25 C
New York
Δευτέρα 17-06-2024
spot_img

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΕΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΣΙΤΕΣΑΠ

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΕΙΧΕ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΕΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ – ΣΙΤΕΣΑΠ

30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ, με τον νέο Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, στο Υπουργείο Τουρισμού, την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση εκ μέρους του Σωματείου, ο Πρόεδρος κ. Πάρις Λουτριώτης, και τα μέλη του Δ.Σ. εξέφρασαν τα συγχαρητήρια του ΣΙΤΕΣΑΠ προς τον Υπουργό και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο του, τον ενημέρωσαν για την δραστηριότητα του κλάδου, που εκτείνεται σε όλη την επικράτεια και τώρα αναμένει να ανακάμψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα, και για τις ανάγκες υποστήριξης σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου.

[από αριστερά] Πάρις Λουτριώτης, Φωτεινή Κιταμρτζιάν, Υπουργός Βασίλης Κικίλιας, Αλέξανδρος Μαζαράκης, Δημήτρης Δεληκάρης

Οι συμμετέχοντες εκ μέρους του ΣΙΤΕΣΑΠ, Μέλη του ΔΣ: κ. Πάρις Λουτριώτης, Πρόεδρος, κα Φωτεινή Κιταμρτζιάν, Γενική Γραμματέας,  Αλέξανδρος Μαζαράκης, Ταμίας και Δημήτρης Δεληκάρης, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, έθεσαν τα ακόλουθα θέματα – αιτήματα στον κ. Κικίλια:

 1. Ανάγκη για συγκεκριμενοποίηση της προβολής της δραστηριότητας επαγγελματικού τουριστικού σκάφους – στο Marketing Plan του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, σε συνέχεια συνάντησης που είχε γίνει με τον Γεν. Γραμματέα ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκη, τον Μάϊο 2021, που είχε συζητηθεί, αλλά δεν προχώρησε. Ειδικότερα πρότειναν:
  • Να γίνουν συγκροτημένες ενέργειες προώθησης της δραστηριότητας του επαγγελματικού σκάφους αναψυχής, στην οποία η Ελλάδα έχει σημαντικό συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των γειτονικών μας χωρών, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ακτογραμμής, του πλήθους των νησιών, και της γενικότερης μορφολογίας ενός «μοναδικού νησιωτικού αρχιπελάγους»
  • Να οργανωθούν fam trips σε συνεργασία με Γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού
  • Να προβάλλεται εντονότερα η δραστηριότητα του επαγγελματικού σκάφους στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ
  • Να περιληφθεί το yachting στο visitgreece APP
 2. Αύξηση της συμμετοχής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού – ΕΟΤ σε διεθνείς εκθέσεις θαλάσσιου τουρισμού – ειδικότερα για το επαγγελματικό σκάφος, όπου και να οργανώνονται με την συνδρομή του ΣΙΤΕΣΑΠ εξειδικευμένη Συνέντευξη Τύπου, Workshops ενημέρωσης, για να υποστηρίζονται οι Β2Β συναντήσεις
 3. Επειδή η δραστηριότητα του YACHTING δεν περιλαμβάνει μόνο ναυλώσεις σκαφών αλλά συνδυάζεται και με πολλές άλλες δραστηριότητες, και εντάσσεται γενικότερα στην ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού, υποβλήθηκε πρόταση για θεσμοθέτηση Εθνικής Επιτροπής Θαλάσσιου Τουρισμού που να εισηγείται γενικότερα και στρατηγικά για την ανάπτυξη και πολυμορφικότητα του θαλάσσιου τουρισμού
 4. Εντατικοποίηση του σχεδιασμού ανάπτυξης λιμενικών υποδομών για τον τουρισμό, όπου οι εκπρόσωποι του ΣΙΤΕΣΑΠ ανέφεραν ότι σε παλαιότερη συνάντηση που είχαν με την Γενική Γραμματέα Τουρισμού είχε συζητηθεί ότι εκπονείται «στρατηγική», αλλά έκτοτε δεν έχει γίνει ούτε επικοινωνία ούτε και ανακοίνωση. Αναφέρθηκε ότι ο ΣΙΤΕΣΑΠ, που τα μέλη του δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, έχει ζητήσει στοιχεία χωροθετημένων τουριστικών λιμένων, εδώ και δύο χρόνια, προκειμένου να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις και επεκτάσεις.
 5. Αδειοδότηση πλωτών προβλητών σε όλες τις λιμενικές δομές της χώρας και στους τουριστικούς λιμένες για να εξυπηρετηθούν τα σκάφη, και να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες θέσεων ελλιμενισμού, μέχρι να υλοποιηθεί πρόγραμμα κατασκευής νέων μαρινών.
 6. Υποστήριξη στα αιτήματα σε συναρμόδια Υπουργεία – λειτουργικά, αναπτυξιακά, εκπαιδευτικά, χωροταξικά, κλπ. και ανέφεραν ως παράδειγμα τον αποκλεισμό της συμμετοχής επαγγελματικών σκαφών από τις αθλητικές ρεγκάτες, που ήταν μία δραστηριότητα και θα είναι θετικό να επανέλθει.
 7. Συμμετοχή του ΣΙΤΕΣΑΠ στις συναντήσεις και στις διαβουλεύσεις των διαφόρων επαγγελματικών φορέων του τουρισμού, σε θέματα ενδιαφέροντος και δραστηριότητας του κλάδου.
 8. Άμεση χωροθέτηση νέων λιμενικών υποδομών για την ικανοποίηση της ζήτησης στην Αττική, ειδικότερα για νέα επαγγελματική Μαρίνα, που είναι αίτημα που αρχικά είχε υποβληθεί επί προηγούμενης Κυβέρνησης στην Υπουργό Κα Κουντουρά, αλλά και στον άμεσα προηγούμενο υπουργό κ. Θεοχάρη, διότι έχει δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα μετά την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου. Μάλιστα κατατέθηκε στον κ. Κικίλια αναλυτικό ΥΠΟΜΝΗΜΑ με συγκεκριμένες προτάσεις θέσεων για νέα μαρίνα, που έχει εκπονηθεί από ειδική ομάδα εργασίας μελών του ΣΙΤΕΣΑΠ, παρόμοιο με αντίστοιχο που είχε ήδη αρχικά υποβληθεί τον Αύγουστο 2018, και μετά τον Νοέμβριο 2020, στους τότε εν ενεργεία υπουργούς.

Το ΔΣ του ΣΙΤΕΑΠ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Υπουργό όχι μόνο γιατί με θετική διάθεση άκουσε τις τοποθετήσεις και προτάσεις, αλλά και γιατί σημείωσε την πρόθεσή του να υλοποιήσει έργο, αν όχι σε όλα τα θέματα, πάντως σε αρκετά.

Ο κ. Κικίλιας ήταν καταρχήν θετικός στην ιδέα της θεσμοθέτησης Επιτροπής Θαλάσσιου Τουρισμού, επιβεβαίωσε ότι σχετικά με τον σχεδιασμό προβολής, θα το εξετάσει με τον ΕΟΤ στο νέο marketing plan, και έκανε αναφορά στην πρόθεσή του να υπάρξει αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης για τα στελέχη του κλάδου, και ζήτησε τις προτάσεις του ΣΙΤΕΣΑΠ.

Ο κ. Λουτριώτης, ευχαρίστησε εκ μέρους του ΣΙΤΕΣΑΠ, επισημαίνοντας ότι ο Υπουργός «άνοιξε την πόρτα» για μια τακτική επικοινωνία, και για την διάθεσή του να ανταποκριθεί ουσιαστικά στα θέματα και προβληματισμούς του κλάδου.

ΕΚ ΤΟΥ ΣΙΤΕΣΑΠ

Σ.Ι.Τ.Ε.Σ.Α.Π. – Επαγγελματικό Σωματείο

Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος

Ταξιαρχών 14 – 174 55 Άλιμος – Αθήνα

Τel & Fax +30 210 9841531

info@sitesap.gr  – sitesaphellas@gmail.com

www.sitesap.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles