23 C
New York
Δευτέρα 27-05-2024
spot_img

Συνεδρίασε το Συντονιστικό της Π.Ε. Μαγνησίας – Σε επιφυλακή ο Νομός

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που θα επικρατήσουν την Παρασκευή 6-8-2021 στην Ηπειρωτική και Νησιωτική Μαγνησία (σε κατάσταση συναγερμού η περιοχή του Αλμυρού και σε κατάσταση πολύ υψηλή η υπόλοιπη Ηπειρωτική Μαγνησία όπως και τα νησιά των Σποράδων), συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη, εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας, της Αεροπορίας, του Λιμεναρχείου, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, εθελοντικών ομάδων και της ΔΕΔΔΗΕ.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων φορέων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Στην συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Αγοραστός Κων/νος, τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι κρίσιμη, βάση των πολλών πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη, των συνθηκών ξηρότητας, των δεικτών επικδυνότητας 4 και 5. Υπερθεμάτισε την επιτήρηση για πλήρη απαγόρευση δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές, ενώ ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τις δραματικές επιπτώσεις των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στον πλανήτη. Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι προστασία ανθρώπων, αγαθών, περιουσιών και της δημόσιας υγείας και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Συνεχάρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις μέχρι τώρα ενέργειές της  και επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής του ποινικού πλαισίου που διέπει την πρόκληση πυρκαγιών. 

Η Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε όλους για την μέχρι τώρα συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων των φορέων και γενικά να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη των αρμοδιοτήτων τους.

Επεσήμανε την ανάγκη της πλήρης εφαρμογής και γνώσης από πλευράς Δήμων, επικαιροποίησης των σχεδίων απομάκρυνσης και εκκένωσης του πληθυσμού τα οποία ως σήμερα έχουν αποδώσει στις φλεγόμενες περιοχές (καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής)

 Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει και είναι σε ετοιμότητα Μητρώα Μηχανημάτων ιδιωτών για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σε όλη την ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, ενώ έχουν ανακληθεί οι άδειες των υπαλλήλων των αρμόδιων Υπηρεσιών.

Τόνισε ότι έχει ζητήσει μέσω επιστολών της προς τα αρμόδια Υπουργεία τη διάθεση πλωτού μέσου στο λιμάνι του Βόλου προκειμένου να είναι άμεση η επέμβαση στα νησιά όταν η επικινδυνότητα για πυρκαγιά είναι πολύ υψηλή όπως και για την Παρασκευή 6-8-2021. 

Οι αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας όπως ίσχυαν όλο το προηγούμενο διάστημα θα ισχύουν και για αύριο Παρασκευή 6-8-2021 και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και του Δήμου (βάση νέας εγκυκλίου της ΓΓΠΠ) και αιτήθηκε από την Αστυνομία να αυξηθούν οι περιπολίες για την άμεση εφαρμογή τους.

Έχουμε ήδη ενημερώσει τους κτηνοτροφικούς, αγροτικούς και μελισσοκομικούς συλλόγους για αποφυγή εργασιών και ενεργειών τους, ενώ έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι διοργανωτές των κατασκηνώσεων.

Η συνεργασία των εθελοντικών ομάδων είναι πάντα αναγκαία και χρήσιμη.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles