24 C
New York
Δευτέρα 15-07-2024
spot_img

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη σε ευρωπαϊκό φόρουμ με θέμα την τηλεργασία και γυναίκα στην περίοδο της πανδημίας

Η τέως υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη μετά από πρόσκληση της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Έλενας Κουντουρά, συμμετείχε την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 ως ομιλήτρια σε Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ που διοργάνωσε η πολιτική ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών, Πανεπιστημιακών, ιατρών καθώς και μελών οργανώσεων που ασχολούνται με την ισότητα των φύλων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κ. Χρυσοβελώνη , με την ιδιότητά της ως πρώην υφυπουργός Εσωτερικών με χαρτοφυλάκιο την Ισότητα των Φύλων και ως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, τοποθετήθηκε στο Φόρουμ με θέμα την τηλεργασία από την πλευρά των γυναικών εν μέσω πανδημίας. Η κ. Χρυσοβελώνη μεταξύ άλλων τόνισε στην ομιλία της:

«….Είναι γνωστό πλέον ότι, από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid -19 έως και σήμερα, η τηλεργασία καθιερώθηκε ως βασική μορφή εργασίας για εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως. Λόγω των ευθυνών φροντίδας που στερεοτυπικά επωμίζονται οι γυναίκες στο σπίτι, αυτές ωθούνται πιο συχνά στην τηλεργασία. Σε συνθήκες κρίσης, η «λύση» αυτή φαντάζει επιθυμητή, ακόμα και σωτήρια. Μακροπρόθεσμα, όμως, οι ίδιες κινδυνεύουν να αποτελέσουν ένα υποσύνολο εργαζομένων δεύτερης ταχύτητας και να μην έχουν τις ευκαιρίες δικτύωσης, πληροφόρησης και επαγγελματικής εξέλιξης που συχνά προσφέρει η διά ζώσης παρουσία. Η πανδημία επομένως λειτούργησε ως “προβολέας” που φώτισε την ήδη υπάρχουσα ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, την έλλειψη ισορροπίας στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, η οποία κατά τον εγκλεισμό και την τηλεργασία επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο.

Αναφορικά με τις προκλήσεις της τηλεργασίας, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών αναφέρεται σε αδυναμία συγκέντρωσης, σε παρεμβολές από άλλα μέλη της οικογένειας και μοναξιά, ως τις βασικές αιτίες που τις εμποδίζουν να παραμείνουν παραγωγικές.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη επαναπροσδιορισμού των πολιτικών εξισορρόπησης προσωπικής και οικογενειακής ζωής. Οι συνθήκες εγκλεισμού δεν γνωρίζουμε πώς και πότε θα εκλείψουν ή αν και πώς θα επανεμφανιστούν.

Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδη ανθρώπινη αρχή, δεν τεμαχίζεται, ούτε συγχωνεύεται. Αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο κάθε σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας . Ας αναρωτηθούμε λοιπόν: Κάναμε τόση πρόοδο για την ισότητα και τώρα πόσες γυναίκες καταλήγουν ξανά στο σπίτι;;

Μέχρι λοιπόν να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να δημιουργηθούν οι σωστές υποδομές και προϋποθέσεις για την τηλεργασία, κάποια πράγματα απλά δεν συντείνουν υπέρ της. Εμείς το μόνο που ελπίζουμε είναι μια επιστροφή στην όποια κανονικότητα μπορούμε να ανακτήσουμε από τα προηγούμενα χρόνια. Ο αγώνας μας πρέπει να γίνεται εφ’ όλης της φεμινιστικής ατζέντας και να είναι αγώνας τοπικός, ευρωπαϊκός και παγκόσμιος»

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles