27.5 C
New York
Σάββατο 15-06-2024
spot_img

“Μετωπική” Πανεπιστημίου – Δήμου Βόλου

 

“Μετωπική κόντρα” έχει ξεσπάσει μεταξύ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δήμου Βόλου.

Με ανάρτησή του χθες το απόγευμα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Βόλου, στερεί από το Πανεπιστήμιο εκτάσεις ζωτικές για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ανάρτησή του:

Η παγκόσμια πρωτοτυπία του Δήμου Βόλου και του Δημάρχου του
Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και είναι τουλάχιστον θλιβερό ένας Δήμος και ο πρώτος Δημότης του να επιτίθενται απροκάλυπτα και αδικαιολόγητα μέσα από μια σειρά ενεργειών εναντίον του μοναδικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που είναι εγκατεστημένο, και εδρεύει, στα όρια του. Και ενώ σε παγκόσμια κλίμακα, πόσο μάλλον σε εθνική, οι τοπικές κοινωνίες με πρωτοστάτες τους Δημοτικούς άρχοντες προσπαθούν με αγώνες και δράσεις να διαφυλάξουν και να ενισχύσουν με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα τα Ανώτατα Ιδρύματά τους, ο δήμος Βόλου και ο Δήμαρχός του, ενάντια σε κάθε λογική και σε απόλυτη αντίθεση με τις πρακτικές των υπολοίπων 4 δήμων στους οποίους είναι εγκατεστημένα Τμήματα και Δομές του Πανεπιστημίου, κηρύσσει «πόλεμο» με λόγια και με έργα εναντίον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας!!! Ένα Πανεπιστήμιο του οποίου η διοίκηση και ο κύριος όγκος δραστηριοτήτων βρίσκεται στον Δήμο Βόλου. Ένα Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε μετά από ενέργειες και αγώνες που έδωσαν, πριν 38 χρόνια, ομάδες πολιτών του Βόλου και της Θεσσαλίας, οι οποίοι προφανώς διείδαν τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα της ύπαρξής του και που τώρα διανύει πάνω από 30 χρόνια μιας απόλυτα επιτυχημένης λειτουργίας. Ένα Πανεπιστήμιο που κατατάσσεται σε ποιότητα στο 3% (ανάμεσα σε 40.000 ιδρύματα) παγκοσμίως. Ένα Πανεπιστήμιο που είναι το Τρίτο σε μέγεθος στην Ελλάδα με 35 Ακαδημαϊκά Τμήματα, 71 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, 17 Προγράμματα Σπουδών, 40.000 φοιτητές, 6.000 μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, 1.200 διδάσκοντες, 700 διοικητικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες. Ένα Πανεπιστήμιο που αποτελεί, μακράν, τον μεγαλύτερο εργοδότη και τον μεγαλύτερο επενδυτή της Περιφέρειας:

α) μόνο τα τελευταία 10 χρόνια η δραστηριότητα των μελών του απέφερε χρηματοδοτήσεις ύψους 210.000.000€ , εκ των οποίων 110.000.000 € διατέθηκαν για αμοιβές κυρίως νέων ερευνητών και 100.000.000 € για την ενίσχυση της αγοράς και

β) το Πανεπιστήμιο υλοποιεί μέσα από εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις κατασκευαστικά έργα προϋπολογισμού 160.000.000 € (το 80% αυτών στην πόλη του Βόλου). Ένα Πανεπιστήμιο το οποίο, πέραν όλων των παραπάνω τροφοδοτεί κάθε χρόνο την πόλη του Βόλου και γενικότερα τη Μαγνησία με 95.000.000 € τα οποία ξοδεύονται από φοιτητές, προσωπικό, συμμετέχοντες σε εθνικά και διεθνή συνέδρια σε εστίαση, ενοίκια, διασκέδαση κλπ. Ένα Πανεπιστήμιο που τα τελευταία 12 χρόνια στήριξε σε πολύ δύσκολους οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά καιρούς την πόλη του Βόλου και που δυστυχώς η αναγκαστική λόγω πανδημίας αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής του λειτουργίας κάνει πλέον ορατές τις ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην πόλη.

Για όλα αυτά λοιπόν ο Δήμος Βόλου και ο Δήμαρχος ανταμείβουν το Πανεπιστήμιο με απαράδεκτες λεκτικές επιθέσεις προς το ίδιο και τα μέλη του, με αγωγές, διεκδικώντας οικόπεδα, τα οποία ο ίδιος είχε παραχωρήσει και εισηγήσεις για αποχαρακτηρισμούς οικοπέδων, τα οποία ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει, ακόμη και πολύ πρόσφατα, ως «Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις». Το αποτέλεσμα είναι να στερεί από το Πανεπιστήμιο εκτάσεις ζωτικές για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Ευτυχώς ως παλιός δημότης της πόλης του Βόλου έζησα την ολική μεταμόρφωση μιας παρακμάζουσας πόλης χάρη στη λειτουργία και τη ραγδαία ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας. Ας είμαστε όλοι σίγουροι για ένα πράγμα: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα χρόνια που έρχονται θα συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην πρόοδο και την προκοπή της πόλης του Βόλου και των πολιτών της, πάντα στην πράξη και πάντα με έργα.

Απάντηση – ανακοίνωση Δήμος Βόλου

Από την πλευρά του, ο Δήμος Βόλου, με ανακοίνωσή του – απάντηση κάνει λόγο για ξεπερασμένη κι αναχρονιστική λογική κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

Μας αιφνιδίασε, ομολογούμε, το ύφος και το περιεχόμενο της διαδικτυακής αντίδρασης, με τη μορφή ανάρτησης, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη, που θεωρεί ως εχθρική («πόλεμο» την χαρακτηρίζει) την πρόθεσή μας να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στην πραγματικότητα που διαμορφώνουν αφ’ ενός μεν η ανέκκλητη δικαστική απόφαση που δικαιώνει συμπολίτες μας, αφ’ ετέρου δε η νέα αθέτηση στις έγγραφες δεσμεύσεις που δόθηκαν για έγκαιρη αποζημίωση, και που θίγει, κατά την άποψή του, τα συμφέροντα του Ιδρύματος που φέρεται να ηγείται.

Με μια ξεπερασμένη και αναχρονιστική λογική, ιδιαίτερα μάλιστα στην έντονα ταραγμένη κοινωνικά περίοδο που ζούμε, του τύπου « με τα λεφτά μου και την… κυρά μου» και με μια αντίληψη και νοοτροπία αποικιοκράτη ο κ. Μαμούρης αραδιάζοντας κάποιες δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ που εισρέουν στην τοπική κοινωνία από την λειτουργία του Πανεπιστημίου, διατυπώνει ευθέως την απαίτηση όχι μόνο να έχει λόγο στη διοίκηση των πραγμάτων της πόλης, αλλά και να υποκαταστήσει και την ίδια την Δικαιοσύνη ή τουλάχιστον να αποκτήσει το προνόμιο να ερμηνεύει κατά το δοκούν τις αποφάσεις της. Θα συμφωνήσουμε λοιπόν ως προς αυτό με τον κ. Πρύτανη ότι παρακολουθούμε ένα γεγονός που πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία και είναι θλιβερό.

Αν και πλεονασμός, για τους διάφορους καλοθελητές και λιγούρηδες της εξουσίας, να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη φορά ότι ούτε ο ρόλος, ούτε η σημασία, ούτε η προσφορά του Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία αμφισβητούνται. Ούτε η αδήριτη ανάγκη συνεργασίας και παροχής αμφίδρομης στήριξης μεταξύ αυτού και του Δήμου. Αμφισβητούνται ευθέως και δεν γίνονται ανεκτές αλαζονικές συμπεριφορές συγκεκριμένων προσώπων που αγνοούν τις συνολικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και απαιτούν ιδιαίτερη και προνομιακή μεταχείριση, ευνοϊκή για τα κάθε είδους ιδιοτελή συμφέροντά τους. Ο κ Πρύτανης και οι συν αυτώ να γνωρίζουν ότι για μας , ως Δημοτική Αρχή, έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τον τελευταίο πολίτη του Βόλου. «Κράτος εν κράτει» δεν μπορεί να υπάρξει…

Σταματάμε εδώ, αν και θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για πολλούς, σεβόμενοι το θεσμό και όχι τα πρόσωπα που σήμερα τον εκπροσωπούν. Εαν πράγματι επιθυμούν ένα ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο θα πρέπει να ξεχάσουν τα κάθε είδους αλισβερίσια του παρελθόντος. Εμείς ούτε ζητήσαμε, ούτε πρόκειται να το κάνουμε, προσωπικές χάρες, τακτοποιήσεις και διευθετήσεις.

ΥΓ. Ας εξηγήσουν αλήθεια γιατί αντί να επιχειρούν τη δήμευση περιουσιών ιδιωτών, όπως στην περίπτωση της Σέκερη, ή του συνόλου των πολιτών, όπως το περιουσιακό στοιχείο της δημοτικής έκτασης της οδού Παρασκευοπούλου, δεν έχουν την γενναιότητα και την αποφασιστικότητα να αξιοποιήσουν, για την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων οραμάτων τους, ακίνητα ιδιοκτησίας τους, όπως το κτήριο Ματσάγγου, που αποτελεί μια ανοιχτή πληγή στο κέντρο της πόλης, που παρεμποδίζει την όποια προσπάθεια ανάπλασης; Τι και ποιους φοβούνται; Ποια «κολλήματα» και ποιες προκαταλήψεις ενδεχομένως τους εμποδίζουν;

ΥΓ1. Τα εκατομμύρια που αράδιασε ο κ. Πρύτανης είναι χρήματα από τα προικιά του; Από κάποια κληρονομιά του κ. Πετράκου; ή του ελληνικού λαού; Για να ξέρουμε σε ποιον να είμαστε ευγνώμονες…

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles