23.3 C
New York
Πέμπτη 30-05-2024
spot_img

Προσφυγικό : Ανατριχιαστική καταγγελία για βίαιη επαναπροώθηση – «Fake news» επιμένει η κυβέρνηση

Απάνθρωπες συμπεριφορές και απόλυτη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φαίνεται να υφίστανται πρόσφυγες –ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά- που επιχειρούν να περάσουν στα νησιά του Αιγαίου.

Καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων πίσω στην Τουρκία βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας, σε σημείο τέτοιο, που παρεμβαίνουν διεθνείς οργανισμοί, ζητώντας να μπει τέλος στον εφιάλτη χιλιάδων ανθρώπων.

Τα δημοσιεύματα για επαναπροωθήσεις προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που όλο και πληθαίνουν, προκάλεσαν την παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία διέταξε έρευνα εις βάρος της Frontex «για ανάρμοστη συμπεριφορά».

Επαναπροωθήσεις προσφύγων φαίνεται να καταγράφονται κυρίως σε δομές της βόρειας Ελλάδα.

Ωστόσο χτες μια καταγγελία για να επαπροώθηση προσφύγων, η οποία είχαν ήδη φτάσει και εισέλθει στα καμπ στα Μεγάλα Θέρμα, είδε το φως της δημοσιότητας.

Ομάδα 13 προσφύγων, με μικρά παιδιά, ενώ είχε φτάσει στη δομή, απομονώθηκε από άτομα –πιθανότατα αστυνομικούς που φυλούν το καμπ- με το πρόσχημα ότι θα υποβληθούν σε τεστ κοροναϊού.

Αντ’ αυτού όμως τους κλείδωσαν σε ένα κοντέινερ, τους επιτέθηκαν και τους έκλεψαν τα υπάρχοντα.

Ηχητικά ντοκουμέντα τα οποία δημοσίευσε η οργάνωση Aegean Boat Report, μαρτυρούν ότι η ομάδα προσφύγων είχε εισέλθει στο καμπ.

Στην «καραντίνα» στα Μεγάλα Θέρμα φιλοξενούνται συνολικά 29 πρόσφυγες, που σημαίνει πως υπάρχουν μαρτυρίες πως υπήρξε ομάδα προσφύγων που κατέφτασε στη δομή.

«Είμαστε στο καμπ, αλλά μας λένε πως θα μας πάνε για τεστ κοροναϊού» ακούγεται να στέλνουν στην ABR, ενώ φαίνεται πως ήρθε και τους παρέλαβε ένα βαν, όμως οι πρόσφυγες δεν γνώριζαν που θα τους πάνε.Π «Fake news» βλέπει ο Μηταράκης

Μιλώντας στο «Βήμα» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, είχε χαρακτηρίσει τους «ισχυρισμούς για pushbacks» ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής «fake news» που προωθεί η Τουρκία, μέσω ορισμένων ΜΚΟ και δικτύων λαθρεμπόρων.

«Οι ως τώρα έρευνες από τη Frontex αλλά και το Λιμενικό Σώμα δεν έχουν επιβεβαιώσει καμία καταγγελία» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύμφωνα ωστόσο με την καταγγελία της ARB, οι 13 πρόσφυγες τοποθετήθηκαν με τη βία σε ταχύπλοο (RHIB) το οποίο, βάσει περιγραφών, φαίνεται να μοιάζει πολύ με εκείνα που χρησιμοποιεί το ΛΣ.

Σύμφωνα με την περιγραφή ήταν ένα γκρι ταχύπλοο με μπλε και λευκές ρίγες.

«Πιόνια» στα πολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν οι πρόσφυγες

«Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί εδώ και καιρό μετανάστες ως ενέχυρο στη διένεξη με την ΕΕ. Οι κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας για παράνομες επαναπροωθήσεις ευσταθούν, όμως και η Άγκυρα δεν συμπεριφέρεται λιγότερο βίαια σε πρόσφυγες», γράφει το Spiegel Online με τίτλο «Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα για pushback».

Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει: «Σε συνέδριο για το μεταναστευτικό σε πανεπιστήμιο της Σμύρνης ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι μόνο το 2020 η Ελλάδα προχώρησε σε σχεδόν 9.000 παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών. Από το Μάιο του 2020 το Spiegel καταγράφει πως η ελληνική ακτοφυλακή σταματά στο Αιγαίο προσφυγικές βάρκες, καταστρέφει τις μηχανές τους και εγκαταλείπει τους πρόσφυγες στη θάλασσα. Συχνά οι μετανάστες διασώζονται ώρες αργότερα από τη τουρκική ακτοφυλακή. Μεταξύ των ανθρώπων που εγκαταλείπονται στη τύχη τους στα ανοιχτά είναι και παιδιά. Σε τουλάχιστον επτά επαναπροωθήσεις εμπλέκονταν, είτε βρίσκονταν κοντά, μονάδες της Frontex, δείχνουν οι έρευνες του περιοδικού Der Spiegel.

Όμως και ο Ερντογάν δεν είναι αθώα περιστερά στη συμπεριφορά του έναντι των προσφύγων. Έχτισε τοίχο στα σύνορα με τη Συρία καθιστώντας σχεδόν αδύνατη μια διαφυγή των προσφύγων από το πόλεμο. Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν ότι η Άγκυρα εκτοπίζει Σύρους πρόσφυγες από τη Τουρκία σε εμπόλεμες ζώνες στη Συρία. Την ίδια στιγμή πληροφορίες από προσφυγικούς καταυλισμούς στη Τουρκία κάνουν λόγο για πολύ κακή τροφοδοσία και περίθαλψη των προσφύγων».

Αναφορά έξι ΜΚΟ στον ΟΗΕ για παράνομες επαναπροωθήσεις

Στη δήλωση που απεστάλη στον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ την 1η Φεβρουαρίου 2021 οι υπογράφουσες οργανώσεις ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, HIAS ΕΛΛΑΔΟΣ, HumanRights360, REFUGEE SUPPORT AEGEAN, εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με το φαινόμενο που αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό από τον Μάρτιο του 2020 και συνιστά άμεση παραβίαση του ελληνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Η αναλυτική έκθεση με μαρτυρίες, αναφορές περιστατικών και υπομνήματα σε Ελληνικά και διεθνή όργανα από το 2017 έως και το 2020 δίνει μια λεπτομερή εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις οι οποίες συνίστανται σε παράνομες επιστροφές χωρίς σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες, με τη μη καταχώριση των συλληφθέντων, την άρνηση πρόσβασης σε διαδικασίες ασύλου και την αυθαίρετη απαγωγή, κράτηση και ομαδική απέλαση όσων επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά και ενίοτε εντοπίζονται σε ελέγχους στην ενδοχώρα, ενώ συχνά καταγγέλλονται αφαιρέσεις ή/και ζημιές προσωπικών αντικειμένων, καθώς και ψυχολογική ή/και σωματική βία. Τα σύνορα στον Έβρο αποτελούν πεδίο όπου μεταφέρονται αιτούντες διεθνή προστασία από την ενδοχώρα και βιαίως επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Οι αποτροπές και οι επαναπροωθήσεις επίσης νεοεισερχόμενων στην περιοχή του Έβρου αποτελεί μια πραγματικότητα που καταγράφεται από διάφορες οργανώσεις.

Δεν έχει διεξαχθεί αποτελεσματική έρευνα

Από το Μάρτιο δε του 2020 είναι συνεχείς οι αναφορές και καταγγελίες για πρακτικές αποτροπής στη θάλασσα, αλλά ακόμη και για αυθαίρετες επαναπροωθήσεις προσώπων, τα οποία αφού έχουν αποβιβασθεί στις Ελληνικές ακτές βρίσκονται στη συνέχεια αβοήθητα μέσα σε σχεδίες, πλησίον των Τουρκικών ακτών, κατά απόλυτη διακινδύνευση ακόμη και της ίδιας τους της ζωής.

Οι οργανώσεις σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν διεξήγαγε ποτέ αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τους πολυάριθμους ισχυρισμούς, εκθέσεις, μαρτυρίες και ποινικές καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, ούτε στο επίπεδο του δικαστικού συστήματος ούτε στο επίπεδο Ανεξάρτητων Αρχών ή μηχανισμών. Οι καταγγελίες αφορούν πλέον πρακτικές που θέτουν σε διακινδύνευση ακόμη και ανθρώπινες ζωές, πέρα από το απάνθρωπο της μεταχείρισης προσώπων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

πηγή:

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles