25.9 C
New York
Σάββατο 15-06-2024
spot_img

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ν.Ιωνίας – Βόλου

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης είναι μια Προσκοπική Εκδήλωση και γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1926 στις 22 Φεβρουαρίου, σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέϊντεν – Πάουελ (22/2/1857).

Στην Ελλάδα εδώ και 111 χρόνια, η Προσκοπική Κίνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη, μακροβιότερη εθελοντική κίνηση για νέους με 25000 μέλη σε 350 γειτονιές και περισσότερους από 8.000 ενήλικους εθελοντές.

Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως οι συγκρούσεις, η φτώχεια, η αλλαγή του κλίματος και η ανισότητα των φύλων, ο Προσκοπισμός συνεχίζει να αποτελεί ένα εποικοδομητικό αντίβαρο, ενδυναμώνοντας τους νέους και τους ενήλικες να συμβάλλουν ενεργά στην εξεύρεση λύσεων σε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις, δρώντας τοπικά.

Ήρθε η ώρα να ξαναδώσουμε όλοι την Προσκοπική μας Υπόσχεση και θα την κάνουμε πράξη για άλλες 365 μέρες του χρόνου… Μέχρι την επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης.

Υπόσχομαι στην τιμή μου: να εκτελώ το καθήκον μου στο Θεό και την Πατρίδα, να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση και να τηρώ το Νόμο του Προσκόπου.

Πολλοί γονείς ψάχνουν δραστηριότητες για τα παιδιά τους που να έχουν σχέση με τα αθλήματα, με τη δύναμη, τη σβελτάδα και ότι άλλο θα εκτονώνει την ενέργειά τους και θα τα βοηθήσει στο να διατηρήσουν ένα υγιές σώμα. Η θετική επίδραση που μπορεί να έχει ο προσκοπισμός στα παιδιά δεν περιορίζεται μόνο στο να ξέρει το παιδί να ανάβει φωτιές και να προσανατολίζεται όταν βρίσκεται στην εξοχή, αλλά εξαπλώνεται και στην οργάνωση την κοινωνική προσφορά την ανάληψη ευθυνών την περιβαλλοντολογική συνείδηση και όχι μόνο…

Από την ηλικία των 7 ετών (Β΄ δημοτικού) όποιο παιδί το επιθυμεί μπορεί να συμμετέχει στους προσκόπους. Με τον προσκοπισμό μπορεί όποιος το θέλει να ασχολείται μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Για αυτό οι πρόσκοποι έχουν ένα μότο «μία φορά πρόσκοπος πάντα πρόσκοπος».

Η προσκοπική κίνηση είναι μία εθελοντική κίνηση νέων. Ο προσκοπισμός είναι μία παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους πολιτική αλλά μη κομματική ανοικτή σε όλους χωρίς διάκριση καταγωγής φυλής ή πίστης.

Σήμερα υπάρχουν δεκάδες ευκαιρίες για εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους. Οι περισσότερες ωστόσο προσφέρουν στα παιδιά την ανάπτυξη μιας μόνο ικανότητας μιας γνώσης ή απλά διασκέδαση. Το προσκοπικό πρόγραμμα είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Οι δράσεις του είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι ελκυστικές αλλά και παράλληλα να κοινωνικοποιούν να ευαισθητοποιούν και να δίνουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά τους εφήβους και τους νέους για τη μετέπειτα ζωή τους. Στους προσκόπους το παιδί θα βρει μία παρέα φίλων μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ανακαλύψει νέες κλήσεις, θα ζήσει νέες εμπειρίες και θα κερδίσει ανεκτίμητες γνώσεις. Τελικά το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να γίνει αυτόνομο ως άτομο αλλά και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου υποστηρικτικό ικανό δηλαδή να δείξει ενδιαφέρον για τους άλλους να ενεργεί μαζί τους και για αυτούς και να μοιράζεται τις ανησυχίες τους. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα να γίνει υπεύθυνο, ικανό να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πράξεις του αλλά και αφοσιωμένο, άξιο να διεκδικεί και να δρα με σεβασμό πάντα σε αξίες και υψηλά ιδανικά.

 Έχοντας ως βασικό τους σύνθημα το «έσο έτοιμος» που εκφράζει μία διαρκή διάθεση για άμεση προσφορά βοήθειας οι Έλληνες πρόσκοποι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες κάθε φορά που η κοινωνία τις χρειάζεται. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν η συγκινητική βοήθεια στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής υποστήριξη στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στις φωτιές που καταστρέφουν τα δάση μας κάθε χρόνο ο συντονισμός έργου στην προσφυγική κρίση και άλλα. Επίσης τις γειτονιές που δραστηριοποιούνται αναλαμβάνουν σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και αρχές συνεχώς πρωτοβουλίες οι οποίες βοηθούν σε ένα καλύτερο αύριο.

Η προσκοπική κίνηση εκπαιδεύει καθημερινά τα παιδιά και τους νέους να συμμετάσχουν στα κοινά δηλαδή τους δείχνουμε τους τρόπους ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες πρεσβεύουν μία θετική αλλαγή τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!

Μάλιστα έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι οι νέοι μέσα από τον προσκοπισμό επωφελούνται πολλαπλώς διότι καλλιεργούν ικανότητες και δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες και στην ενήλικη ζωή τους όπως ηγεσία ομαδικότητα περιβαλλοντολογική συνείδηση ενεργή συμμετοχή στα κοινά υπευθυνότητα αξιοπιστία σεβασμός στη διαφορετικότητα συναισθηματική νοημοσύνη και ικανότητα για επίλυση προβλημάτων. Για αυτό και στα 111 χρόνια μετά την ίδρυσή του ο προσκοπισμός συνεχίζει να είναι το ίδιο σημαντικός και επίκαιρος για την κοινωνία.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles