22.4 C
New York
Δευτέρα 22-07-2024
spot_img

Βράβευση Χρ. Τριαντόπουλου από το Επιμελητήριο Εύβοιας για το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας

Τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, βράβευσε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, το Επιμελητήριο Εύβοιας, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας. Ειδικότερα, στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, με την παρουσία του ΜητροπολίτηΧαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου, των βουλευτών ΝΔ στην Εύβοια, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανού, του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Εύβοιαςκ. Γιώργου Κελαϊδίτη, και των Δημάρχων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, κκ. Γιάννη Κοτζιά και ΓιώργουΤσαπουρνιώτη, ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Γεροντίτηςκαι η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου Εύβοιας βράβευσαντον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο για το έργο στήριξης και αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021.

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό παρέθεσε ευχαριστήρια ομιλία, κατά την οποία αναφέρθηκε στην άμεση κινητοποίηση της Κυβέρνησης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, μέσα από ένα συνολικό πακέτο που έχει ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν σημεία της τοποθέτησης του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:

«Το Επιμελητήριο ήταν από τις πρώτες επισκέψεις μου, μόλις μου ανατέθηκε η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας.Τότε, αμέσως μετά την καταστροφή, η εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν η Βόρεια Εύβοια να στηριχθεί άμεσα και ουσιαστικά σε όλα τα επίπεδα, με έναν μακροπρόθεσμο μάλιστα αναπτυξιακό σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση.Έτσι, άμεσα κινηθήκαμε στην κατεύθυνση του Πρωθυπουργού.

Και χρησιμοποιώ πληθυντικό, διότι σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχαμε και συνεργαστήκαμε όλοι.Το Επιμελητήριο, οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς, η περιφέρεια, οι δήμοι, οι κοινωνικοί φορείς, αλλά και πολλοί ενεργοί πολίτες.Συνεργαστήκαμε σε δύσκολες καταστάσεις, όπου έπρεπε να ανατρέψουμε το θυμό, την επιφυλακτικότητα και την αρνητικότητα.

Έπρεπε να εκπλήξουμε ευχάριστα με τη νέα προσέγγιση που έχουμε και να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί η ελπίδα και πάλι στον τόπο.Συνεπώς, η αναγνώριση από την πλευρά σας αυτού του κοινού έργου που επιτελέστηκε και συνεχίζεται, αποτελεί για μένα μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή.Και σας ευχαριστώ πολύ για αυτό.Και θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας.Όλους με όσους συνεργαστήκαμε και συναντηθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια.Και θέλω να τους ευχαριστήσω, διότι μου επέτρεψαν να γίνω μέλος της κοινότητάς τους.Να αισθάνομαι τη Βόρεια Εύβοια ως τόπο μου.

Από την πρώτη στιγμή θέσαμε σε εφαρμογή το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας, ενώ -παράλληλα- ξεκίνησε και η προώθηση του σχεδίου ανασυγκρότησης και ανάπτυξης από την Επιτροπή του Σταύρου Μπένου – σε συνέχεια σχετικής πρότασης από τον Πρωθυπουργό.

Όσον αφορά το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης -του οποίου είχα την ευθύνη- το θέσαμε σε εφαρμογή άμεσα και με συνεχή παρουσία στο πεδίο, ώστε τα μέτρα στήριξης να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κλάδων της περιοχής, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Ένα σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης, με δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.Ένα σχέδιο με έμφαση στην τοπική οικονομία και δη στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.Καθώς πέρα από τις άμεσες ζημιές που προκλήθηκαν σε επιχειρήσεις εξαιτίας της πυρκαγιάς, έπρεπε –συμπληρωματικά– να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε και τις έμμεσες επιπτώσεις που η φυσική καταστροφή είχε για τις επιχειρήσεις της περιοχής και την τοπική οικονομία.

Για τις άμεσες ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις και οι αγρότες της Βόρειας Εύβοιας ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες της κρατικής αρωγής.

Ειδικότερα:

  • Με την πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις που επλήγησαν, μέσα από την αίτησή τους στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.Το ποσό της πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 4,1 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις στη Βόρεια Εύβοια.
  • Έπειτα, με την προβλεπόμενη διαδικασία της κρατικής αρωγής, η οποία ολοκληρώνεται μέσα από τη συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Υπουργείου Οικονομικών, και μέσω της οποίας έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα 1 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας (επιπλέον της πρώτης αρωγής).
  • Και ακόμη, με τη θέσπιση νέων διαδικασιών όσον αφορά τη στήριξη και αποζημίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Με την προκαταβολή της αποζημίωσης για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως σε ελαιόδεντρα, να ανέρχεται στη Βόρεια Εύβοια σε 9,8 εκατ. ευρώ.

Όμως, για να αντιμετωπίσουμε και το ευρύτερο αποτύπωμα των πυρκαγιών στην τοπική οικονομία, για να στηρίξουμε περαιτέρω την τοπική κοινωνία, προχωρήσαμε σε ειδικά, στοχευμένα εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής. 

Πρώτον, με το σχήμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, με το οποίο χορηγήθηκαν 7,7 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις στους δύο Δήμους της Βόρειας Εύβοιας.

Δεύτερον, με την ένταξη των δύο Δήμων της Βόρειας Εύβοιας στη συγχρηματοδοτούμενη δράση για την επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές, μέσω της οποίας χορηγήθηκαν 8,2 εκατ. ευρώ προς 1.052 επιχειρήσεις.

Τρίτον, με το σχήμα ενίσχυσης προς επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021 σε διάφορες περιοχές της χώρας. Με το σχήμα αυτό, η ενίσχυση που χορηγήθηκε προς επιχειρήσεις στη Βόρεια Εύβοια ανήλθε σε 311.000 ευρώ. 

Τέταρτον, με το σχήμα ενίσχυσης προς επιχειρήσεις μεταποίησης συσκευασίας, αποθήκευσης και εμπορίας σύκων που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια.Σχήμα, με το οποίο χορηγήθηκαν 51.000 ευρώ προς επιχειρήσεις. Στο σημείο αυτό, να σημειώσω ότι προωθείται η εκ νέου ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τα σχήματα ενίσχυσης προς επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου και μεταποίησης σύκων.Και αυτό το κάνουμε ώστε δικαιούχοι που για διάφορους λόγους δεν έλαβαν την επιχορήγηση, όπως γιατί δεν υπέβαλαν εγκαίρως αίτηση ή τα ορθά δικαιολογητικά, να μπορέσουν να υποβάλουν ορθά την αίτησή τους και να ενταχθούν στα σχήματα ενίσχυσης.

Πέμπτον, συνεχίζοντας ως προς τα ειδικά εργαλεία στήριξης της Βόρειας Εύβοιας, εδώ έχουμε, φυσικά, και το καινοτόμο μέτρο North Evia-SamosPass: την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα που χορηγήθηκε στους πολίτες ώστε να την χρησιμοποιήσουν για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στη Βόρεια Εύβοια.Ένα μέτρο που συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή, αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Με το ποσό που δαπανήθηκε μέσω των άυλων καρτών στη Βόρεια Εύβοια να ανέρχεται στα 2,78 εκατ. ευρώ. Το μέτρο σχεδιάζεται να επεκταθεί και φέτος, στοχευμένα για τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν άμεσα και εκτεταμένα από τις πυρκαγιές.

Παράλληλα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και όλους τους εμπλεκόμενους, κατατέθηκε και ψηφίστηκε πρόσφατα διάταξη, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στο Υπουργείο να προχωρήσει σε επιδοτούμενη δρομολόγηση πλοίου σε γραμμές που εξυπηρετούν περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μετά από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Μία τέτοια ακτοπλοϊκή γραμμή -που προχωρά- είναι αυτή μεταξύ της Βόρειας Εύβοιας και των Βορείων Σποράδων, για την οποία έχει γίνει σχετική εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη το θετικό αποτύπωμα μίας τέτοιας σύνδεσης για το τοπικό δίκτυο μεταφορών, την τουριστική κίνηση και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή.

Όλο αυτό το διάστημα, από την επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς, όλοι μαζί έχουμε δουλέψει, έχουμε συνεργαστεί, μέσα από κοινή προσπάθεια, για την ανάκαμψη της Βόρειας Εύβοιας. Είναι ένα έργο που συνεχίζεται. Και συνεχίζεται, πλέον, με έμφαση στο σκέλος της ανασυγκρότησης και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Με την παράδοση στην Κυβέρνηση του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας“Εύβοια Μετά” από την Επιτροπή Ανασυγκρότησης υπό τον Σταύρο Μπένο, συνεχίζουμε, εστιάζοντας στην υλοποίηση του προγράμματος.

Για τον σκοπό αυτό, έχει συσταθεί, στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, ειδική Υποεπιτροπή, στην οποία έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων των εμπλεκόμενων Υπουργείων, για την παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος ανασυγκρότησης.

Συνεπώς, δεν θα γλιτώσετε από την παρουσία μου…Συνεχίζουμε, λοιπόν, τη συνεργασία με όλους».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles