22.4 C
New York
Δευτέρα 22-07-2024
spot_img

Μούδιασμα μετά τις αποκαλύψεις για Λιγνάδη – Σοκαριστικές μαρτυρίες και φόβοι για σκοτεινό κύκλωμα

Πολύ πέρα από τo πλαίσιο ενός ελληνικού #metoo φαίνεται πως φτάνουν οι αποκαλύψεις για τη δράση του Δημήτρη Λιγνάδη καθώς οι κατηγορίες με τις οποίες «δέθηκε» το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του είναι εξαιρετικά βαριές καθώς αφορούν σε ειδεχθή εγκλήματα.

Όπως μάλιστα προκύπτει, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που αποδίδονται στον Δημήτρη Λιγνάδη και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων και όχι ο κίνδυνος διαφυγής του, οδήγησαν τις δικαστικές αρχές να δώσουν εντολή για την σύλληψη του.

Όπως φαίνεται να περιγράφεται στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το Σάββατο σε βάρος του μέχρι πρότινος καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου, οι Εισαγγελείς που ζήτησαν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης από την αρμόδια ανακρίτρια αλλά και η ίδια η δικαστική λειτουργός, επικαλούνται μία βαρύτατη συρροή ειδικών περιστάσεων που κατά την κρίση τους, καθιστούν απαραίτητη την σύλληψη και κράτηση του κατηγορούμενου μέχρι την απολογία του.

Το ένταλμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επικαλείται κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου αλλά τον κίνδυνο διάπραξης νέων, μεγάλης απαξίας αδικημάτων, περιγράφοντας μια επιτήδεια και μεθοδευμένη εγκληματική δράση. Δηλαδή έναν τρόπο δράσης στην προπαρασκευή και εκτέλεση των πράξεων, αλλά και στην επιλογή θυμάτων, που κατά τις δικαστικές αρχές αναδεικνύει την βαρύτητα της κατηγορίας του βιασμού κατά συρροή που του αποδόθηκε.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό- σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού .

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
  • Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
  • Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
  • Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
  • Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.
  • Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος
  • Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.
  • Ο κατηγορούμενος καλείται πλέον με την απολογία που θα δώσει την Τετάρτη το μεσημέρι ενώπιον της ανακρίτριας, να αντικρούσει τόσο την κατηγορία όσο και το νομικό σκεπτικό που οδήγησε στην σύλληψη του και ενδεχομένως τον φέρει αντιμέτωπο με την έκδοση εντάλματος προσωρινής κράτησης.

Ανοικτές πληγές, ανοικτές υποθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορίες σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος παραμένει από το Σάββατο το βράδυ στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, εστιάζουν σε δύο πράξεις βιασμού ανηλίκων που έχουν τελεστεί το 2010 και το 2015. Τις πράξεις αυτές επιβεβαιώνουν τρεις τουλάχιστον μαρτυρικές καταθέσεις ενώ υπάρχουν καταθέσεις και από άλλα θύματα του φερόμενου ως δράστη, οι πράξεις σε βάρος των οποίων έχουν παραγραφεί λόγω παρέλευσης πολλών ετών.

Μία από τις πλέον επιβαρυντικές για τον σκηνοθέτη μαρτυρίες προέρχεται από μία γυναίκα, η οποία έδωσε πολύωρη κατάθεση και σύμφωνα με τον Alpha έβλεπε συχνά ανήλικα αγόρια και κορίτσια να πηγαινοέρχονται.

«Όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του, κάποιες φορές έβλεπα νεαρά αγόρια αλλά και κορίτσια να φεύγουν. Κι όταν εγώ έφευγα, κάποια άλλα έρχονταν», κατέθεσε επίσης η γυναίκα που εκείνη την περίοδο ήταν 19 ετών, σύμφωνα με τον Alpha.

Η γυναίκα κατέθεσε ότι τρομοκρατήθηκε για τη ζωή της και κράτησε το στόμα της κλειστό. Έναν χρόνο αργότερα σταμάτησε να συναντάει τον σκηνοθέτη.

«Το 2016 του είπα “θα πάω στην αστυνομία και θα σε δώσω”. Μου απάντησε: “Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα”».

Πώς πλησίαζε τα θύματα

Ο κατηγορούμενος την Τετάρτη το μεσημέρι θα αναπτύξει τις θέσεις του στην ανακρίτρια της υπόθεσης και θα ακολουθήσει, μετά από διαδικασία που αναμένεται πολύωρη, η κρίση των δικαστικών αρχών για την ποινική μεταχείρισή του.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο ενός εκ των καταγγελλόντων, ο γνωστός σκηνοθέτης φέρεται να πλησίαζε ανήλικα παιδιά αναπτύσσοντας μία σχέση μαζί τους, με το επιχείρημα πως ψάχνει για νέα παιδιά με ταλέντο για το θέατρο. Ο δικηγόρος Γ. Βλάχος, που εκπροσωπεί 25χρονο ο οποίος κατηγορεί για βιασμό τον Δ. Λιγνάδη, ανέφερε στο Mega πως πλησίασε τον πελάτη του σε ηλικία 14 ετών και του έλεγε ότι θα τον κάνει «αστέρι», χειραγωγώντας τον και πηγαίνοντας τον σε συναυλίες.

Τις καταγγελίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν και μαρτυρίες γειτόνων του ηθοποιού – σκηνοθέτη, οι οποίοι μιλούν πλέον ανοικτά για μεγάλη κινητικότητα ανηλίκων προς και από το διαμέρισμά του στο Μεταξουργείο.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε εξάλλου την Κυριακή και νέα καταγγελία θύματός του.

Σε αυτήν, ο Χρίστος Χ. περιγράφει με τη σειρά του τα όσα έζησε με τον Δημήτρη Λιγνάδη και τονίζει ότι «δεν κατηγορώ τον Δ. Λ. για βιασμό, αλλά για την επιτυχή προσπάθεια χειραγώγησής μου -αποπλάνηση λέγεται αυτό- με άμεσο στόχο την σεξουαλική συνεύρεση του μαζί μου», ενώ καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι θέλει να συμβάλλει «με τον τρόπο μου σε μια κάθαρση… Σε μια επί της της ουσίας ενηλικίωση. Σε μια απελευθέρωση».

Αρνείται τα πάντα

Την ίδια ώρα, ο κατηγορούμενος μέσω του δικηγόρου του αρνείται κάθε κατηγορία και από το χώρο κράτησής του στην ΓΑΔΑ οργανώσει την άμυνα του έναντι των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, πέρασε χθες μία ακόμη νύχτα στο κελί του στη ΓΑΔΑ μόνος του. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, ο Λιγνάδης φαινόταν ήρεμος και δεν ζήτησε κάτι από τους αστυνομικούς. Όπως αναφέρει το κανάλι ήταν συνεργάσιμος, ενώ έχει «συντροφιά» ένα βιβλίο κατά την κράτησή του.

Πολιτικές προεκτάσεις

Οι αποκαλύψεις Λιγνάδη προκάλεσαν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με την τελευταία να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για προσπάθεια συγκάλυψης της σκοτεινής υπόθεσης, αναφέροντας πως ο πρωθυπουργός «είναι βαριά εκτεθειμένος για την προσπάθεια συγκάλυψης» σχολιάζοντας ότι «λίγη σημασία έχει πια, αν κατόπιν εορτής παραιτήσει την υπουργό του. Άλλωστε η κα Μενδώνη ό,τι έκανε το έκανε κατ’ εντολήν του».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε συγκάλυψη στην υπόθεση, λέγοντας:

«Αντί απάντησης στον ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουμε στη χθεσινή ανάρτηση του κ. Ηλιόπουλου, ο οποίος μέσα στην ταραχή του, σε 4 γραμμές αναίρεσε πλήρως όλα τα μυθεύματα του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν συγκάλυψης. Η 6/2 πού όπως λέει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, “διαβάσαμε τη συγκλονιστική καταγγελία του Νίκου Σ.”, είναι η μέρα που υπέβαλε την παραίτησή του ο Δ. Λιγνάδης. Κι έγινε αποδεκτή την ίδια στιγμή. Πώς γίνεται λοιπόν να υπάρχει συγκάλυψη στη συνέχεια, όταν έχει γίνει δεκτή η παραίτηση από την πρώτη ημέρα; Δεν πρόκειται μόνο για αντίφαση, αλλά για τρικυμία εν κρανίω που ακυρώνει τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, σε μια σκοτεινή υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης η οποία έχει πλέον το λόγο.» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Τέλος, η μη κυβερνητική οργάνωση SolidarityNow διέψευσε την Κυριακή αναφορές στον Τύπο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εμπλοκή της σε κυκλώματα εκμετάλλευσης και μαστροπείας ανηλίκων προσφύγων.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχε εμπλοκή «με τον χώρο του θεάτρου, του θεατρικού παιχνιδιού ή με δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε ο κ. Λιγνάδης».

Όπως διευκρινίζει, πραγματοποιεί δράσεις προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων από τον Οκτώβριο 2020, όταν ανέλαβε την ευθύνη για ασυνόδευτα παιδιά 16-18 χρόνων σε διαμερίσματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και την προσωρινή φιλοξενία 170 ασυνόδευτων παιδιών σε δομές στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα και την Κόνιτσα. Προ του 2020, παρείχε υπηρεσίες μόνο σε οικογένειες, όπου συνεργαζόταν στενά με τους γονείς.

Αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ

Η υπόθεση που τάραξε τα νερά στην Ελλάδα καθώς αποτελεί ένα σύμπλεγμα κακουργηματικών πράξεων, κακοποίησης ανηλίκων και διάσημων πρωταγωνιστών προκάλεσε το ενδιαφέρον και των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης.

Μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων η είδηση της σύλληψης του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου δημοσιοποιήθηκε σε πολλές χώρες.

«Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του εθνικού θεάτρου της Ελλάδας συνελήφθη το Σάββατο για κατηγορίες βιασμού ανηλίκων, εν μέσω καθυστερημένης αφύπνισης #MeToo» αναφέρει το AFP.

Κάνοντας λεπτομερή αναφορά στις κατηγορίες που τον βαραίνουν αλλά και την απόρριψή τους από μέρους του καλλιτέχνη, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει: «Η υπόθεση Λιγνάδη έχει προκαλέσει έναν πόλεμο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης η οποία κατηγορεί την υπ. Πολιτισμού για καθυστερημένη ανταπόκριση στην υπόθεση και τον πρωθυπουργό για απόπειρα συγκάλυψης».

Στην πολύκροτη υπόθεση αφιερώνουν χώρο και οι New York Times. Η εφημερίδα μάλιστα επανέρχεται μετά από εκτενές άρθρο της που είχε δημοσιευτεί πριν από λίγες ημέρες.

«Ο κ. Λιγνάδης είναι ο πιο γνωστός από τους πολυάριθμους σκηνοθέτες και ηθοποιούς που έχουν ονοματιστεί σε μια σειρά από κατηγορίες που έχουν συγκλονίσει τον ελληνικό κόσμο των τεχνών. Και οι κατηγορίες εναντίον του είναι από τις πιο σοβαρές. Παραιτήθηκε από τη θέση του στο Εθνικό Θεάτρου νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από αναφορές που υποδηλώνουν ότι είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά νέους ηθοποιούς, αναφορές τις οποίες ο ίδιος αρνήθηκε οργισμένα. Μετά την παραίτησή του, εμφανίστηκαν περισσότερες καταγγελίες, για ακόμη πιο σοβαρά αδικήματα», αναφέρει η εφημερίδα.

Η υπόθεση Λιγνάδη έφτασε και στην Κίνα μέσω του επίσημου πρακτορείου Xinhua. Με τίτλο «Διάσημος Έλληνας καλλιτέχνης συνελήφθη με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση» το κινεζικό πρακτορείο αναφέρθηκε στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και την άρνηση των κατηγοριών από τον καλλιτέχνη.

«Η υπόθεσή του αποτελεί μια από τις πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό γύρω από την κακοποίηση στον καλλιτεχνικό κόσμο της Ελλάδας. Η Ένωση Ελληνικών Ηθοποιών δήλωσε ότι είχε λάβει πάνω από 1.000 καταγγελίες γυναικών και ανδρών καλλιτεχνών μέσα σε λίγες εβδομάδες», αναφέρει το άρθρο κάνοντας και αναφορά στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου.

«Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Alco έδειξε ότι το 86% των πολιτών ζητούν τροποποίηση, έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον το καθεστώς της παραγραφή για τα σεξουαλικά εγκλήματα.

Μια άλλη έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα η εταιρεία Prorata αποκάλυψε ότι το 65% των Ελληνίδων δήλωσε ότι είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση», καταλήγει το άρθρο.

πηγή:

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles