Με αφορμή τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής του Νοτίου Πηλίου να για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζίκος σε συνάντηση που είχε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, υποστηρίζοντας ότι οι περιοχές τους κινδυνεύουν από τις ανεμογεννήτριες, προχώρησα στη σύνταξη του παρόντος άρθρου.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στις μέρες μας η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα τόσο για τον πλανήτη, όσο και για το μέλλον της ανθρωπότητας. Η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας δίνει λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής.
Από τα αρχαία κιόλας χρόνια αναγνωρίστηκε η σημασία της ενέργειας αυτής, αφού χρησιμοποιήθηκε για τη μετακίνηση των πρώτων ιστιοφόρων πλοίων, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ναυτιλίας.
Τα οφέλη των ανεμογεννητριών είναι πολλά, ιδιαίτερα εάν αναλογιστούμε ότι ο άνεμος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και παρέχεται δωρεάν. Επιπλέον, είναι οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον, αφού προστατεύει τον πλανήτη μας, δεδομένου ότι κάθε κιλοβατώρα που παράγει από τον άνεμο αντικαθιστά μία κιλοβατώρα που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς που μολύνουν την ατμόσφαιρα (π.χ. αέρια του θερμοκηπίου, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, καρκινογόνα μικροσωματίδια κτλ.).
Επιπλέον, μελέτες υποστηρίζουν ότι μετά από ένα χρόνο λειτουργίας των ανεμογεννήτριων καλύπτονται όλες οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που απαιτήθηκαν για την κατασκευή και της εγκατάσταση τους. Mε βάση αυτό, μία ανεμογεννήτρια παράγει πολλαπλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνει και αποτρέπει 100 φορές περισσότερους ρύπους από αυτούς που προκαλεί. Παράλληλα, τo 85% περίπου των μηχανών μπορεί να ανακυκλωθεί (εκτός από τα πτερύγια τα οποία καταλήγουν σε ταφή) και η συντήρηση τους είναι απλή.
Όσον αφορά τα μειονεκτήματα της, συγκαταλέγονται κυρίως ο θόρυβος που προξενεί, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι εύκολο να ελεγχθεί με το πέρασμα του χρόνου, αφού ήδη οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι σχετικά αθόρυβες, συγκριτικά με την ισχύ τους.
Ένα ακόμη πρόβλημα που εντοπίζουν είναι η χωροταξική τους θέση σε σχέση με τους ήδη υπάρχοντες σταθμούς τηλεόρασης ή ραδιόφωνου, καθώς όπως υποστηρίζουν τα κινούμενα πτερύγια των ανεμογεννητριών μπορούν να προκαλέσουν αυξομείωση του σήματος, λόγω των αντανακλάσεων.
Αυτό ήταν πολύ έντονο στη πρώτη γενιά ανεμογεννητριών που έφερε μεταλλικά πτερύγια. Τα πτερύγια των συγχρόνων ανεμογεννητριών κατασκευάζονται αποκλειστικά από συνθετικά υλικά, τα οποία έχουν ελάχιστη επίπτωση στη μετάδοση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Όσον αφορά την επίδραση των ανεμογεννητριών στις γεωργικές εργασίες και στον πληθυσμό των πτηνών, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα αιολικά πάρκα επιβαρύνουν τη γεωργία ή την κτηνοτροφία, αφού η τοποθεσίες που εγκαθίστανται είναι σε ορεινές περιοχές με θαμνώδη βλάστηση, λόγω των υψηλών ταχυτήτων του ανέμου που τις ευνοούν.
Τέλος, σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και Αγγλία) οι ανεμογεννήτριες δεν δημιουργούν ιδιαίτερο πρόβλημα στα πουλιά, τα οποία πολλές φορές συγκρούονται κατά τη πτήση τους με διάφορα κτίρια και σταθερές κατασκευές.
Συμπερασματικά, η μόνη προβληματική που εμφανίζεται στην ύπαρξη αιολικών πάρκων είναι η αλόγιστη τοποθέτηση τους χωρίς σχέδιο και δίχως να τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι, για χάριν κέρδους. Για την ομαλή τοποθέτηση και την εύρυθμη λειτουργία των ανεμογεννητριών, καλό θα ήταν ο ορθός επιστημονικός έλεγχος και ο καθορισμός μέτρων πρόληψης-αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς (μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους). Αν τηρηθούν οι όροι και διεξαχθούν οι σωστές ενέργειες, πριν την εγκατάσταση τους, τότε θα επωφεληθούμε όλοι από τα οφέλη τους.
Δέσποινα Κοτρόγια