με συντελεστή 0,17 θα έπρεπε να πάρει επίδομα θέρμανσης 37,40 ευρώ αλλά τελικά και αυτή ανεβαίνει στα 80 ευρώ.
Μια προσεκτική ματιά δείχνει ότι όλοι οι οικισμοί- και είναι εκατοντάδες- με συντελεστή χαμηλότερο από 0,37 τελικά αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και παίρνουν 80 ευρώ, δημιουργώντας έτσι μια στρέβλωση σε αυτό το πεδίο του νέου συστήματος. Αυτό που επισημαίνουν, όμως, από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι δίνοντας υψηλότερο επίδομα σε αυτές τις περιοχές, δίνεται και μεγαλύτερο κίνητρο για αγοραπωλησίες με τιμολόγια, περιορίζοντας έτσι τις «μαύρες» συναλλαγές.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/epidoma-thermansis-poy-tha-dothei-ypsilotero-poso