22.7 C
New York
Τετάρτη 19-06-2024
spot_img

Παραθαλάσσιο μονοπάτι Άγιος Στέφανος – Κριθαριά από τα μέλη του ΣΔΥ Βόλου

Ακόμη ένα λιθαράκι προστέθηκε στο έργο που προσφέρουν τα μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου στην πόλη μας, και στην προσφορά τους που χαρίζουν σε όλη τη Μαγνησία.

Ο ατέλειωτος κόπος πολλών εβδομάδων του Γιώργου Καλαντζή και του Θανάση Οικονόμου, όπως και του Γιάννη Προκοπίου από τον Φυσιολατρικό Όμιλο Πάνα, ανταμείφθηκε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς «ξέθαψαν» από τη λήθη του χρόνου ένα σχεδόν ξεχασμένο μονοπάτι που χρησιμοποιούταν ως τον προηγούμενο αιώνα, και που έκλεισε ο χρόνος, από τον Άγιο Στέφανο Αλυκών ως την Κριθαριά.

Μετά τον καθαρισμό και τη σήμανσή του η οποία μάλιστα θα συνεχιστεί, τα μέλη του ΣΔΥΒ προσέφεραν το μονοπάτι σε όλους τους πεζοπόρους και trail runners που θα το εντάξουν στο προπονητικό τους πρόγραμμα. Η διαδρομή είναι ξεχωριστή, καθώς πρόκειται για την ίσως πιο παραθαλάσσια trail της Ελλάδας, με μαγευτικό θέαμα. Έχει ως μεγαλύτερο υψόμετρο μερικές δεκάδες μέτρα, αλλά είναι αρκετά δύσκολη από τεχνικής πλευράς, και έχει συνολική θετική υψομετρική 450 μέτρα. Περνάει από πολλές μαγευτικές παραλίες, περίπου δέκα στον αριθμό, και ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές εικόνες, δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, χτισμένο σε βράχο μέσα στη θάλασσα.


Η Κυριακή 17 Ιανουαρίου ήταν αφιερωμένη στο μονοπάτι αυτό, και έτσι πραγματοποιήθηκε η πρώτη οργανωμένη πεζοπορία όλων των εποχών από τον Άγιο Στέφανο στην Κριθαριά με επιστροφή. Μάλιστα η πορεία έγινε με τη συνοδεία του «Λέανδρου», του καιρικού φαινομένου που επιφύλασσε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Ο ήλιος μετρίασε τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, και το αποκορύφωμα υπήρξε στην Κριθαριά, όπου πριν την επιστροφή, επτά από τους συμμετέχοντες έκαναν χειμερινό μπάνιο. Όπως είναι φυσιολογικό, η πεζοπορία έγινε σε ατομικό επίπεδο, και κάθε μέλος κινήθηκε εντελώς μόνος και σε απόσταση δεκάδων μέτρων από κάθε άλλο, βάζοντας ακόμη πιο αυστηρούς όρους από αυτούς που προβλέπονται για λόγους ασφαλείας και προστασίας από τον covid-19.

Στη σελίδα του ΣΔΥ Βόλου εδώ δημοσιεύεται το προφίλ και το ίχνος της διαδρομής από gps για όσους θέλουν να τη διασχίσουν. Ήδη το νέο μονοπάτι και η πεζοπορία συγκέντρωσαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, έτσι αποφασίστηκε για ένα μήνα μετά, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, η διαδρομή να επαναληφθεί ώστε να τη γνωρίσει και άλλος κόσμος. Μάλιστα λήφθηκε η απόφαση από τον ΣΔΥΒ, η πορεία να γίνει και τότε σε ατομικό στυλ για λόγους ασφαλείας, έτσι ακόμη και στην περίπτωση που τότε τα μέτρα θα έχουν χαλαρώσει και θα επιτρέπονται και οι ομαδικές δράσεις, δεν θα γίνει χρήση του δικαιώματος και καθένας θα κινηθεί ατομικά. Εξίσου σημαντική θα είναι και η ενέργεια του καθαρισμού των παραλιών που αποφασίστηκε από τον ΣΔΥΒ, και θα γίνει ταυτόχρονα εκείνη την ημέρα σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, καθώς διαπιστώθηκε ότι πολλά απορρίμματα έχουν συγκεντρωθεί δίπλα στη θάλασσα σε πολλά μέρη.

Ατέλειωτη δράση και στο χιόνι

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και το χιόνι, όχι μόνο δεν οδήγησαν σε διακοπή των δράσεων, αλλά αντίθετα έδωσαν την ευκαιρία στα μέλη του ΣΔΥΒ να ανηφορίσουν στο Πήλιο και όχι μόνο, ακολουθώντας ποικιλία ατομικών δραστηριοτήτων. Έτσι, μεταξύ άλλων σε αυτές τις ημέρες έγιναν:

31 χιλιόμετρα trail στο Πήλιο με 1.230m υψομετρική, σε 3 ώρες 59’57, οι Μάρθα Ξηροφώτου, Νίκος Βαούτης.
Πρωινό trail στη Μακρινίτσα από τον Ευριπίδη Μπουμπουζιώτη.
Trail 15 χιλιομέτρων στο χιόνι από τον Γιώργο Μιχαηλίδη στη Μυτιλήνη.
14χλμ trail με 680m υψομετρική σε Άγιο Ονούφριο – Φυτόκο – Μακρινίτσα – Άγιο Ονούφριο, ο Ζήσης Τσουρέλης.
Δίωρο trail στο χιόνι ο Θανάσης Αλεξίου.
Trail Run με χιόνι και αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, από τον Αμβρόσιο Δημητριάδη στην Πτολεμαΐδα.
Γορίτσα Trail οι Γιάννης Παπαδόπουλος, Παντελής Ζήσης.
Πεζοπορία στο χιόνι, Άγιος Ονούφριος – Χάνια και επιστροφή, έγινε από τον Γιώργο Γερογιάννη και φίλους το Σάββατο 16/1.
Πεζοπορία στα Χάνια την Κυριακή 17/1 από τον Ζήνωνα Λουλούδη.
Πεζοπορία στα Χάνια στο χιόνι την ίδια μέρα Καταφύγιο Πάνα – Σανατόριο Καραμάνη – Καταφύγιο Πάνα, από τη Μάρω Μακροθανάση.
Απογευματινή και βραδινή πεζοπορία στο χιόνι Άγιος Ονούφριος – Μακρινίτσα – Σταγιάτες – Άγιος Ονούφριος τη Δευτέρα 18/1 οι Στάθης Καραδημητρίου, Μάρω Μακροθανάση, Κώστας Παλάντζας, Γιώργος Παπαϊωάννου.
Trail από την Αγγελική Σταματίου στον Αλμυρό.
Trail στη Λιβαδειά η Έλλη Τασιά.

Δράση υπήρξε βέβαια και στους δρόμους. Έτσι μεταξύ άλλων μέσα στην εβδομάδα έγιναν σε διάφορες προπονήσεις:

30 χιλιόμετρα σε 2 ώρες 14’53 οι Μίλτος Καραπιπέρης, Κώστας Σκοτίδης.
Ημιμαραθώνιο σε 1.21.16 έτρεξε ο Ζήσης Τσουρέλης, σε 1 ώρα 47’12 ο Τρύφωνας Καραμανλής.
18,5 χιλιόμετρα σε 1 ώρα 44’52 οι Γιώργος Παπαϊωάννου, Κώστας Μπέκας, Μαρία Διαμαντοπούλου.
17,3 χιλιόμετρα σε 1 ώρα 25′ ο Πέτρος Γεωργούλας.
16.560 μέτρα σε 1.20.02 η Χριστίνα Χατζηγιαννίδου.
14 χιλιόμετρα οι Πασχάλης Στάνιος, Γιάννης Καζανίδης
13,5 χιλιόμετρα σε 1 ώρα 00’58 από τον Στέργιο Κουσκουρίδα στη Σητεία Κρήτης με έντονη βροχή.
13 χιλιόμετρα στις Αλυκές οι Αρίστος Μακρής, Γιώργος Μπατζιώρας.
10 χιλιόμετρα σε 47’30 λεπτά με θερμοκρασία μείον 3 βαθμών Κελσίου ο Δημήτρης Κυριακόπουλος.
10 χιλιόμετρα οι Ρούλα Αθανασίου, Αγγέλα Αντωνίου, Ευαγγελία Παπαχρήστου, και σε διάφορες άλλες προπονήσεις οι Γιώργος Αλμπανούδης, Γιάννης Αντωνίου, Λάζαρος Βούλγαρης, Χρήστος Γεωργουλόπουλος, Χαράλαμπος Γιώτας, Αντωνία Ελευθεράκη, Τόλης Κουτσουμπές, Αλέξανδρος Λουλούδης, Λίνα Παπακυριαζή, Θανάσης Σταμάτης, Λένα Ταμπούρη, Κατερίνα Τσάγγαρη, Σπύρος Τρύφωνος.
8,2χλμ σε 43’10, Άρης Γεωργαντάς στη Στυλίδα.
8χλμ σε 38’52 η Εύη Μυλωνά.
6,5 χιλιόμετρα σε 50 λεπτά οι Κατερίνα Putz, Χρυσούλα Σακαβάρα.
4χλμ σε 17’13, Βασίλης Αθανασίου.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles