23.3 C
New York
Πέμπτη 30-05-2024
spot_img

Κορωνοϊός: Ανησυχία για κρούσματα και μεταλλάξεις – Σήμερα οι ανακοινώσεις για τη διπλή μάσκα

Το «βαρύ» κατά τόπους επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, με την Αττική να παραμένει στην πρώτη θέση και να συγκεντρώνει καθημερινά τουλάχιστον το 50% των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, ο εντοπισμός εκατοντάδων μεταλλαγμένων στελεχών- κυρίως στελέχη βρετανικής μετάλλαξης αλλά και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης- και η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ – χθες εξελίχθηκε μία από τις πιο δύσκολες ημέρες με αριθμό ρεκόρ στις νέες εισαγωγές ασθενών για τον Φεβρουάριο- συνθέτουν το εύθραυστο σκηνικό της εξελισσόμενης επιδημίας.

Αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπουν για μια ακόμη φορά σήμερα στο διαδικτυακό τραπέζι της διάσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με τους ειδικούς να καλούνται να εισηγηθούν μεταξύ άλλων σε ποιες περιοχές θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα για να συγκρατηθεί η επιδημία, με τα Ιωάννινα, την Κάλυμνο και τη Θάσο να συγκεντρώνουν πάρα πολλές πιθανότητες.

Επίσης, σήμερα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις και για τη χρήση της μάσκας, θέμα που υποεπιτροπή ειδικών συζητά από την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να επικαιροποιηθούν και στη χώρα μας οι συστάσεις διεθνών φορέων (CDC) για την αυξημένη προστασία της διπλής μάσκας.

Τα 1.400 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δείχνουν πως η κυκλοφορία του κορωνοϊού συνεχίζεται με την ίδια ταχύτητα όπως και την προηγούμενη εβδομάδα -οπότε ξεκίνησε το 15νθήμερο lockdown-, γεγονός που αξιολογείται καταρχάς ως θετικό, καθώς φαίνεται πως αποτράπηκε η αύξηση. Βεβαίως οι επιστήμονες χρειάζονται περαιτέρω εικόνα κρουσμάτων όπως και λοιπών δεικτών της επιδημίας για να αποφανθούν για την πορεία της επιδημίας και την παράταση ή όχι των τοπικών αυστηρών lockdown που ολοκληρώνονται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Οι επιβαρυμένες περιοχές

Στην Αττική τα νέα κρούσματα ανήλθαν χθες σε 687, με το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και το σύνολο της Δυτικής Αττικής να «χτυπούν κόκκινο» με 176, 151 και 143 κρούσματα αντίστοιχα. Σε σταθερή τροχιά ανόδου βρίσκεται και η επιδημία στη Θεσσαλονίκη. Τα 160 νέα περιστατικά κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες σε συνδυασμό με την αύξηση κατά 17% στο επίπεδο συγκέντρωσης του κορωνοϊού στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, κρατούν σε εγρήγορση τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Πέρα από τις δύο μεγάλες πόλεις, το ενδιαφέρον της επιτροπής των λοιμωξιολόγων συγκεντρώνουν αρκετές ακόμα περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Ενδεικτικά, χθες στην έκθεση του ΕΟΔΥ βρίσκονταν 16 περιοχές με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με την Αχαΐα να κόβει πρώτη το… νήμα με 97 νέες διαγνώσεις και να ακολουθούν Χαλκιδική με 39, Ηράκλειο με 33, Εύβοια με 32, Ρέθυμνο με 25, Λάρισα με 21, Ηλεία με 17, Αρκαδία, Αργολίδα, Έβρο και Ιωάννινα με 16, Βοιωτία και Κορινθία με 15, Μαγνησία με 14, Ημαθία με 13, Καβάλα με 12 και Κάλυμνος με 11 διαγνώσεις κορωνοϊού.

Ρεκόρ εισαγωγών στο ΕΣΥ – Πίεση στις ΜΕΘ

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 320 διασωληνωμένους, αριθμός που προφανώς δείχνει την πίεση στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ. Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα στις 11 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων κινούνταν στα ίδια επίπεδα με τα χθεσινά (1.327), ωστόσο οι διασωληνωμένοι ήταν 281, σχεδόν 40 λιγότεροι. Την 1η Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 248. Μέσα σε δυόμισι εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση κατά 29% στους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Σύμφωνα δε με όσα έχουν αναφέρει οι ειδικοί της Επιτροπής αναμένεται περαιτέρω αύξηση σε νοσηλευόμενους και στη συνέχεια σε διασωληνωμένους, μέχρι να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα.

Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας και ιδίως της Αττικής. Έγιναν 277 νέες εισαγωγές, με το 61% αυτών στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα, 170 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία, σε απλές κλινικές και σε Μονάδες, δηλαδή 67 περισσότεροι ασθενείς από όσους εισήχθησαν προχθές.

Συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 2.201 ασθενείς, με τους 1.617 σε απλές κλινικές και τους 584 σε Μονάδες. Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι είναι 1.128, με τους 200 εξ αυτών να βρίσκονται σε Μονάδες. Τα νοσοκομεία Σωτηρία, Ευαγγελισμός και Αττικόν συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, 287, 147 και 117, αντίστοιχα, δοκιμάζοντας τα όρια των επαγγελματιών υγείας. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης οι νοσηλευόμενοι παραμένουν σχεδόν σταθεροί τις τελευταίες ημέρες. Ο χθεσινός απολογισμός ήταν 418 ασθενείς, με τους 348 να νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και τους 70 σε Μονάδες. Τέλος, άλλοι 362 ασθενείς νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας.

Στα 281 τα νέα κρούσματα με μεταλλάξεις – Ανησυχία για το στέλεχος της Νότιας Αφρικής

Την ευρεία διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην κοινότητα αποτυπώνουν τα στοιχεία που προέκυψαν από τη γονιδιωματική ανάλυση 454 επιλεγμένων νέων δειγμάτων που διενήργησε το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης.

Τα δεδομένα, που αφορούν στην περίοδο 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου 2021, ανέδειξαν συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις, εκ των οποίων τα 269 αφορούσαν στην βρετανική μετάλλαξη, ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική.
Παρά τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, πάντως, η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι εκείνη που συγκεντρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ τα σημερινά στοιχεία προέρχονται από δείγματα στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.

Από την άλλη, τα περισσότερα σε όγκο δεδομένα για τη βρετανική μετάλλαξη δείχνουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ωστόσο τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται πως μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα στελέχη.

Σε αναμονή για τις νέες συστάσεις στη χρήση της μάσκας

Προς τη χρήση διπλής μάσκας, χειρουργικής από μέσα και υφασμάτινης εξωτερικά, σε χώρους με συγχρωτισμό, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προσανατολίζονται και οι Έλληνες ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αυξηθεί η προστασία των πολιτών έναντι της λοίμωξης Covid-19.

Όπως προκύπτει από νεότερα διεθνή δεδομένα, η χρήση μάσκας από δύο πρόσωπα στον συγχρωτισμό τους προστατεύει έως και 83% από τη μετάδοση του κορωνοϊού, εφόσον κάποιος από τους δύο είναι μολυσματικός, ενώ η προστασία ενισχύεται έως και 96% με τη χρήση διπλής μάσκας.

Ύψιστης σημασίας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πολύ καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο, κάτι που επιτυγχάνεται με την πίεση που ασκεί η υφασμάτινη μάσκα στα πλάγια της χειρουργικής που από μόνη της δημιουργεί ένα “κενό”. Ανάλογες οδηγίες εξέδωσε πρόσφατα και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

ΠΗΓΗ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles