20.3 C
New York
Δευτέρα 17-06-2024
spot_img

Μίχαλος: Τον πρόδωσε η καρδιά του απ’ την αγωνία για τις επιχειρήσεις του – Συλλυπητήριο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το όνειρο του να περάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή μπορεί να μην πραγματοποιήθηκε, όμως ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, που έχασε αδόκητα τη ζωή του μέσα στο ίδιο το γραφείο της οικογενειακής επιχείρησης, βρήκε το λιμάνι του στο συνδικαλισμό.

Αεικίνητος, βάζοντας πολλές φορές στην άκρη τις δικές του επιχειρήσεις για να ασχοληθεί με τα κοινά, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος κατάφερνε εδώ και χρόνια να κερδίζει τη στήριξη της πλειοψηφίας των επαγγελματιών στις εκλογές του ΕΒΕΑ. Και αυτό παρά τις εναλλαγές του πολιτικού κλίματος, των πολιτικών δυνάμεων και των κυβερνήσεων, ειδικά στα χρόνια της «Εθνικής οικονομικής περιπέτειας». «Το λέει η καρδιά του…», συνήθιζαν να λένε άνθρωποι του, ειδικά στα χρόνια που έκοψε αρκετούς πολιτικούς δεσμούς…

Μόνο που αυτή λύγισε σήμερα! Το βάρος της επαπειλούμενης καταστροφής απ’ την πυρκαγιά που καίει στο Κρυονέρι, εκεί όπου βρίσκονται οι επιχειρήσεις του.

Τον βρήκε αναίσθητο η σύζυγος του στο γραφείο της οικογενειακής επιχείρησης SWAN AE όπου έτρεξε να τον βρει καθώς δεν απαντούσε στα επαναλαμβανόμενα τηλεφωνήματα της. Οι διασώστες που κλήθηκαν προσπαθούσαν επί μισή ώρα να κάνουν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Μάταια όμως, ο 61χρονος επιχειρηματίας δεν ανταποκρίθηκε και στο ΚΑΤ, όπου μεταφέρθηκε, απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

 

5354997

Ο ίδιος έδινε από χθες αγωνιώδη «μάχη» να προστατεύσει, όσο μπορούσε, την επιχείρηση. Ήξερε όμως ότι εάν φθάσει η φωτιά στις εγκαταστάσεις της SWAN ΑΕ, μία απ’ τις μεγαλύτερες βιομηχανίες μπαλονιών της Ευρώπης και πλαστικής συσκευασίας, τότε θα είναι αργά. Οι εγκαταστάσεις αερίου που διαθέτει η εργοστασιακή μονάδα και οι μπουκάλες προπανίου δεν θα αργούσαν να σκάσουν μπροστά στη μανιώδη «όρεξη» της φωτιάς. Ήξερε ότι αυτό θα σήμαινε απόλυτη καταστροφή και το τέλος μίας επιχείρησης με ιστορία που ξεκινά το 1949. Και μαζί της κινδύνευε να καταστραφεί και μία ακόμη επιχείρηση, στην οποία επένδυσε πολλά τα τελευταία εννέα χρόνια ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, την M Trade Solutions, της οποίας το πρότυπο εμπορευματικό κέντρο αποθήκευσης και διανομών τροφίμων ήταν σχεδόν δίπλα!

Άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί του τις τελευταίες του ώρες μαρτυρούν το άγχος του, την αγωνία του, την οργή του γι αυτό που συνέβαινε.

H τελευταία του ανάρτηση στο Facebook που έγινε χθες το απόγευμα έχει μία φωτογραφία του από το Κρυονέρι και με αυτή ευχαριστούσε  τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για τις προσπάθειές τους. Μιλούσε για ευθύνες  και λάθη που πρέπει να αποδοθούν.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες

Η SWAN ΑΕ, μέλος του European Balloon Council, είναι μια αναπτυσσόμενη εταιρεία που βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες Βιομηχανίες Παραγωγής Μπαλονιών της Ευρώπης. Εδρεύει στο Κρυονέρι Αττικής σε ιδιόκτητη έκταση 10.000τμ και είναι εφοδιασμένη με τον καλύτερο και πιο σύγχρονο Μηχανολογικό εξοπλισμό.

Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Μίχαλος παινευόταν ότι οι άκρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής, εκτύπωσης και συσκευασίας της εταιρείας, της επέτρεπαν να ανταγωνίζεται σε τιμές ακόμα και τις εταιρείες της Άπω Ανατολής διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή Ευρωπαϊκή ποιότητα. Γι αυτό εξάλλου και ήταν εξωστρεφής ο προσανατολισμός της εταιρείας πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της στο εξωτερικό.

5354998

Μία στρατηγική που είχε ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του ’80 φθάνοντας σήμερα να εξάγει προϊόντα σε 28 χώρες και τα προϊόντα της να έχουν παρουσία στα μεγαλύτερα καταστήματα παιχνιδιών και Σούπερ Μάρκετ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 1,4 εκατ. ευρώ το 2019 και καθαρά κέρδη 52.246 ευρώ.

Η είσοδος στα logistics των τροφίμων

Ακριβώς δίπλα απ’ τη SWAN είναι μία ακόμη επιχείρηση συμφερόντων του ιδίου, την οποία δημιούργησε το 2012 με τους Γιώργο και Χρήστο Μπίκα. Οι τρεις φίλοι σχημάτισαν την εταιρεία M Trade Solutions (ΜΙΧΑΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΣΙΑ Ι.Κ.Ε) και δημιούργησαν ένα πρότυπο εμπορευματικό κέντρο αποθήκευσης και διανομών στη Βιομηχανική Ζώνη Κρυονερίου Αττικής, με το εμπορικό σήμα «Τhe foodballer».

Από εκεί διακινούνται περίπου 10.000 κωδικοί προϊόντων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Φυσικά, επεκτάθηκε στο εξωτερικό και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις διεθνείς του επαφές.

Ο όμιλος επιχειρήσεών τους σήμερα απαρτίζεται από επτά εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και δύο εταιρείες με έδρες στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής και της βιομηχανίας κρέατος, των εισαγωγών τροφίμων από όλο τον κόσμο, του εμπορίου, του foodservice, των αντιπροσωπειών, του logistic services, της εστίασης και της Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία είχε το 2019 κύκλο εργασιών 12,29 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 87.023 ευρώ.

Η πορεία του

O Κ. Μίχαλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), γεννήθηκε το 1960 και σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Εssex της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη London School of Εconomics & Ρolitical Science σε θέματα οικονομικών εφαρμογών.

Παρέλαβε από τον πατέρα του κ. Χρ. Μίχαλο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και υφυπουργό Εσωτερικών στη διάρκεια της δικτατορίας, την οικογενειακή επιχείρηση, τη βιομηχανική- εξαγωγική εταιρεία Swan ΑΕ, το 1988.

Σχεδόν παράλληλα άρχισε να αναπτύσσει συνδικαλιστικό προφίλ καταφέρνοντας απ’ το 1993 να εκλεγεί στο ΔΣ του ΕΒΕΑ και παράλληλα με αυτό, δέκα χρόνια μετά, να εκλεγεί Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Αττικής.

Μάλιστα ως μέλος της ΝΔ και κοντά στον τότε Πρόεδρο της, Κώστα Καραμανλή, το 2004 θα αναλάβει Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ένα χρόνο μετά θα γίνει ΓΓ του υπ. Οικονομικών και Οικονομίας έπειτα από πρόταση του τότε υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη. Ωστόσο δεν κάθισε πολύ και τελικά αποχώρησε για να ηγηθεί ψηφοδελτίου της ΝΔ στις εκλογές του ΕΒΕΑ.
Κάπως έτσι, ήρθε η εκλογή του στην προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών το 2006, την οποία διατηρούσε έως και σήμερα.

Από το 2012 μάλιστα θα είναι και Πρόεδρος της Kεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερο θεσμικό ρόλο.

Σημειωτέον πως απ’ τη θεσμική του θέση, και όχι μόνο, θα διατελέσει μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ (2007), του ΟΤΕ (2009), της ASTIR Palace (2012) και της εταιρείας  Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (2012)

To 2018 θα διαγραφεί από μέλος της ΝΔ καθώς θεωρήθηκε ότι η προσέγγιση του με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η υποστήριξη θέσεων της, λειτουργούσε υπονομευτικά. Μάλιστα από τη ΝΔ τον χαρακτήρισαν ως «Δούρειο Ίππο».

protothema

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Με αφορμή τον θάνατο του Προέδρου του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, δήλωσε τα εξής: «Ασύλληπτη φαντάζει η είδηση για τον αδόκητο χαμό ενός ανθρώπου που ταύτισε την ζωή και την ύπαρξη του με το επιχειρείν στην Ελλάδα και τον επιμελητηριακό θεσμό για 28 ολόκληρα χρόνια.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ως Πρόεδρος του ΕΒΕΑ από το 2006, Πρόεδρος της ΚΕΕΕ από τον Μάρτιο του 2012 και μόνιμος Αντιπρόεδρος των Ευρωεπιμεληρίων από το 2019 άνοιξε δρόμους σε όλους τους «τολμηρούς» επαγγελματίες που θέλησαν να επενδύσουν και να στηρίξουν την ελληνική επιχειρηματικότητα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. 

Συνεργάτης πάντα και αρωγός του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέδειξε την προσφορά της τοπικής επιχειρηματικότητας στην τοπική κοινωνία και την συνεισφορά της στην εθνική οικονομία. 

Ακόμη και ο θάνατός του, απέδειξε ότι «ο αγώνας του Έλληνα επιχειρηματία για την καθημερινή επιβίωση» δεν είναι ακόμη ένα πολυφορεμένο τσιτάτο, αλλά μία τραγική πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2021. 

Ο πάντα ρηξικέλευθος λόγος του, η δράση και η συνεισφορά του στην επιχειρηματικότητα και την εθνική μας οικονομία θα αποτελεί για μας οδηγό για την συνέχεια. 

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην επιμελητηριακή οικογένεια, αλλά και στους οικείους του». 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles