19.4 C
New York
Δευτέρα 20-05-2024
spot_img

Συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Μεγάλης Ελληνικής Επαναστάσεως

Κατά την τρέχουσα εβδομάδα συνεχίζονται και κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεών της για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Μεγάλης Ελληνικής Επαναστάσεως.

Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση (www.imfth.gr) με θέμα: «Η Ιερατική εκπαίδευση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας».

Η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης διοργάνωσε διαδικτυακή Μουσική εκδήλωση, με τη Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Chorus Nicopolitanus». 

Η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης διοργάνωσε διαδικτυακή ομιλία, η οποία μεταδόθηκε από τον ιστότοπο www.ecclesiatv.gr, με θέμα: «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος: Το ιδεολογικό υπόβαθρο της Ελληνικής Επαναστάσεως». Ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων και συγγραφεύς. 

Από την Τρίτη 23 έως και την Πέμπτη 25 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί τριήμερος Πανελλήνιος Πανηγυρικός Εορτασμός. Θα γίνει σημαιοστολισμός όλων των Ιερών Ναών της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα πραγματοποιηθούν λατρευτικές εκδηλώσεις και Δοξολογίες σε όλους τους Μητροπολιτικούς Ναούς των Ιερών Μητροπόλεων. Κατά τη Δοξολογία θα αναγνωσθεί η ειδική ευχή για τα 200 χρόνια από την Απελευθέρωση της Πατρίδος μας, η οποία συνετάχθη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Σε όλους τους Ιερούς Ναούς θα αναγνωσθεί η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη μεγάλη επέτειο.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 24 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου, της Αποστολικής Διακονίας και της Ε.Κ.Υ.Ο. διαδικτυακώς εκδήλωση, στην οποία θα εκφωνήσει Πανηγυρικό Λόγο, για την εορτή της 25ης Μαρτίου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου- Τριανταφυλλίδης, Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος. Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από τους ιστοχώρους www.ekklisia1821.gr και www.ecclesiatv.gr.

Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα τελέσει Πανηγυρικό Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. 

Η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης θα τελέσει Επιμνημόσυνη Δέηση με κατάθεση στεφάνων στη λάρνακα όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Λεσβίου Μητροπολίτου Ουγγροβλαχίας Ιγνατίου. 

Η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου θα τελέσει Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μούδρου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Το βαθύτερο νόημα της διπλής εορτής» υπό του Εκπαιδευτικού και Γυμνασιάρχη κ. Εμμανουήλ Ρόκκου. Τα στοιχεία σύνδεσης είναι: https://us02web.zoom.us/j/81637957974?pwd=ODZHQlJSSDNoZ1UxbGcwaURDS1hXQT09 (Metting ID: 816 3795 7974, Passcode: 094008). 

Την ίδια ημέρα, η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος θα τελέσει Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος, όπου ευλόγησε την Επανάσταση ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας. 

Η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγιειονομικά μέτρα προφυλάξεως, θα διοργανώσει εκδήλωση στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας για να τιμηθεί η Ελληνική Επανάσταση, καθώς και εκδήλωση στο Άνω Δώριον Τριφυλίας για να τιμηθούν οι ηρωικοί Ντρέδες. 

Η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στις 20:00, θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή εκδήλωση για την εθνική και θρησκευτική εορτή της 25ης Μαρτίου με θέμα : «Η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους των Ελλήνων». Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων. Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσα από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imverias.gr,  από την αντίστοιχη σελίδα στο Facebook (https://www.facebook.com/IeraMhtrVeriasNaoushsKampanias), το κανάλι στο YouTube, καθώς και από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «Παύλειος Λόγος» στη συχνότητα των 90.2 FM. και από το e-radio: https://www.e-radio.gr/Pavlios-Logos-IM-Verias-902-Veria-i1. Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος θα απευθύνει ομιλία την Παρασκευή 26 Μαρτίου και ώρα 17:00, κατά την έναρξη του τριημέρου, διαδικτυακού, διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει η Εύξεινος Λέσχη Ναούσης με θέμα: «Πτυχές του Ποντιακού Ελληνισμού: βίωμα και γνώση». Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου θα έχει θεματική «Παιδεία και Ελευθερία». Η συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου μέσω της πλατφόρμας zoom είναι δυνατή με προεγγραφή στον σύνδεσμο https://bit.ly/register_elpn  και η ζωντανή παρακολούθησή του, από τον σύνδεσμο www.facebook.com/elpnaousas

Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου “Αληθώς”, θα πραγματοποιήσει τρία Αρχιερατικά Τρισάγια στους Τάφους ισάριθμων μεγάλων πνευματικών ανθρώπων, οι οποίοι προσέφεραν σημαντικά στο μεγαλεπήβολο έργο της Εξέγερσης των υπόδουλων Ελλήνων, δύο αιώνες πριν. Έτσι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ τελεί Επιμνημόσυνες Δεήσεις, ως ακολούθως:

α) Στον τάφο του Ιερομόναχου ΑΝΘΙΜΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (1768-1847), ο οποίος βρίσκεται εντός του Ναού του Εσταυρωμένου περιοχής Αγίας Τριάδος πόλεως Ζακύνθου. Ο ηρωικός αυτός ηπειρώτης κληρικός, καταδιωγμένος από τον Αλή Πασά, βρέθηκε να εφημερεύει στον Άη Γιώργη του Λατίνου όπου όρκιζε Φιλικούς (λ.χ. Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Πετιμεζά κ.ά.). Το Τρισάγιο θα μεταδοθεί διαδικτυακά στις 10:00, με τιμητικό προσφώνημα του Μητροπολίτου κ. Διονυσίου Δ΄ και η παρακολούθηση είναι εφικτή για τους ενδιαφερόμενους από τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=LAHDML6uBqM.

β) Στον τάφο του βάρδου της Ελευθερίας και εθνικού Ποιητή του Ελληνισμού ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ, που βρίσκεται στο Μαυσωλείο της ιστορικής Πλατείας του Αγίου Μάρκου πόλεως Ζακύνθου. Το Τρισάγιο θα μεταδοθεί διαδικτυακά στις 10:30, με μικρή τιμητική αποφώνηση του π. Παναγιώτη Καποδίστρια και η παρακολούθηση είναι εφικτή για τους ενδιαφερόμενους από τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=w1-L9Rs5wng.

γ) Στον τάφο του “Φιλοπατριδος” ποιητή των “Ωδών” ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ-ΙΩΑΝΝΙΔΗ, που βρίσκεται στο Μαυσωλείο της ιστορικής Πλατείας του Αγίου Μάρκου πόλεως Ζακύνθου. Το Τρισάγιο θα μεταδοθεί διαδικτυακά στις 10:45, με μικρή τιμητική αποφώνηση του π. Παναγιώτη Καποδίστρια και η παρακολούθηση είναι εφικτή για τους ενδιαφερόμενους από τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=1OsgsotWSWw

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης θα δημοσιοποιήσει βιντεοσκοπημένη συναυλία Βυζαντινής Μουσικής που έχει πραγματοποιήσει, στον ιστότοπο http://kalloninews.gr/

Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος θα τελέσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση εις μνήμην του Εθνομάρτυρος Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα.

Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα τελέσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου διοργανώνει διαδικτυακή διάλεξη με θέμα: «Ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Λατίνου στη Ζάκυνθο, λίκνο και ορμητήριο της Φιλικής Εταιρείας». Ομιλητής θα είναι ο Ιωάννης Δεμέτης, Συγγραφέας – Ερευνητής.

Η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, συνεχίζει τη σειρά ομιλιών «Μαρτύρων και Ηρώων αίματα» και την Πέμπτη 25 Μαρτίου, στις 19:00, θα μεταδοθεί ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος με θέμα «Η θυσία στη ζωή των Ελλήνων», στους ιστοχώρους της Ιεράς Μητροπόλεως. 

Το Σάββατο 27 Μαρτίου, η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου δεν θα πραγματοποιήσει λόγω της πανδημίας το προαναγγελθέν Συνέδριο με θέμα: «Η συμβολή των Λαρισαίων στον κοινό Αγώνα του Γένους». Τα κείμενα των εισηγήσεων θα δημοσιευθούν στο περιοδικό ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή ομιλία με θέμα: «Ο ήρωας Κωνσταντίνος Κανάρης, ο μπουρλοτιέρης του Αιγαίου» υπό της Φιλολόγου, Δημοτικής Συμβούλου και Προέδρου Ν. Π. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς κ. Λίλας Παπαδημητρίου.  Τα στοιχεία σύνδεσης για κάθε ενδιαφερόμενο είναι: https://us02web.zoom.us/j/82482731595?pwd=b2ZIWEgxZy9rbW5WUVNLc2UzT2dXdz09 (Metting ID: 824 8273 1595, Passcode: 872444)

Η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης διοργανώνει στις 11:00 επετειακή διαδικτυακή συνάντηση με τίτλο «Πώς φτάσαμε στο θαύμα του 1821;» με ομιλητή τον Θεολόγο-Γυμνασιάρχη, κ. Γεώργιο Μπήτρο. Τα στοιχεία της σύνδεσης για στην εν λόγω εκδήλωση της Ι. Μητροπόλεως είναι: https://zoom.us/j/97977796449?pwd=TEFIWllrbGx3MHA2WVhRY0diWjJJdz09 (meeting ID:  979 7779 6449, Pass: 678215).

Την Κυριακή 28 Μαρτίου, η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας θα τελέσει στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά Λουκά Βοιωτίας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εις την οποία θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος. Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα αναγνωσθεί μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Επίσης, θα αναγνωσθούν μηνύματα του Περειφερειάρχου Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανού, καθώς και της Αντιπεριφερειάρχου Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας κ. Φανής Παπαθωμά. Μετά τη Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρος Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα.

Την ίδια ημέρα η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος (www.imfth.gr) θα διοργανώσει διαδικτυακή ομιλία με θέμα: «Το κίνημα των Κολλυβάδων».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: FacebookTwitterInstagram, Youtube (@ekklisia1821).

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles