28.6 C
New York
Δευτέρα 17-06-2024
spot_img

Μετάλλαξη Δέλτα: «Τείχος» προστασίας τον Ιούλιο – Σε «κλοιό» μέτρων τα νησιά, σε αυστηρό πλαίσιο η ψυχαγωγία

Ένα προστατευτικό δίχτυ μέτρων πάνω από τα ελληνικά νησιά απλώνει από χθες η κυβέρνηση, αναπτύσσοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο προστασίας του γενικού πληθυσμού από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού, πριν την επίτευξη του εθνικού στόχου της ανοσίας. Με δεδομένο ότι την τελευταία εβδομάδα «ανακόπηκε η καθοδική πορεία» της πανδημίας, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά και με τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα να αυξάνονται σταθερά επί ελληνικού εδάφους, η λήψη νέων μέτρων φαντάζει σχεδόν επιβεβλημένη για τους επιστήμονες, όταν μάλιστα τις τελευταίες ημέρες ο ηλικιακός μέσος όρος των νέων κρουσμάτων σημείωσε βουτιά προς τα κάτω, φτάνοντας τα 27 έτη.

Η μερική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, αλλά και η βαθιά ανησυχία των ειδικών για την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στη νότια Ευρώπη ενεργοποίησαν ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα μέτρων στο Μέγαρο Μαξίμου, δείχνοντας το δρόμο προς το χειμώνα. Στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε τοπική κλίμακα, κατηγορηματικός ως προς το ενδεχόμενο ενός νέου, χειμερινού lockdown εμφανίστηκε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, υπογραμμίζοντας με ανάρτησή του πως «οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια». Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

Δύο φάσεις

Υπό αυτό το πρίσμα, σε ισχύ τίθενται από την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Ιουλίου αυστηροί περιορισμοί στις νησιωτικές μετακινήσεις, δεδομένου ότι οι τοπικές μονάδες υγείας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν σοβαρή επιδημιολογική επιβάρυνση, ιδίως μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Ήδη, «σε κάποιες περιοχές βλέπουμε μια μικρή αλλά σαφή αύξηση των νέων κρουσμάτων και αφορά αυτό κυρίως νησιωτικές περιοχές» επισήμανε χθες η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ τον προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας εντείνει το γεγονός ότι η επιδημία επιδεινώθηκε κατά 27% μέσα σε μία μόνο εβδομάδα στην Ευρώπη, εντείνοντας την ελληνική προετοιμασία απέναντι στο ενδεχόμενο «επίσκεψης» του νέου επιδημικού κύματος στον ευρωπαϊκό νότο.

Στεγανοποιώντας την νησιωτική ζώνη, από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Ως προς τις μετακινήσεις ανηλίκων, δεδομένου ότι η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να προσβάλλει εντονότερα την ηλικιακή ομάδα 15-17, προβλέπονται δύο ομάδες μέτρων. Συγκεκριμένα:

· Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self-test,

· ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Επιστρέφοντας, επίσης, από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self-test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών, καθώς πρόκειται για την μόνη φάση των νέων μέτρων που θα γίνεται ευρεία χρήση του self-test.

Νησιά – εξαιρέσεις

Από το νέο πλέγμα μέτρων, το οποίο θα ισχύσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας εξαιρούνται:

· η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα,

· οι εργαζόμενοι μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων σε καθημερινή βάση, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), όπως ήδη ισχύει.

· όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους.

Μέτρα – πιλότος

Την ίδια ώρα, το νέο καθεστώς νησιωτικών μετακινήσεων δεν αποκλείεται να γενικευθεί για το σύνολο των μετακινήσεων, αν οι ειδικοί κρίνουν ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επιβαρύνεται απότομα. Παράθυρο, άλλωστε, για την οριζόντια εφαρμογή των νέων μέτρων άνοιξε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας με νόημα πως «έχουμε ξαναμπεί στην διαδικασία να ελέγχουμε τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα». Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, «η Επιτροπή των Επιδημιολόγων έκανε μια πρόταση να επεκταθεί το μέτρο αυτό και στην ηπειρωτική χώρα. Αυτή την πρόταση η Κυβέρνηση την αξιολογεί και θα την επανεκτιμήσει συνολικά ανάλογα και με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων», σχολιάζοντας πως πρόκειται για «μια πορεία που είναι άμεσα συνυφασμένη και με το κομμάτι των εμβολιασμών.

Προς το παρόν, οι όποιες αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας δεν απαιτούν την εντατικοποίηση των μέτρων στις μετακινήσεις, καθώς οι μόνες αρνητικές μεταβολές που καταγράφηκαν χθες ήταν η ένταξη της Μυκόνου στο Πορτοκαλί επίπεδο και των Λειψών στο Κίτρινο επίπεδο αντίστοιχα. Εκτός συναγερμού, δηλαδή στο Πράσινο επίπεδο, περνούν στο εξής οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, όπως και οι δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας.

Στα μέσα του μήνα η ψυχαγωγία

Κλειδί για την περαιτέρω επιδημιολογική πορεία της χώρας αναμένεται να αποτελέσει η δεύτερη φάση των νέων μέτρων προστασίας με αιχμή του δόρατος την ψυχαγωγία, τα οποία τίθενται σε εφαρμογή στις 15 Ιουλίου, επιτρέποντας έκτοτε τη λειτουργία αμιγών και μεικτών χώρων, με βάση τον εμβολιασμό.

Με στόχο την αναγκαία, αλλά και αρμονική συνύπαρξη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης διαμορφώνεται στο εξής σε νέα βάση, σύμφωνα με την οποία:

Επιλογή καταστήματος: Θα υπάρχει ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης (covid-free ή μικτός χώρος), με ειδική αναφορά για το αν είναι εμβολιασμένο και το προσωπικό της επιχείρησης.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών – υποχρεωτική υποβολή σε τεστ

Είσοδος πελατών: χρήση ψηφιακής εφαρμογής, η οποία θα ελέγχει τεχνικά τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid-free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR). Η εφαρμογή θα είναι σε χρήση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, θα διατίθεται δωρεάν και θα κατεβαίνει από το gov.gr στα κινητά τηλέφωνα δωρεάν.

Συνδυασμός χρήσεων: θα είναι εφικτός ο συνδυασμός χρήσεων σε μια επιχείρηση, πχ. μικτή σε εξωτερικούς και αμιγής σε εσωτερικούς χώρους, ενώ η αλλαγή χρήσης θα γίνεται άπαξ.

Δήλωση χρήσεων από τους επιχειρηματίες: στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Επιλογή χρήσεων από τους επιχειρηματίες: ελεύθερη, με εξαίρεση τα γήπεδα.

Οικογενειακή έξοδος: ζευγάρια, οικογένειες και παρέες να μεταβαίνουν μαζί σε μικτούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, όπου οι εμβολιασμένοι θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης και οι ανεμβολίαστοι το αποτέλεσμα του τεστ (rapid η PCR).

Ανεμβολίαστοι ανήλικοι: θα επιτρέπεται η παρουσία τους σε κλειστούς χώρους (θέατρα και σινεμά, επιχειρήσεις εστίασης, καφέ και γήπεδα), εφόσον προσκομίζουν δήλωση self-test, υπογεγραμμένη από τους γονείς τους.

Αντιδράσεις πελατών ως προς τη χρήση: Καλούνται και επιλαμβάνονται οι Αρχές.

Πρόστιμα: λειτουργία πλαισίου αυστηρών κυρώσεων για πελάτες και επιχειρηματίες, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Χρήση μάσκας: Για τους πελάτες, στους αμιγείς χώρους εστίασης και καφέ (covid-free), δεν θα υπάρχει η υποχρέωση μάσκας, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση της και για τους θεατές σε θέατρα και σινεμά, όπως και για τους εργαζόμενους σε θέατρα και σινεμά.

Κλιματισμός: θα λειτουργεί κανονικά σε όλους τους αμιγείς χώρους.

Όριο θεατών: Ανώτατο πλαφόν πληρότητας στις 15.000 καθήμενους.

Χορός: οι επιχειρήσεις για αμιγώς εμβολιασμένους θα εξυπηρετούν και όρθιους πελάτες και θα επιτρέπεται ο χορός.

Τουρίστες – ξένοι επισκέπτες: τα μέτρα ισχύουν κατά τον ίδιο τρόπο για εμβολιασμένους ξένους επισκέπτες και τουρίστες.

protothema

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles