23.5 C
New York
Δευτέρα 22-07-2024
spot_img

Πλακιωτάκης και Κατσαφάδος σε Ζ. Μακρή: «Ναι, στην αναβάθμιση του αλιευτικού λιμανιού του Αγ. Ιωάννη»

 

Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μ. Μακρή, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παναγιώτη Κουτσάφτη, είχε προγραμματισμένη συνάντηση συνεργασίας και ενημέρωσης με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη καθώς και με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κ. Κατσαφάδο, σήμερα, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021, για την χρηματοδότηση των λιμενικών έργων του λιμένος του Αγίου Ιωάννη στον Ν. Μαγνησίας. 

Συγκεκριμένα, το 2008, το έργο «Ολοκλήρωση λιμένος Αγ. Ιωάννη Πηλίου Ν. Μαγνησίας» έλαβε έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) με την με αρ. πρωτ.: οικ.106243/135022/07/15-07-2008 Κοινή Απόφαση του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Από τότε μέχρι και σήμερα, παρόλο, που υφίσταται ΑΕΠΟ και δεν έχουν αλλοιωθεί τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του λιμένος, όπως αυτά είχαν αναλυθεί στην, επισυναπτόμενη στην ΑΕΠΟ, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,  κανένα έργο δεν έχει εκτελεσθεί. Για την αναβάθμιση της τεχνικής υποδομής του λιμένος, ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου έχει προχωρήσει, πρόσφατα, στην σύνταξη επικαιροποιημένης τεχνικής μελέτης προκειμένου να εκτελεσθούν έργα προστασίας του λιμένα, όπως ένας  νέος προσήνεμος μόλος σε συνδυασμό με τον παλαιό και ένας νέος υπήνεμος μόλος μετά την καθαίρεση του υφιστάμενου. Ακόμη, στην μελέτη περιλαμβάνονται και εσωτερικά λιμενικά έργα όπως επέκταση του υφιστάμενου κρηπιδώματος και του προ φυλακτηρίου τοίχους, την κατασκευή εσωτερικού κρηπιδώματος στον υπήνεμο μόλο, εκβάθυνση μικρής έκτασης στην είσοδο του λιμανιού για την άνετη προσέγγιση και παραβολή των υδροπτερύγων και άλλων σκαφών που θα επισκέπτονται το λιμάνι θα γίνει, κατασκευή προφυλακτηρίου τοίχου στο βόρειο τμήμα του προσήνεμου μόλου για την οριοθέτηση και προστασία του χώρου στάθμευσης, με ταυτόχρονη επισκευή και στεγανοποίηση του καταστρώματος του υφιστάμενου βόρειου εσωτερικού κρηπιδώματος, υποδομές (κανάλια, βάσεις πυλώνων φωτισμού κ.λπ.) για την τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού, κλιμάκων, λιμενικών εξαρτημάτων και παροχών στα νέα κρηπιδώματα και. τέλος, κατασκευή παραλιακής οδού για την πρόσβαση στον υπήνεμο και τον προσήνεμο μόλο, κατ’ επέκταση της υφιστάμενης παραλιακής οδού του Αγ. Ιωάννη. 

Η κ. Μακρή έθεσε στον κ. Κατσαφάδο την αδήριτη σημαντικότητα εύρεσης χρηματοδοτικών πόρων και κατασκευής των ως άνω έργων για την αναβάθμιση του λιμένος αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής. Ο κ. Κατσαφάδος, αφού άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόταση που, αναλυτικά, περιέγραψε ο Δήμαρχος κ. Κουτσάφτης, τόνισε ότι θα εξετάσει και θα διερευνήσει ώστε να εγκρίνουν οι υπηρεσίες του την χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ, του συγκεκριμένου αλιευτικού λιμανιού στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Αλιεία και Θάλασσα”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας. 

Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε, θερμά, τον κ. Κατσαφάδο  για την υποστήριξή του στην συγκεκριμένη επένδυση, δήλωσε βεβαία ότι ο Υφυπουργός θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για την εξεύρεση πόρων αλλά και για την κατασκευή ή τον εκσυγχρονισμό του συγκεκριμένου αλιευτικού καταφυγίου προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των αλιέων αλλά και να ανακάμψει, δυναμικά, η περιοχή. Ευχαρίστησε, επίσης, και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Ε. Κυριαζόπουλο, αλλά και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη για την δηλωμένη μέριμνά του για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού, για την περιοχή, έργου.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles