2.6 C
New York
Τρίτη 03-12-2024
spot_img

Φοιτήτρια του ΠΑΜΑΚ διακρίθηκε στη 2η θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό επιχειρηματολογίας!

Μπορεί οι συνθήκες που διανύουμε να είναι αντίξοες, ωστόσο κανείς δεν είπε ότι σε αυτές αδυνατεί να ευδοκιμήσει η επιτυχία. Λίγο παραπάνω πείσμα και θέληση να υπάρχει και η νίκη είναι στο τσεπάκι σου.

Γιατί σίγουρα νίκη θα χαρακτηρίζαμε την κατάκτηση της 2ης θέσης στον παγκόσμιο διαγωνισμό επιχειρηματολογίας για νέους ηγέτες από την Δανάη Γεωργιάδου.

Η προπτυχιακή φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ δε δίστασε να τα βάλει με φοιτητές από όλο τον κόσμο και από μεγάλα πανεπιστήμια και να φτάσει ένα βήμα πριν την κορυφή. Κι αυτό λοιπόν, θεωρείται νίκη. Τόσο για την ίδια, όσο για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αλλά και όλη τη χώρα, που καλό είναι να συνειδητοποιήσει επιτέλους τι νέους διαθέτει (δεν είναι η πρώτη σημαντική διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό άλλωστε) και να τους εκμεταλλευτεί σωστά.

Όπως δήλωσε η ίδια, στο Thesstoday.gr για το πώς αισθάνεται με το επίτευγμά της: «Για να είμαι ειλικρινής άργησα να καταλάβω τη σημασία της διάκρισης. Θυμάμαι την ημέρα τού τελικού ήμασταν τόσο κουρασμένοι από τη διαδικασία, που δεν το γιορτάσαμε όπως έπρεπε. Τώρα που το βλέπω από μακριά νιώθω πολύ χαρούμενη και συγκινημένη για την αγάπη και τη στήριξη που έδειξε ο κόσμος. Ιδιαίτερα αυτές τις επετειακές μέρες, είναι μεγάλη τιμή να εξυψώνεις το όνομα της Ελλάδας και των Πανεπιστημίων της σε διεθνείς διαγωνισμούς

Τη διοργάνωση ανέλαβε το George Washington University των ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ecole de Guerre της Γαλλίας, ενώ διεξήχθη διαδικτυακά και είχε διάρκεια ένα μήνα.

Το ΠΑΜΑΚ (το οποίο, σημειωτέον, πριν δύο χρόνια στον ίδιο διαγωνισμό κατέκτησε την πρώτη θέση) εκπροσωπήθηκε από δύο κοπέλες, τη Δανάη αλλά και τη Γεωργία Παυλούδη, επίσης φοιτήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Οι δυο τους ήρθαν αντιμέτωπες με συμμετέχοντες από το King’s College London, το George Washington University, το University of Amsterdam και άλλα διεθνούς βεληνεκούς εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ρύθμιση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από τις κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της απειλής του βίαιου εξτρεμισμού, ένα επίκαιρο θέμα που αφορά σε παγκόσμιο επίπεδο και το οποίο έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια.

Η Δανάη μιλώντας για την εμπειρία της, η οποία ήταν διαφορετική από άλλες χρονιές λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, είπε πως:

Ήταν σίγουρα ξεχωριστή εμπειρία, «σακάκι πάνω-πιτζάμα κάτω». Δημοκρατικά είχα επιβάλλει στο σπίτι απόλυτη ησυχία, οι γονείς μου το πέρασαν όλο μαζί μου. Εξαιτίας των διαφορετικών ωρών σε κάθε χώρα έβλεπες σε μερικούς να είναι απόγευμα και σε άλλους να είναι νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα να είναι ίσως εντονότερη η αίσθηση της «διεθνικότητας».Τις δυσκολίες δε θα τις χαρακτήριζα περισσότερες, αλλά διαφορετικές. Ήμασταν στο ασφαλές και οικείο περιβάλλον του σπιτιού μας που, από τη μία μείωνε το άγχος, αλλά από την άλλη δε σε άφηνε να ζήσεις την πλήρη εμπειρία ενός debate. Δε σε άφηνε να μπεις στο κλίμα, για να το πω απλά. 

Η ίδια λοιπόν δε συγκρίνει την εξ αποστάσεως εμπειρία με μία δια ζώσης, ωστόσο θεωρεί πως ήταν και μια καλή ευκαιρία για άτομα που σε άλλη περίπτωση, λόγω των ταξιδιών και των εξόδων, δε θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, βαζόντας μέσα και τον εαυτό της.

Οι συμμετέχοντες είχαν δύο εβδομάδες να προετοιμαστούν και να παραδώσουν γραπτώς την πρότασή τους για τον διαγωνισμό, το κύριο μέρος του οποίου πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου, αποτελούμενο από τρεις γύρους και συνολική διάρκεια 5 ωρών. Οι κριτές ήταν στελέχη της Ecole de Guerre, που ήταν υπεύθυνοι τόσο να κρίνουν τις επιδόσεις των φοιτητών όσο και να δώσουν κατευθυντήριες οδηγίες για τη βελτίωση του διαλόγου.

Οι ομάδες του διαγωνισμού ήταν μεικτές ώστε να προαχθεί ο διατλαντικός διάλογος και η συνεργασία, ενώ όπως σημειώνει η επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ρεβέκκα Παιδή«Είμαστε μια ενεργή κοινότητα και ως Τμήμα και ως Πανεπιστήμιο και παρά το γεγονός ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα δεν αφήνουμε τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες»προσθέτοντας ότι η κατάκτηση της 2ης θέσης αναδεικνύει και την ποιότητα και τη σκληρή δουλειά των φοιτητριών και φοιτητών του Πανεπιστημίου, «για τους οποίους είμαστε πολύ περήφανοι».

Η Δανάη με τη σειρά της, δηλώνει ευγνώμων για τη στήριξη της καθηγήτριάς της καθ’ όλη τη διαδρομή, ενώ τάσσεται υπέρ του ελληνικού πανεπιστημίου και των δυνατοτήτων του. Όπως χαρακτηριστικά λέει«Μπορεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα να έχει ατέλειες, αλλά στο Πανεπιστήμιο συναντάς πολλούς ανθρώπους με μεράκι και όρεξη να δουλέψουν για το καλό όλων.», προσθέτοντας ότι «Το Πανεπιστήμιο σε εξοπλίζει με τα απαραίτητα εργαλεία για να εξελιχθείς».

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει το μέλλον της, η ίδια απάντησε μεταξύ άλλων, ότι ο γενικότερος στόχος της είναι να συνεχίσει να εξελίσσεται, κι έτσι, κάποια στιγμή να κατακτήσει μια πρώτη θέση.

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles