27.6 C
New York
Τετάρτη 24-07-2024
spot_img

25η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε το ευρύ και ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών, που παρέχει σε κάθε παιδί που εξαφανίζεται χάρη στην ένωση δυνάμεων με τα συναρμόδια Υπουργεία, τους θεσμικούς φορείς και πλήθος άλλων, ιδιωτικών και εθελοντικών.

Έμφαση δόθηκε στην τεχνολογία και στα εργαλεία που παρέχει για να εντοπίσουμε κάθε παιδί που αγνοείται, ενώ με το Βραβείο Ανδρέας Γιαννόπουλος τιμήθηκε η Ομάδα Τεχνολογίας για τα Παιδιά του Οργανισμού, που απαρτίζεται από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας καθώς και διεθνώς όπως META  FACEBOOKκ.λπ.

Παρουσιάστηκε το Σχέδιο Νόμου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαφανίσεων παιδιών, που εκπόνησε ο Οργανισμός, αφιερωμένο στη Φώφη Γεννηματά.

Το 1ο τετράμηνο 2022 από τα 49 παιδιά που αναζήτησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τα 37 ήταν κορίτσια 13 – 18τών.

Το 1ο τετράμηνο 2022 από τα 69 παιδιά, που αναζήτησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρέθηκαν τα 49.

 Υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Καπελετζή, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για 18η χρονιά παρουσίασε στο Ζάππειο Μέγαρο τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει πανελλαδικά, δωρεάν σε κάθε παιδί που εξαφανίζεται και την οικογένειά του καθώς και σε κάθε ενήλικα από 18 έως 60 ετών, που αγνοείται και διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

Παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, του Ηρακλή Μοσκώφ Ειδικού Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, του Γιώργου Σταμάτη Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, της Νάντιας Γιαννακοπούλου Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη καθώς και του ΓΕΕΘΑ, της ΕΛ.ΑΣ., του Λ.Σ., του Π.Σ., του ΕΚ.ΑΒ, Δημοτικών Αστυνομιών από όλη την Ελλάδα και άλλων φορέων που θεσμικά και επιχειρησιακά εμπλέκονται στη διαχείριση κάθε περιστατικού εξαφάνισης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και τόνισε ότι όλα όσα ανακοινώθηκαν αναδεικνύουν διεθνώς τη χώρα μας, ως πρωτοπόρο στον τομέα.

Με στόχο τη θεσμοθέτηση του πλαισίου δράσης όλων των συναρμόδιων φορέων, δημόσιων, ιδιωτικών και εθελοντικών, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τιμώντας την υπόσχεση που είχε δοθεί στη Φώφη Γεννηματά, παρουσίασε το Σχέδιο Νόμου που εκπόνησε με τη συμμετοχή νομικών για την πρόληψη και διαχείριση των περιστατικών εξαφάνισης στη χώρα μας. Το Σχέδιο Νόμου θα επιδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Τασούλα ο οποίος έχει δεσμευτεί να το προωθήσει στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα. Απώτερος στόχος του Οργανισμού είναι, στο πρότυπο άλλων χωρών, να θεσμοθετηθούν οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε κάθε εξαφάνιση από όλους όσοι εμπλέκονται και τελικά να είμαστε όλοι συνολικά ως κοινωνία αποτελεσματικότεροι.

Παρών ήταν ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά Ανδρέας Τσούνης, που συγκινημένος παρακολούθησε την παρουσίαση και δήλωσε:

«Η Φώφη Γεννηματά διατηρούσε στενή σχέση με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Βοηθούσε με όσες ιδιότητες απόκτησε μέσα από την κεντρική πολιτική και την αυτοδιοίκηση, άλλοτε δημόσια και ανοιχτά, άλλοτε χωρίς δημοσιότητα. Θυμάμαι σαν να ήταν σήμερα την  Διεξαγωγή συνάντησης Εργασίας των φορέων και υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης για το Παιδί, που έλαβε χώρα στον ίδιο αυτό χώρο όταν η Φώφη ήταν στο Υπουργείο Υγείας το 2010. Είχε τονίσει τότε, όταν ακόμα το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και των ασυνόδευτων ανηλίκων ήταν ακόμα στην αρχή του, ότι  σε μια εποχή που οι σύγχρονοι κίνδυνοι απειλούν τα παιδιά, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη των οικογενειών και στους ανήλικους. Μετέφερε τις σκέψεις της στον κ. Γιαννόπουλο οι οποίες εμπεριέχονται στο Σχέδιο Νόμου για τα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών. Από την πλευρά μου μόνο ένα πράγμα έχω να πω. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, αλλά κάθε μέρα πρέπει να γίνεται πιο μεγάλο, πιο πλατύ.»

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον Κώστα Γιαννόπουλο στον ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Οργανισμού, ευχαριστώντας από καρδιάς τις εταιρείες που συμμετέχουν ενεργά στην Ομάδα Τεχνολογίας για τα Παιδιά, την οποία έχει συγκροτήσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι οποίες παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες, την τεχνολογία και τα απαραίτητα καινοτόμα συστήματα. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που όπως δήλωσε στη συνάντηση, η Claudia Trivilino, Public Policy Manager, Italy and Greece | Facebook Μeta: «Είμαστε περήφανοι που δουλεύουμε με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Αναπτύσσουμε εργαλεία όπως το GetDigital με στόχο την εκπαίδευση των νέων χρηστών του διαδικτύου καθώς φυσικά των εκπαιδευτικών και γονιών και φυσικά συνεργαζόμαστε στενά σε κάθε κρίση καθώς και στο AmberAlert. Είμαστε ευγνώμονες που είμαστε μαζί σας σήμερα.»

Συμμέτοχοι στην τεχνολογική αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών του Οργανισμού είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του Προγράμματος SmileNet, αλλά και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την ενεργοποίηση και στη χώρα μας του SMSAmberAlert και τη διασύνδεση της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και της Εθνικής Γραμμής για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017 με τον Ευρωπαϊκό Γραμμή Βοήθειας 112.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην εφαρμογή MissingAlertApp, που αφιλοκερδώς σχεδίασε ο όμιλος ΟΤΕ για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η οποία, απολύτως δωρεάν, είναι διαθέσιμη σε όλους τους συνδρομητές με στόχο να ενημερώνονται αλλά και να ενημερώνουν για περιστατικά εξαφάνισης παιδιών που έχουν εξαφανιστεί αλλά και ενηλίκων που αγνοούνται και διατρέχουν κίνδυνο.

Καθώς και στο Πρόγραμμα MissingAlertProtocol, που εισάγει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη χώρα μας σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και το οποίο αποτελεί, στο πρότυπο του HerbertProtocol της Αγγλίας, μία ολοκληρωμένη υπηρεσία με βασικό στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης ατόμων, που πάσχουν από διαταραχές ή βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Άμεσα δε, στο πλαίσιο του Προγράμματος Smilenet με τη συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα παρέχεται και υπηρεσία tracking για άτομα με υψηλό κίνδυνο.

Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν η βράβευση της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το Λιμενικό Σώμα και τον εκπρόσωπο του Αρχηγού, Υποναύαρχο κ. Δρόσο Ρεϊζη. Το Βραβείο παρέλαβε ο πατέρας του αείμνηστου Θανάση που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, στελέχους του Λ.Σ. και μέλους της Ομάδας, κ. Γιώργος Μακρής.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε:

«Καταρχήν ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι βρίσκονται εδώ. Η παρουσία τους μας τιμά, μας ενδυναμώνει και αναδεικνύει τον μόνο στόχο που έχει το Χαμόγελο 26 χρόνια, που είναι να υπηρετούμε τα παιδιά στηρίζοντας τους θεσμούς. Θέλω να σταθώ στο θετικό που είναι ότι η πλειοψηφία των παιδιών που εξαφανίζονται στη χώρα μας, εντοπίζονται άμεσα. Και αυτό χάρη στη συνεργασία. Χάρη στα 154 μέλη του AmberAlertHellas που σε κάθε εξαφάνιση ενώνουμε δυνάμεις και τα στοιχεία του αγνοούμενου παιδιού γίνονται γνωστά από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη, χάρη σε Αστυνομικούς, Εισαγγελείς και άλλους που επιτελούν μεθοδευμένα το έργο τους στην 1η γραμμή. ΟΜΩΣ, για κάθε παιδί που εξαφανίζεται ή πρόκειται να εξαφανιστεί οφείλουμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο προστασίας πιστοποιημένα και θεσμοθετημένα και αυτό κάνουμε με το Σχέδιο Νόμου που εκπονήσαμε στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, που ενδιαφερόταν εις βάθος και μακριά από τη δημοσιότητα.

 

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τις εταιρείες τεχνολογίας της χώρας μας και τα στελέχη τους, που συμμετέχουν ενεργά στην Ομάδα Τεχνολογίας για τα Παιδιά, που έχουμε συγκροτήσει και χάρη στους οποίους «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και μέσω ημών και οι θεσμικοί φορείς, έχουμε στη διάθεσή μας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να υπηρετούμε τα παιδιά και να καλύπτουμε τις ανάγκες τους. Το Βραβείο Ανδρέας Γιαννόπουλος, που σήμερα δίνουμε στα μέλη της Ομάδας είναι για εμάς ο ύψιστος τρόπος να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας.

 

Ευχαριστώ τον Υπουργό κ. Στυλιανίδη που πάντα είναι δίπλα μας και μοιράζεται κοινά οράματα και στόχους ουσίας, τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ,. Αυγενάκη, που με το μήνυμά του έδειξε πως όταν φαινομενικά ετερόκλητοι φορείς ενώνουν δυνάμεις, προσφέρουν στην κοινωνία όπως π.χ. με τις αιμοδοσίες που συνδιοργανώσαμε, με τη συμμετοχή των ομάδων της SuperLeague στο AmberAlertκαι άλλα.

 

Στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω και τα Υπουργεία Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Εσωτερικών για την άριστη συνεργασία μας και τα χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα που έχει για τα παιδιά στη χώρα μας.

 

Ευχαριστώ επίσης την κα. ClaudiaTrivilino, PublicPolicyManager, ItalyandGreece της Facebook Μeta, που μας εμπιστεύεται και ταξίδεψε για να είναι σήμερα μαζί μας, για να μιλήσει για τη συνεργασία μας προς όφελος των παιδιών.

 

Ευχαριστώ επίσης, το ΓΕΕΘΑ, την ΕΛΑΣ, το Λ.Σ., το Π.Σ., το ΕΚΑΒ που δίνουν καθημερινά μάχες για κάθε παιδί που κινδυνεύει και τους Δήμους που είναι σήμερα είναι μαζί μας και δείχνουν πόσο σημαντική είναι και η δική τους συμμετοχή.

 

Τέλος, ευχαριστώ τους επικεφαλής των διεθνών φορέων που συνεργάζεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και σήμερα στέλνοντας το δικό τους μήνυμα, ανέδειξαν τη χώρα μας, ως ένα από τα κράτη που χάρη στη συνεργασία παρέχει αποτελεσματικές υπηρεσίες στα παιδιά που εξαφανίζονται. Χάρη σε αυτές τις συνεργασίες έχουμε μάθει πολλά και τώρα καινοτομούμε.

 

Συνεχίζουμε χωρίς καμία παρέκκλιση το έργο μας, που είναι να προσφέρουμε φροντίδα σε όσα παιδιά έχουν ανάγκη!»

 

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δήλωσε:

 

 

«Θέλω να συγχαρώ το «Χαμόγελο του Παιδιού» για όλα όσα έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια για να εντοπίσει εξαφανισμένα παιδιά. Η διεθνής εμπειρία μας έχει δείξει ότι η εξαφάνιση ατόμων είναι ένα είδος έκτακτης ανάγκης, η οποία απαιτεί τη συνεργασία όλων. Η γρήγορη παροχή πληροφορίας είναι ίσως ο παράγοντας που κάνει τη διαφορά στη γρήγορη ανεύρεση αγνοουμένων. Για αυτό στην Ελλάδα, ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Εκτάκτου Ανάγκης 112 είναι διασυνδεδεμένος με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS «1056» και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά «116000». Φέτος, επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και δρομολογούμε τη σύνδεση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 με δυο ακόμα τηλεφωνικούς αριθμούς: την Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενήλικες «1017» και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών «116111».Η προστασία των παιδιών μας είναι για την κυβέρνηση μας, για την κοινωνία μας, πρώτη προτεραιότητα. Αποτελεί μια από τις αξίες που μας χαρακτηρίζουν ως Έλληνες και ως Ευρωπαίους. Μόνο μαζί, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, μαζί μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα. Να προστατεύσουμε τα παιδιά..»

 

 

Εκπροσωπώντας την «Ομάδα Τεχνολογίας για τα Παιδιά», το Βραβείο Ανδρέας Γιαννόπουλος παρέλαβε ο κ. Γιώργος Βλαστός, GroupICT & OperationsDirector, Εθνική Τράπεζα η οποία έχει και τον συντονισμό δράσης της Ομάδας.

 

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά την Εταιρεία Euroins, χορηγό της Εκδήλωσης, την εταιρεία PhotoshopCompanyγια τη φωτογραφική κάλυψη και το Σχολείο Λιλιπούπολη που για μία ακόμα φορά ήταν μαζί μας!

 

 

Παρακολουθήστε την εκδήλωση https://youtu.be/U7dwvmAMbk4

 

Κατεβάστε φωτογραφικό υλικό εδώ. https://photos.app.goo.gl/qWiPgzHLLKnh4E539 

 

Παρακολουθήστε το μήνυμα του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη https://youtu.be/KDvIf6nP8ug

 

Κατεβάστε τα διεθνή στατιστικά https://drive.google.com/drive/folders/1Ga4TdeDggooT9W4OIHxX8x0xIDTGHzdN?usp=sharing

.

Κατεβάστε τα επίσημα στατιστικά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» https://drive.google.com/drive/folders/1Ga4TdeDggooT9W4OIHxX8x0xIDTGHzdN?usp=sharing

.

 

Κατεβάστε τα επίσημα στατιστικά από την ΕΛ.ΑΣ. https://drive.google.com/drive/folders/1Ga4TdeDggooT9W4OIHxX8x0xIDTGHzdN?usp=sharing

.

Κατεβάστε το Σχέδιο Νόμου https://drive.google.com/drive/folders/1Ga4TdeDggooT9W4OIHxX8x0xIDTGHzdN?usp=sharing .

 

Κατεβάστε την παρουσίαση του Κώστα Γιαννόπουλου https://drive.google.com/drive/folders/1Ga4TdeDggooT9W4OIHxX8x0xIDTGHzdN?usp=sharing.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Τύπου

press@hamogelo.gr

Τηλ. 11040 (αστική χρέωση)

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles