27.4 C
New York
Σάββατο 22-06-2024
spot_img

Τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των λαϊκών αγορών με τους Γεν.Γραμματείς κ.κ. Τριαντόπουλο και Σταμπουλίδη

 

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 με πρωτοβουλία της κας Τζοάνου Στεφανίας και της Ένωσης Μικροπωλητών Βόλου Βιομηχανικών Ειδών «Γόρδιος Δεσμός» και σε συνεργασία με τον Γεν. Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Τριαντόπουλο Χρήστο, τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων Λαϊκών Αγορών από όλη την Ελλάδα με τον Γεν. Γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή κ. Σταμπουλίδη Παναγιώτη.

Τους Επαγγελματίες των Λαϊκών Αγορών εκπροσώπησαν οι κ.κ. Αϊβαζόγλου Ανδρέας (Πρόεδρος Ένωσης Μικροπωλητών Βόλου Βιομηχανικών Ειδών «Γόρδιος Δεσμός»), Τομαρόπουλος Στέφανος (Πρόεδρος Πανηλειακής Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ν. Ηλείας), Γερασιμόπουλος Γεώργιος (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δυτικής Μακεδονίας και Σωματείου Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης), Κοτανίδης Σάββας (Πρόεδρος Σωματείου Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς), Βασιλείου Ευάγγελος (Πρόεδρος Σωματείου Ν.Ευβοίας), Τσιαχτάνης Γεώργιος (Πρόεδρος Σωματείου Ν.Καρδίτσας), Μαραγκάκη Ελένη (Γεν. Γραμματέας Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης), Καλούδη Αναστασία (Πρόεδρος Μικροπωλητών Εμπόρων Λαϊκών Αγορών «Ο Άγιος Ανδρέας»).

Την έναρξη και το συντονισμό της τηλεδιάσκεψης έκανε η κα Τζοάνου Στεφανία η οποία ανέφερε συγκεκριμένα: «Αρχικά θα ήθελα προσωπικά αλλά και εκ μέρους όλων να ευχαριστήσω θερμά τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικών κ.Τριαντόπουλο για την σημερινή μας τηλεδιάσκεψη αλλά και για όλη του την προσοχή και ανταπόκριση το τελευταίο διάστημα. Ευχαριστώ, επίσης όλους τους συμμετέχοντες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό.

Είναι γνωστό πως οι λαϊκές αγορές και ειδικά των βιομηχανικών ειδών, είναι ιδιαίτερα «παρεξηγημένες». Είναι το επάγγελμα στο οποίο έχει κολλήσει η ρετσινιά της φοροδιαφυγής. Για να είμαστε και ειλικρινείς ίσως ως ένα σημείο υπάρχει μια δόση αλήθειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μόνο αυτός ο κλάδος είναι η πηγή του «κακού».
Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά εσωτερικά προβλήματα, υπάρχουν όμως ακόμα περισσότερα που πηγάζουν από την αδιαφορία, την υποτίμηση και την περιφρόνηση ανώτερων θεσμών για τον κλάδο μας. Έχει δημιουργηθεί η αίσθηση πως όχι απλά μας έχουν ξεχάσει αλλά θέλουν να μας εξαφανίσουν από το χάρτη.
Διανύσαμε, και συνεχίζουμε να βιώνουμε μια υγειονομική κρίση που έχει μετατραπεί σε οικονομική με ένα αβέβαιο μέλλον. Το 2020 εργασθήκαμε ελάχιστα και το 2021 η αδράνεια μας συνεχίζει. Προτεραιότητα όλων είναι η Δημόσια Υγεία. Όμως πώς θα επιβιώσουμε; Πώς θα αντέξουν οι επιχειρήσεις και οι οικογένειες μας; Οι υποχρεώσεις έχουν συσσωρευτεί, ενώ έσοδα δεν υπάρχουν. Πόσο πιο χαμηλά θα βρεθούμε και πώς θα ανέλθουμε;
Σε ποιο σημείο του σχεδιασμού της Κυβέρνησης βρίσκεται το πλανόδιο εμπόριο; Θα θέλαμε να θέσουμε κάποια βασικά ζητήματα που μας απασχολούν και μας ταλαιπωρούν και να ζητήσουμε άμεσα μια ουσιαστική στήριξη από εσάς.»
Ακολούθησε συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται προ των πυλών και το οποίο θέτει σε κίνδυνο να αποκλειστεί πλήθος επαγγελματιών του Κλάδου. Δυστυχώς, στο προσχέδιο συμπεριλαμβάνονται όροι και θέματα όπως η ιδιωτικοποίηση, που σημαίνει κατάργηση του θεσμού (εισροή μεγάλων τραστ), υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την διατήρηση των θέσεων στη Λαϊκή Αγορά και δημοπράτηση των θέσεων. Ειδικά εν μέσω πανδημίας και λαμβάνοντας υπόψη το πλήγμα που έχει δεχτεί ο κλάδος των Λαϊκών Αγορών και του Εμπορίου γενικότερα, αυτές οι θέσεις πρέπει οπωσδήποτε να αποσυρθούν και να μην τεθούν καν σε διαβούλευση.
Επιθυμία των Επαγγελματιών του κλάδου είναι ο εκσυγχρονισμός και ο υγιής ανταγωνισμός, σε ένα πλαίσιο ουσιαστικής στήριξης από τους Κρατικούς Μηχανισμούς. Βασική θέση του Κλάδου είναι η συγκρότηση επιτροπών που θα είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης και την ομαλότερη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών και η άμεση συνεργασία με τα αρμόδια Κυβερνητικά και κατά τόπους Στελέχη και θεσμούς – φορείς (Περιφέρειες και Δήμοι) για τα θέματα του κλάδου.
Ο κος Σταμπουλίδης αναμένει υπόμνημα προτάσεων από τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες των Λαϊκών Αγορών, προκειμένου να εξεταστούν και επεξεργαστούν. Η κα Τζοάνου τονίζει ότι το νομοσχέδιο αυτό θα σημαίνει και το τέλος του θεσμού των Λαϊκών Αγορών που ξεπερνά τα 100 χρόνια ζωής. Οι Λαϊκές Αγορές ανήκουν στην ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας και δίνουν τη δυνατότητα σε όλο το εύρος του καταναλωτικού κοινού να εξυπηρετείται και να καλύπτει βασικές ανάγκες. Γι’ αυτό λοιπόν, ζητάμε συζήτηση και διαβούλευση από το αρμόδιο Υπουργείο εκ νέου.
Τέλος, ο κος Τριαντόπουλος άκουσε τις θέσεις και τα αιτήματα που αφορούν το οικονομικό κομμάτι των Λαϊκών, αλλά δυστυχώς ο χρόνος εξαντλήθηκε με το πρώτο θέμα του προσχεδίου. Όμως, ο κος Γενικός είναι πρόθυμος για νέα συνάντηση εργασίας, προκειμένου να γίνει μια πιο διεξοδική συζήτηση επί αυτών. Η Ένωση Μικροπωλητών Βόλου Βιομηχανικών Ειδών «Γόρδιος Δεσμός» ευχαριστεί θερμά τον κ.Τριαντόπουλο για την άψογη συνεργασία μέχρι σήμερα.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles