13.2 C
New York
Τετάρτη 24-04-2024
spot_img

Ο σκιτσογράφος του ημερολογίου 2021 -Συνέντευξη στη Δέσποινα Κοτρόγια

Εντύπωση προξένησε πριν λίγο καιρό το «Ημερολόγιο 2021», του διακεκριμένου καλλιτέχνη Δημήτρη Γεωργοπάλη.

Μιλώντας στο VOLOS PRESS, ο ταλαντούχος Έλληνας σκιτσογράφος και μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους δώρισε το ημερολόγιο, καθώς επίσης και τα μηνύματα που προσπαθεί να διοχετεύσει, μέσω αυτού,  στους αναγνώστες του.

  • Ένα σκίτσο μπορεί να αποτελέσει ένα είδος εναλλακτικής είδησης;

Η πολιτική γελοιογραφία είναι δημοσιογραφία με σχήματα, χρώματα και λεζάντες. Βασίζεται πάνω στην επικαιρότητα και τροφοδοτείται από αυτήν. Πρόκειται στην ουσία για ένα συμπυκνωμένο «άρθρο» με πολλούς συμβολισμούς, με χιούμορ και ξεκάθαρο μήνυμα και θέση. Όσο επικριτικό κι αν είναι ένα σκίτσο, η αλήθεια είναι βασικό δομικό του στοιχείο. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που αυτή η μορφή δημοσιογραφίας είναι η πιο αγαπητή στον κόσμο.

  • Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα που προσπαθείς να περάσεις μέσα από το σύνολο των γελοιογραφιών του ημερολογίου 2021;

Οι γελοιογραφίες του ημερολογίου του 2021 έχουν ένα και μόνο θέμα, τον covid-19. Είναι σκίτσα με διάφορα επιμέρους μηνύματα, ασκώντας κριτική για την άρνηση της Εκκλησίας να κατανοήσει τον κίνδυνο, τη σημαντική έλλειψη ΜΕΘ και τα ελλιπή μέτρα στα ΜΜΜ και στο άνοιγμα των σχολείων. Επίσης, παρουσίασα επίσης τις αλλαγές που έφερε στη ζωή μας αυτή η πανδημία και αφιέρωσα δύο σκίτσα στον τεράστιο αγώνα των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Το τελευταίο σκίτσο του Δεκεμβρίου, είναι το πιο αισιόδοξο και μας αφήνει ελπίδες ότι με την ανακάλυψη του εμβολίου, θα καταφέρουμε να αγκαλιαστούμε ξανά. Με αφορμή την πανδημία έκανα πολλά σκίτσα, όμως τα δώδεκα αυτά του ημερολογίου είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά.

  •  Γιατί αποφάσισες να διαθέσεις το ημερολόγιο δωρεάν;

Είναι μία συνήθεια των τελευταίων τεσσάρων ετών. Λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος διαλέγω ένα θέμα για το ημερολόγιο και επιλέγω τα δώδεκα καλυτέρα σκίτσα. Είναι ένας άμεσος τρόπος να πεις «ευχαριστώ» και να δώσεις ένα μικρό αντίδωρο, σε όλους αυτούς που σε στηρίζουν και σε διαβάζουν όλο το χρόνο. Μέχρι σήμερα έχουν κατεβάσει το ημερολόγιο του 2021 (link: https://georgopalis.com/10739-2/ ) από το blog μου πάνω από 9.500 άτομα. Δεν είναι όλα χρήματα, επειδή τα πράγματα δεν είναι εύκολα για κανέναν, είναι συνειδητή η επιλογή μου να μπορεί κανείς να το κατεβάσει εντελώς δωρεάν.

  •  Πολλοί μπερδεύουν τον εικονογράφο με τον γελοιογράφο. Ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές τους;

Ο εικονογράφος δημιουργεί σχέδια που συχνά «πατάνε» πάνω σε κάποιο κείμενο. Ο ρόλος του σκίτσου σε αυτή τη περίπτωση είναι να συνοδεύσει αρμονικά τις λέξεις, να μεταφέρει στον αναγνώστη την εικόνα που δημιουργεί το κείμενο. Τέτοια σκίτσα, για παράδειγμα,  βρίσκονται στις σελίδες παιδικών παραμυθιών. Από την άλλη, ο γελοιογράφος φτιάχνει σκίτσα με πολιτικό περιεχόμενο, βασισμένα στη τρέχουσα επικαιρότητα. Γελοιογραφίες θα συναντήσετε σε εφημερίδες, περιοδικά και sites. Και οι δύο βέβαια, μπορούν να ενταχθούν κάτω από το ευρύτερο τίτλο του σκιτσογράφου.

  •  Μία ευχή για το 2021…;

Μετά από τρία Μνημόνια, ένα capital control και μία πανδημία τα τελευταία δώδεκα χρόνια, το μόνο που ελπίζω είναι κάποια στιγμή να αρχίσουμε να ζούμε ξανά και να κάνουμε όνειρα για το μέλλον.

Κλείνοντας τη συζήτηση μας.

 

Link που μπορείτε να τον βρείτε:

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles