16.4 C
New York
Πέμπτη 10-10-2024
spot_img

Επιστήμης στην Τεχνόπολη -Εντοπίζει τα αισιόδοξα μηνύματα στην πανδημία

Κορυφαία επιστήμονες μελετούν την πανδημία στο τριήμερο Athens Science Virtual Festival που διεξάγεται στην Τεχνόπολη

Τι κοινό έχει η τεχνητή νοημοσύνη με την τζαζ μουσική; Πώς η πανδημία της Covid-19 επηρέασε τη δημιουργικότητα και τον πειραματισμό; Μπορούν τα ρομπότ να αναπτύξουν καλλιτεχνικές ανησυχίες; Είναι η επιστήμη και η τέχνη δύο ασύνδετοι κόσμοι ή μήπως αλληλοσυμπληρώνονται;

Συνηθίζουμε να διασυνδέουμε την μεν επιστήμη με τη λογική, την αντικειμενικότητα και τους κανόνες, τη δε τέχνη με τη φαντασία, την υποκειμενικότητα και την ελευθερία. Ωστόσο με μια πιο διεισδυτική ματιά διαπιστώνουμε ότι αυτοί οι δύο κόσμοι δεν είναι «ξένοι» μεταξύ τους αλλά, αντιθέτως, συμπληρωματικοί. Αυτήν ακριβώς τη συμπληρωματική σχέση επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να αναδείξει διαδικτυακά ΕΔΩ και σε «ζωντανή μετάδοση» από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Athens Science Festival που διεξάγεται από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου 2021 με θέμα «Η εποχή των ηρώων».

Μέσα από συναρπαστικές live ομιλίες και καινοτόμες ψηφιακές εκδηλώσεις, το μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστήμης της χώρας θα παρουσιάσει τις πιο σύγχρονες εξελίξεις στη σχέση της επιστήμης με την τέχνη, θέτοντας πρωτότυπα και άκρως ενδιαφέροντα ερωτήματα από τους κορυφαίους του είδους. Έτσι, το φετινό φεστιβάλ θα «φωτίσουν» με τις ομιλίες τους διακεκριμένοι καλλιτέχνες, διανοητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

7 ομιλίες + 1 ντοκιμαντέρ για την πανδημία στην Τεχνόπολη
Η διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου μέσω της Ιατρικής, Peter Agre: Καθηγητής στο Bloomberg, Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την ελονοσία Johns Hopkins

Peter Agre: Καθηγητής στο Bloomberg, Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την ελονοσία Johns Hopkins

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σήμερα καλύτερα και περισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε προηγούμενη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδιαμφισβήτητη πρόοδο που έχει σημειώσει η ιατρική επιστήμη, τα επιτεύγματα της οποίας έχουν συντελέσει στη θεαματική βελτίωση της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Μπορεί η ιατρική να εξελιχθεί από μια εφαρμοσμένη πρακτική βελτίωσης της υγείας των ατόμων σε μοχλό οικοδόμησης ενός καλύτερου κόσμου; Ο Peter Agre απαντάει θετικά. «Το σημαντικότερο μάθημα που έμαθα, έπειτα από μια καριέρα τεσσάρων δεκαετιών στην ιατρική επιστήμη είναι ότι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος», υποστηρίζει ο διάσημος καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Ελονοσία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο Νομπελίστας καθηγητής θα μιλήσει για τη σημασία που έχει η διεύρυνση των δυνατοτήτων της ιατρικής στην πρόοδο και την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Στην ξεχωριστή του ομιλία θα παρουσιάσει την ιατρική επιστήμη ως πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον του είδους μας.

Ο Δρ. Peter Agre σπούδασε Χημεία στο Augsburg College (1970) και Ιατρική στο Johns Hopkins (1974). Είναι Διακεκριμένος Καθηγητής του Bloomberg και από το 2008 είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ελονοσίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Bloomberg. Το 2003, μοιράστηκε το Βραβείο Νόμπελ στη Χημεία για την ανακάλυψη μιας οικογένειας πρωτεϊνών διαύλου νερού, που βρίσκονται σε όλη τη φύση και είναι υπεύθυνες για πολλές φυσιολογικές διεργασίες στον άνθρωπο. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών και Ιατρικής, για την οποία, μάλιστα, προεδρεύει της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ημερομηνία: Δευτέρα 29 Μαρτίου, 19:00

Η Diana Ayton-Shenker είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος στο International Society για τις Τέχνες, τις Επιστήμες και την Τεχνολογία, Leonardo, και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα
Η Δημιουργική Καινοτομία στην εποχή της πανδημίας, Diana Ayton-Shenker, CEO, Leonardo, the International Society of Arts, Sciences, Technology

Πώς η πανδημία της Covid-19 επηρέασε τη δημιουργική πρακτική και τον διεπιστημονικό πειραματισμό; Με ποιο τρόπο αυτή η «μετασχηματιστική» χρονιά συνέβαλε στην μεγέθυνση, την επιτάχυνση, την παραμόρφωση ή και την αποτροπή της δημιουργικής καινοτομίας; H Diana Ayton-Shenker, διάσημη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και Διευθύνουσα Σύμβουλος στο International Society για τις Τέχνες, τις Επιστήμες και την Τεχνολογία, Leonardo, διερευνά τις αναδυόμενες και απροσδόκητες τάσεις στις τέχνες, την επιστήμη και την τεχνολογία που τροφοδοτούνται από τις παγκόσμιες κρίσεις που πλήττουν αυτή την στιγμή τον πλανήτη: Covid-19, συστηματικός ρατσισμός και κοινωνική αδικία, οικονομική ανισότητα, πολιτική αστάθεια και κλιματική καταστροφή.

Στην ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ομιλία της, η Ayton-Shenker μας προτρέπει να διερευνήσουμε προκλήσεις και ευκαιρίες προκειμένου να «απελευθερώσουμε» τις δημιουργικές υπερδυνάμεις που απαιτούνται για να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία!
Η Diana Ayton-Shenker είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος στο International Society για τις Τέχνες, τις Επιστήμες και την Τεχνολογία, Leonardo, και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στο Τμήμα: «Μέλλον της Καινοτομίας στην Κοινωνία και στη Σχολή Καλών Τεχνών, Μέσων και Μηχανικής. Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο Bill Clinton, κατονομαστεί μεταξύ των «25 Leading Women Changing the World» (Good Business NY) και εμφανίστηκε μεταξύ των «31 Inspiring Women in Nonprofit Management» (UNC).
Ημερομηνία & ώρα: Δευτέρα 29 Μαρτίου, 19.00

Η Τέχνη του Art Illustration στην επιστήμη, Alissa Eckert, Ιατρική εικονογράφος, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
Στα τέλη Ιανουαρίου 2020, λίγο μετά το άνοιγμα του Κέντρου Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η ιατρική εικονογράφος Alissa Eckert και ο συνεργάτης της, Dan Higgins, ανέλαβαν μια τεράστια και επείγουσα πρόκληση: μέσα σε μία εβδομάδα, έπρεπε να δημιουργήσουν μια οπτική αναπαράσταση του νέου κορωνοϊού, του αόρατου «δημόσιου εχθρού». Τη δεδομένη χρονική στιγμή η διασπορά του ιού δεν είχε φτάσει ακόμα σε επίπεδο πανδημίας και το ευρύ κοινό δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένο. Για την Eckert ήταν σημαντικό, επομένως, να εξισορροπήσει την σοβαρότητα της απειλής με μια εικόνα εντυπωσιακής ομορφιάς. Το αποτέλεσμα της δουλειάς της καθόρισε την οπτικοποίηση της πιο θανατηφόρας πρόκλησης που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία τον τελευταίο αιώνα και εμφανίζεται πλέον χιλιάδες φορές την ημέρα σε κάθε πιθανό πλαίσιο.

Η Alissa Eckert είναι ιατρική εικονογράφος για το CDC και εξυπηρετεί όλους τους τομείς των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που λειτουργούν σε 3D και 2D απεικόνιση, animation και 3D εκτύπωση και δημιουργία μοντέλων
Η Eckert φιλοξενείται στο Athens Science Festival για να αποκαλύψει τις διαδικασίες και τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τη δημιουργία της. Επιπλέον, μέσα από το παράδειγμα της οπτικής αναπαράστασης του νέου κορωνοϊού, η ιατρική εικονογράφος που δημιούργησε την πιο ευρέως αναγνωρισμένη εικόνα του SARS-CoV-2 παγκοσμίως θα αναδείξει το ρόλο και τη σημασία της τεχνης του art illustration στην επιστήμη.

Η Alissa Eckert είναι ιατρική εικονογράφος για το CDC και εξυπηρετεί όλους τους τομείς των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που λειτουργούν σε 3D και 2D απεικόνιση, animation και 3D εκτύπωση και δημιουργία μοντέλων. Η δουλειά της περιλαμβάνει τη δημιουργία της πιο διάσημης μοντελοποιημένης οπτικής αναπαραστάσης του ιού SARS-Cov-2. Άλλα έργα περιλαμβάνουν το ξέσπασμα του Έμπολα, τον ιό Ζίκα, την Αναφορά Απειλών για Αντιβιοτική Αντίσταση, τις πανδημίες της γρίπης (H5N1 και H1N1), τη Χολέρα, τα Vital Signs του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα Healthy Homes, το CDC’s Zombie Pandemic Novella και άλλα.
Ημερομηνία & ώρα: Δευτέρα 29 Μαρτίου, 12.00

Ο Χρήστος Κυρατσούς είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και Αντιπρόεδρος των Τεχνολογιών Έρευνας, Λοιμωδών Νοσημάτων και Ιογενών Φορέων στο Regeneron
Ένα κοκτέιλ στη μάχη κατά της πανδημίας, Χρήστος Κυρατσούς, PhD, Vice President, Research, Infectious Diseases and Viral Vector Technologies, Regeneron
Τι σας φέρνει στο μυαλό η λέξη «κοκτέιλ»; Μήπως στιγμές ξεγνοιασιάς σε έναν κόσμο χωρίς πανδημία; Ας δούμε μαζί πως ένα κοκτέιλ διαφορετικό από τα συνηθισμένα μπορεί να προσφέρει ελπίδα στη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19. Καθώς συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η παγκόσμια αναζήτηση για αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου COVID-19, τα εξουδετερωτικά αντισώματα έχουν έρθει προσκήνιο ως ένα σημαντικό εργαλείο για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών. Σε αυτή την ομιλία λοιπόν, θα περιηγηθούμε μαζί στην προσπάθεια των επιστημόνων μας για τη δημιουργία ενός κοκτέιλ ανθρώπινων αντισωμάτων με στόχο την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Covid-19, και θα μοιραστούμε μαζί σας τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών.

Ο Χρήστος Κυρατσούς είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και Αντιπρόεδρος των Τεχνολογιών Έρευνας, Λοιμωδών Νοσημάτων και Ιογενών Φορέων στο Regeneron. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εννεαετούς θητείας του στην εταιρεία, έχει επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της ανάπτυξης του REGN-EB3, ενός υποψήφιου για τη θεραπεία του Έμπολα φαρμάκου και, πιο πρόσφατα, ηγείται των προσπαθειών του Regeneron να αναπτύξει νέα αντισώματα κατά του COVID-19.
Ημερομηνία & ώρα: Δευτέρα 29 Μαρτίου, 16:00

Pandemic ethics – Η φιλοσοφία στην εντατική
Πώς η πανδημία επέδρασε στην προστασία των δεδομένων των πολιτών και σε άλλα συνταγματικά δικαιώματα; Πώς η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία άλλαξαν τη ζωή μας; Πώς οι γιατροί και οι νοσηλευτές αντιμετώπισαν ηθικά διλήμματα ζωής και θανάτου και πώς το ιατρικό καθήκον βρέθηκε αρκετές φορές αντιμέτωπο με την καταπάτηση της αυτονομίας των ασθενών; Και ανάμεσα σε όλα αυτά, τι ρόλο έπαιξε ή θα παίξει την επόμενη μέρα, η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα υγείας; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν τα μέλη του εργαστηρίου εφαρμοσμένης φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και να συζητήσουν με το κοινό.

Συμμετέχοντες: Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος του Ελληνικού Κλιμακίου της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (Haifa), Φερενίκη Παναγοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Μπούτλας, MD, PhD (ΕΚΠΑ), Ερευνητής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Ν. Κορμάς, MD, PhD (ΕΚΠΑ), Ερευνητής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ
Ημερομηνία: Δευτέρα 29 Μαρτίου, 18:00

Επικοινωνία της Yγείας στην Πανδημία – Δρ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ
Σε περιόδους υγειονομικής κρίσης, όπως η σύγχρονη πανδημία COVID-19, οι επιστήμονες υγείας αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές. Το κοινωνικό σύνολο επιζητά όχι μόνο την υγειονομική διαχείριση, αλλά και τη γνώμη και τις συμβουλές τους σε όλες τις πτυχές της πανδημίας. Καλούνται, λοιπόν, να ισορροπήσουν την καθημερινή τους προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πρακτικών συνεπειών μιας παγκόσμιας πανδημίας, με την ευθύνη του επιστήμονα για τη διασφάλιση της εγκυρότητας των πληροφοριών που επικοινωνεί. Η νέα αυτή συνθήκη γεννά προβληματισμούς που θα μας απασχολήσουν σε αυτή τη συζήτηση.

Κατά πόσο διαθέτουν οι επιστήμονες υγείας την απαιτούμενη εκπαίδευση και εμπειρία για να ανταποκριθούν σε αυτά τα νέα «επικοινωνιακά» καθήκοντα; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία προς την επιστήμη, η οποία ενισχύεται από τη διάδοση αναληθών ειδήσεων και την υπερέκθεση των επιστημόνων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Ένας ανοικτός διάλογος για τον ρόλο των σύγχρονων επιστημόνων στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Συμμετέχοντες: Χρήστος Παναγιωτίδης, καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, Δημήτριος Παρασκευής, αναπλ. καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, μέλος Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Νίκος Δεμερτζής, καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ, πρόεδρος ΕΚΚΕ. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ματρώνη Δικαιάκου / Κανάλι της Βουλής
Ημερομηνία: Δευτέρα 29 Μαρτίου, 17:00

Μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω με… Μαθηματικά; Ian Griffiths, Καθηγητής Μαθηματικών, Royal Society University Research Fellow, Mathematical Institute, University of Oxford
Καθώς ο κόσμος αρχίζει αργά να «ξανανοίγει», πόση ώρα μπορούν να περάσουν οι μαθητές σε μια τάξη χωρίς να κολλήσουν αν ένας από αυτούς έχει κορωνοϊό; Ή πόση ώρα μπορούν οι ασθενείς να περιμένουν με ασφάλεια σε μία αίθουσα αναμονής; Είμαστε ασφαλείς όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ; Τα μαθηματικά μοντέλα μπορούν να μας δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα καυτά ερωτήματα, αφού προβλέπουν πόσο γρήγορα και που εξαπλώνονται οι ιοί σε ένα χώρο.

Στην έρευνα του Griffith και της ομάδας του, η οποία χρηματοδοτείται από την Ουαλική κυβέρνηση, αναπτύσσουν μοντέλα που προσδιορίζουν την ποσότητα του SARS-CoV-2 σε έναν εσωτερικό χώρο. Έτσι, μπορούμε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, πχ αν χρειάζεται περισσότερος ή λιγότερος εξαερισμός και αν πρέπει να μιλάμε λιγότερο! Αναπτύσσοντας, επίσης, προσομοιώσεις της ροής του αέρα γύρω από ένα καθαριστή αέρα, εφεύρεση της εταιρείας, Smart Separations Ltd, η έρευνα εξετάζει πώς τέτοιες εφευρέσεις θα μπορούσαν να μας επαναφέρουν πιο γρήγορα στην κανονικότητα.
Ο Ian Griffiths είναι Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και University Research Fellow του Royal Society του Η.Β. Είναι, επίσης, Tutorial Fellow στο Mansfield College της Οξφόρδης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 άρχισε να μοντελοποιεί καθαριστές αέρα και να αναζητεί την βέλτιστη τοποθέτηση τους σε εσωτερικούς χώρους. Είναι σύμβουλος της Ουαλικής κυβέρνησης για την πανδημία.
Ημερομηνία: Δευτέρα 29 Μαρτίου, 11:00

Ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη
Ιστορίες κινουμένων σχεδίων για τον Νέο Κορωνοϊό, Δημήτρης Στάκος: Καθηγητής Καρδιολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μιχάλης Μυτάρας: Ειδικός κινούμενης ιατρικής εικόνας

Πώς εισβάλει στο σώμα μας ο κορωνοϊός; Έχει τη νοημοσύνη και τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει το πιο εξελιγμένο αμυντικό σύστημα στη Φύση, το ανθρώπινο ανοσοποιητικό; Ποιές είναι οι γραμμές άμυνας του οργανισμού μας; Πως και γιατί ξεφεύγει κάποιες φορές από τη στενή μας επιτήρηση; Πώς κερδίζουμε και πότε χάνουμε τη μάχη εναντίον του; Πώς λειτουργούν τα παλιά αλλά και τα νέας τεχνολογίας γενετικά εμβόλια; Τι σημαίνουν οι μεταλλάξεις του; Πώς μπορεί όλη αυτή η γνώση να μεταδοθεί σε μαθητές, φοιτητές αλλά και σε άτομα χωρίς προηγούμενες γνώσεις ιατρικής, γενετικής, βιολογίας και βιοτεχνολογίας; Ας το προσπαθήσουμε μαζί!
Ημερομηνία: Σάββατο 28 Μαρτίου, 16:00

Athens Science Virtual Festival 2021 στην Τεχόπολη| Η τέχνη συναντά την επιστήμη | 27-29.03.21

Πηγή:

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles