18.9 C
New York
Τετάρτη 29-05-2024
spot_img

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο (photos)

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, πραγματοποίησαν χθες σωματεία και φορείς, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε κηρυχτεί.

Τα σωματεία και οι φορείς που οργάνωσαν το συλλαλητήριο είναι:

Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Μαγνησίας, Σωματείο Καθαριστριών/ών Μαγνησίας, Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών Μαγνησίας, Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας, Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συνεργαζόμενες Συνταξιοδοτικές Οργανώσεις, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου.

Την ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης πρόεδρος του Συλλόγου εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Μαγνησίας ανέφερε: 

 

Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση αποτελεί την πρώτη απάντηση στον πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο στους εργαζόμενους.

Και εκεί που λέγαμε πως τα έχουμε δει όλα με την δημοσίευση του νομοσχεδίου από τον Χατζηδάκη, τελικά αυτό που κατατέθηκε και συζητιέται από χθές στις επιτροπές τις Βουλής είναι ακόμα χειρότερο.

Όχι συνάδελφοι δεν τους έφτανε η κατάργηση του 8ωρου, η 10ωρη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες, η ευελιξία στην εργασία. Δεν τους έφτανε το διάλειμμά μας να μη θεωρείται εργάσιμος χρόνος ή η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για ένα σωρό κλάδους, η κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε. και η μετατροπή του σε ανεξάρτητη αρχή. Όσο το σκάλιζαν τους άνοιγε η όρεξη. 

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή πρόσθεσε επιπλέον πλευρές σε ό,τι αφορά την ποινικοποίηση και παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης. Φαίνεται πως το δικαίωμα στην απεργοσπασία, το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων δεν τους κάλυπταν.

Για αυτό λέμε πως αυτό το αντεργατικό έκτρωμα πρέπει να αποσυρθεί!

Συνάδελφοι δεν μιλάμε για άλλο ένα αντεργατικό νομοσχέδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων προκειμένου να βγουν αλώβητοι από τη νέα τους οικονομική κρίση.

Είναι ένας οδοστρωτήρας πάνω στη θεμέλιο λίθο των δικαιωμάτων μας: στο χρόνο εργασίας. Από εκεί δηλαδή που ξεκινά και τελειώνει αυτό που καθορίζει πώς και πόσο θα πληρωνόμαστε, πότε και πόσο θα βλέπουμε τα παιδιά μας, αν και για πόσο θα μένουμε υγιείς, αν θα πάμε και αύριο για δουλειά, ή αν θα σακατευτούμε οριστικά, το πόσο κέρδος σε τελική ανάλυση θα βγάλει ο κάθε εργοδότης από τον καθένα εργαζόμενο.

Ένα τέτοιο έγκλημα το βαφτίζουν πρόοδο και εκσυγχρονισμό. Εμείς αυτό το βαφτίζουμε «σκλάβοι του 21 αιώνα».

Αναρωτιούνται αρκετοί συνάδελφοι «πόσο χειρότερα να γίνουν τα πράγματα;»όμως γνωρίζουμε καλά πως η αντεργατική επίθεση και η εργοδοτική ασυδοσία είναι βαρέλι χωρίς πάτο. Με τα δικαιώματά μας συνάδελφοι, όλα αυτά που κατακτήσαμε με αγώνες και αίμα, είναι καθαρό πως η αστική τάξη ποτέ δεν συμβιβάστηκε.

Για αυτό από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύτηκε το νομοσχέδιο έπιασαν όλοι τα πόστα τους για να μας πείσουν πως όλα γίνονται για το καλό μας.

Και δεν θα αναφερθώ στις γελοιότητες του υπουργού, για τις ελιές και για να βλέπουμε τα παιδιάς μας αν δουλεύουμε 4ήμερο. Δεν θα αναφερθώ στην δήθεν συγκατάθεση του εργαζόμενου με τον εργοδότη. Αυτή την ελεύθερη συγκατάθεση την έχουμε ζήσει όλοι μας ,σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε εμπορομάγαζο, παντού.

Θα αναφερθώ όμως σε αυτούς που στοχευμένα ρίχνουν όλο αυτό το διάστημα νερό στο μύλο της προπαγάνδας της κυβέρνησης για τα καλά του νομοσχεδίου.

Η στάση συνάδελφοι της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ είναι εγκληματική, λέγοντας πως το έκτρωμα αυτό δεν πρέπει να αποσυρθεί αλλά πως «θεραπεύεται» και πως «διορθώνεται». Το ίδιο και όσοι από το ΕΚΒ στηρίζουν αυτη την ομάδα.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη λογική που στόχο έχει, για άλλη μια φορά να φορέσει κολάρο στην εργατική τάξη όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Δεν μπορούν να υπάρχουν μισόλογα, «ναι μεν αλλά», στις ανατροπές του αιώνα που φέρνει η κυβέρνηση. Για αυτό και το αίτημά μας σήμερα είναι:

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ – ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ – ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 7ΩΡΟ, 5ΜΕΡΟ, 35ΩΡΟ – ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ.

 

Αλήθεια είναι θετική η «Ψηφιακή Κάρτα». Λένε ότι οι εργάτες πρέπει να τη διεκδικήσουν γιατί έτσι θα στέλνεται στον ΕΡΓΑΝΗ κάθε στοιχείο για τις ώρες εργασίας και πως ο εργοδότης δεν θα κλέβει τον εργαζόμενο. Μα αυτό γίνεται ήδη και δεν απέτρεψε την κλεψιά. Πόσο μάλλον που η κλεψιά πολλές φορές νομιμοποιείται. 

Η ψηφιακή κάρτα που εισάγει η κυβέρνηση είναι βασικό κομμάτι της λεγόμενης διευθέτησης του χρόνου εργασίας, δηλαδή της δουλειάς με 13ωρα, της κατάργησης του 8ωρου και της υπερωριακής αμοιβής.

Άλλο ζήτημα που οι εργαζόμενοι δήθεν πρέπει να διεκδικήσουν είναι η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την «ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής». Δηλαδή το «ευέλικτο ωράριο», η «μερική απασχόληση» και η τηλεργασία για τους εργαζόμενους γονείς. Ακόμα και για αυτό το θέμα το νομοσχέδιο προσδιορίζει ότι ο εργοδότης εξετάζει κάθε αίτηση για ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας «λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της επιχείρησης και του εργαζομένου» και μπορεί να απορρίψει ή αναβάλει τη χορήγησή τους, κάνοντας σαφές ποιος είναι αυτός που μαζεύει και τεντώνει το …λάστιχο της «ευελιξίας».

Όσον αφορά τις άδειες, θεσμοθετείται γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών για καθέναν από τους δύο γονείς μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 8 ετών, η οποία όμως είναι κατά το ήμισυ …απλήρωτη. Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ μόνο για τους δύο πρώτους μήνες και μάλιστα στο ύψος του κατώτερου μισθού, ανεξάρτητα από το αν πληρώνονται παραπάνω. Βέβαια, ακόμα κι εδώ υπάρχουν ψιλά γράμματα, αφού ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μη χορηγήσει την άδεια στον χρόνο που ζητά ο εργαζόμενος «αν αυτό θα διατάρασσε σοβαρά την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης». Αυτό είναι, λοιπόν, άλλο ένα δήθεν αίτημα που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργάτες.

Επόμενο τέτοιου είδους αίτημα είναι η αντιμετώπιση του bullying ενάντια στις γυναίκες στους χώρους δουλειάς. Λες και δεν ξέρουν περιπτώσεις νέων γυναικών που πιέζονται για να μη μείνουν έγκυες, και αν μείνουν, οι εργοδότες τις εκδικούνται, με πίεση να δουλεύουν μέχρι και μια μέρα πριν γεννήσουν, με πίεση να μην πάρουν την 6μηνη άδεια λοχείας! Και όλα αυτά γίνονται ως εφαρμογή της περιβόητης «ευρωπαϊκής πρακτικής». 

Τελευταίο ζήτημα που θέτουν όσοι στηρίζουν την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ είναι πως οι εργάτες πρέπει να αποδεχτούν το «τυράκι» στο νομοσχέδιο για την εξίσωση των αποζημιώσεων απόλυσης των εργατοτεχνιτών με εκείνες των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα. Αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που σε συνέχεια προηγούμενου νόμου του ΠΑΣΟΚ, το 2012, μείωσε κατά 50% την αποζημίωση απόλυσης, ενώ «πάγωσε» και τον χρόνο προϋπηρεσίας για όσους εργαζόμενους τον Νοέμβρη του 2012 είχαν συμπληρώσει 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη, καθεστώς που διατήρησε άθικτο και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού πρώτα έριξαν στα τάρταρα τις όποιες αποζημιώσεις κατοχύρωνε ένας εργαζόμενος σε περίπτωση απόλυσης, σήμερα τον καλούν να τους πει και ευχαριστώ για την εξίσωση ανάμεσα σε εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους!

 

Είναι όμως και αυτοί συνάδελφοι που ενώ τα δικά της έργα και ημέρες συνεχίζει η κυβέρνηση, έχουν φορέσει φιλεργατικό προσωπείο. Βρήκαν αφορμή να θολώσουν την σύμπλευσή τους με την στρατηγική του κεφαλαίου, για να αποδείξουν για άλλη μια φορά την ικανότητά τους να εγκλωβίζουν εργατικές – λαϊκές δυνάμεις.

«Το εργασιακό νομοσχέδιο του Χατζιδάκη μαθηματικά θα ψηφιστεί όσο μαζική και αν είναι  η απεργία». Ποιος τα λέει αυτά; Ούτε ο Κ. Χατζηδάκης, ούτε ο Αδ. Γεωργιάδης, ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτός που δηλώνει σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα τα …καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως εξηγεί στο Twitter, οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη λύση: «Πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές δυνάμεις που όχι μόνο θα αντιπαλέψουν, αλλά και που μπορούν να αλλάξουν αυτούς τους αντεργατικους νόμους ως κυβερνητική πλειοψηφία»!

Τέτοιο σαμποτάρισμα στην απεργία λίγα 24ωρα πριν την πραγματοποίησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ… Τέτοια απαξίωση των εργατικών αγώνων και τέτοια αβάντα στην απεργοσπασία… Τέτοια πλάτη στην κυβέρνηση για να περάσει το νομοσχέδιο, μπας και μαζέψει κανένα «κουκί» ώστε να ξανακάτσει στην κυβερνητική καρέκλα και να «ψηφίσει με ένα νόμο κι ένα άρθρο» νέα μνημόνια και αντεργατικά μέτρα.

Όσο για την εργοδοσία; Αυτή κι αν τρίβει τα χέρια της που έχει δυο παίκτες ισάξιους: Ο ένας να νομοθετεί κι ο άλλος να νουθετεί τους εργαζόμενους να κάτσουν στ’ αυγά τους…

Είναι αυτοί που έδωσαν τη δυνατότητα το εμπόριο να δουλεύει 32 Κυριακές το χρόνο. Είναι αυτοί που επέβαλαν στους γιατρούς την 12ωρη δουλειά, που πρωτοεφάρμοσαν τον νόμο Βρούτση για την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και απέρριψαν την πρόταση νόμου των 500 και πάνω σωματείων για την επαναφορά των συλλογικών διαπαραγματεύσεων, είναι αυτοί που με το νόμο Αχτιόγλου έβαλαν εμπόδια στα σωματεία για την κήρυξη απεργίας. Λέμε λοιπόν στους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ που ονομάζει την μάχη για το νομοσχέδιο μητέρα των μαχών, πως ότι γράφει δεν ξεγράφει.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, 

σήμερα μπορούμε να δουλεύουμε λιγότερο, με μεγαλύτερη ασφάλεια, πιο ξεκούραστα. Γιατί σήμερα μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, αφού παράγεται αφάνταστος πλούτος από τα χέρια και το μυαλό μας. Σήμερα μπορούμε να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την οικογένεια, τους φίλους μας, για να αθλούμαστε, για να διασκεδάζουμε. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε πολύ καλύτερα. Δεν θα χαρίσουμε αυτή την προοπτική για να βλέπουμε τα μονοπώλια να ανακοινώνουν επενδύσεις και κέρδη, να στήνουν πολέμους για να μεγαλώσουν το κομμάτι τους στο μεγάλο τους φαγοπότι.

Ξέρουν πολύ καλά πως με το οργανωμένο εργατικό κίνημα θα έχουν πολύ κακά ξεμπερδέματα. Τρέμουν την απάντηση των εργατών. Και παίρνουν τα μέτρα τους. Σήμερα απαιτείταιοργάνωση παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, δυνάμωμα των σωματείων μας με νέες δυνάμεις.Να δώσουμε βάρους στους νέους ηλικιακά συναδέλφους, σε αυτούς που μπήκαν στη δουλειά με τα δικαιώματά τους ήδη κουτσουρεμένα. Που έχουν ζήσει στην καμπούρα τους τι σημαίνει δουλειά την Κυριακή, χωρίς ανάσα. Που ξέρουν τι σημαίνει ευέλικτη εργασία, με τις σεζόν το καλοκαίρι και ανεργία το χειμώνα, με τα 4ωρα, με τις συμβάσεις ακόμα και μερικών ημερών. Σήμερα πρέπει να σχεδιάσουμε την πάλη μας για την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών, της δικής μας τάξης.

Εμείς βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, 

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – τερατούργημα.

Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι και των τριών μνημονίων που έχουν επιβάλει για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας μία εργασιακή ζούγκλα.

Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.7ωρο – 5ημερο – 35ωρο.

Να ψηφιστεί η επικαιροποιημένη πρόταση νόμου 530 σωματείων.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles