13.2 C
New York
Πέμπτη 02-05-2024
spot_img

Πέτρος Σακκής: «Έλληνες και Εβραίοι πολέμησαν ενωμένοι»-Συνέντευξη στη Δέσποινα Κοτρόγια

Πολλοί ιστορικοί έχουν μελετήσει τη συμμετοχή των Εβραίων στην Εθνική αντίσταση, παραδεχόμενοι τη σημαντική συμβολή τους. Ωστόσο, λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τη ζωή και την προσωπικότητα αυτών των αγωνιστών που πολέμησαν για την Ελλάδα.

Μάλιστα, σήμερα κάποιοι δρόμοι του Βόλου, φέρουν τιμητικά τα όνομα τους, ενώ   το 1998 ο Δήμος Βόλου, για να τιμήσει τα θύματα των ναζιστικών επιθέσεων αλλά και τη συμβολή των Εβραίων στη πόλη, ανήγειρε στην κεντρική πλατεία μνημείο προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Το Volos Press αναζήτησε κι εντόπισε τον εγγονό του αποθανόντος, εβραίου αγωνιστή, Πέτρου Σακκή, ο οποίος ζει στον Βόλο και εργάζεται, ως Φαρμακοποιός και φέρει το ίδιο όνομα με τον παππού του.

Μιλώντας στο VOLOS PRESS, ο κ. Σακκής, πραγματοποίησε ένα νοητό ταξίδι στο ένδοξο ιστορικό παρελθόν, ανακαλώντας μνήμες από τις αφηγήσεις των συγγενών του κι έκανε λόγο για τον παππού του, τον οποίο δεν γνώρισε, αλλά τον έμαθε μέσα από τις ιστορίες του πατέρα του Δημήτριου κι της γιαγιάς του Βασιλικής.

 

  • Ποιος ήταν ο Πέτρος Σακκής;

O παππούς μου ήταν έμπορος. Είχε τελειώσει την εμπορική σχολή και για την τότε εποχή ήταν πολύ μορφωμένος άνθρωπος. Η εκπαίδευση του συνέβαλε στην πολύτιμη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Ήταν εβραϊκής καταγωγής, ο πατέρας του λέγονταν Ιακώβ και η μητέρα του Εσθήρ, ενώ το αρχικό του όνομα ήταν Πέππος. Στις 13  Σεπτεμβρίου 1943, ανέβηκε στο βουνό και κατευθύνθηκε στο ανεξάρτητο τάγμα Πηλίου. Στη σειρά 52 στρατολογήσεως, πήρε μέρος στη μάχη κατά των Γερμανών, των Ιταλών και των Βουλγάρων, πολεμώντας στη Σπερχειάδα, στο Λιανοκλάδι και στη Μακρυκώμη, του Νομού Φθιώτιδας.

  • Πως ήταν οι συνύπαρξη τους με τους υπόλοιπους αντιστασιακούς;

Έλληνες και Εβραίοι ήταν ενωμένοι απέναντι στον κοινό αγώνα. Γι’ αυτό πολλοί Έλληνες τάσσονταν υπέρ της αναγνωρίσεως τους.  Ο παππούς μου ήταν σωστός άνθρωπος, οπότε δεν είχε συναντήσει προβλήματα, ήταν ενταγμένος κανονικά κι ασχολούνταν με τα κοινά. Μάλιστα, μετά τον πόλεμο είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στον Βόλο .

  •  Πως νιώθετε που φέρετε το όνομα ενός ιστορικού προσώπου που συνέδρασε στην Εθνική Αντίσταση?

Υπερηφάνεια και συγκίνηση. Ακόμη και τώρα, με επισκέπτονται άτομα που τον έζησαν  και μου λένε «Ο παππούς σου ήταν σπουδαίος άνθρωπος». Όταν κληρονομείς ένα τέτοιο όνομα αισθάνεσαι ότι έχεις την ευθύνη να το συνεχίσεις επάξια.

  • Η αλλαγή του ονόματος του πως προέκυψε;

Ο παππούς μου ερωτεύτηκε την Βασιλική Δημητρακοπούλου, την γιαγιά μου δηλαδή που ήταν χριστιανή. Ο Πέτρος Σακκής ήταν πολύ εύπορος και αναγνωρίσιμος άνδρας εκείνον τον καιρό. Από την άλλη, η γιαγιά μου ήταν καλλονή. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο γάμος ενός Εβραίου με μία Χριστιανή δεν ήταν τόσο συνηθισμένος. Ωστόσο, από τη πλευρά της οικογένειας της γιαγιάς μου δεν υπήρχε πρόβλημα. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά την Στυλιανή, την Πηνελόπη και τον πατέρα μου τον Δημήτρη. Η γιαγιά μου υποστήριζε ότι άλλαξε θρησκεία, λόγω έρωτα.

  •  Πως βίωσε ο παππούς σας την αντίσταση στα βουνά?

Ο παππούς μου δεν μιλούσε καθόλου γι’ αυτό και όλοι οι συγγενείς μου απέφευγαν να ρωτήσουν, ήταν κάτι που τον είχε στιγματίσει. Θυμάμαι μόνο μία μέρα την γιαγιά μου να λέει ότι δεν κοιμόταν καλά κι ξύπναγε τα βράδια, λουσμένος στον ιδρώτα. Το ξύλο και τα βασανιστήρια που είχε υποστεί του είχαν δημιουργήσει άγχος και πολλές φοβίες. Όταν βιώνεις καταστάσεις που «ξεφεύγουν» από τη λογική, σου αφήνουν «ανεξίτηλα» σημάδια.

  •  Τι οδήγησε τον παππού σας να πάρει μέρος στην αντίσταση;

Το βασικό κίνητρο πολλών, πέρα από την εθνική συνείδηση (αφού ήταν Έλληνες, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους), ήταν να γλιτώσουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

  •  Μετά τον πόλεμο τους δόθηκε κάποια αποζημίωση ή σύνταξη;

Όχι, ο παππούς μου είχε πάρει μόνο μία αποζημίωση, για τις ζημιές που είχαν προξενήσει οι Γερμανοί στο μαγαζί του. Ήταν  κυρίως ηθικό θέμα.

  •  Πως απεβίωσε ο Πέτρος Σακκής;

Πέθανε στην Σύρο, ενώ βρίσκονταν για διακοπές, στις 27 Ιουλίου το 1980 από καρδιακή ανεπάρκεια. Ύστερα τον μετέφεραν στον Βόλο και ενταφιάστηκε στο παλιό χριστιανικό κοιμητήριο. Ο θάνατος του στάθηκε «εμπόδιο» στη γνωριμία μας.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles