23.1 C
New York
Κυριακή 14-07-2024
spot_img

Χρ. Τριαντόπουλος: Συνάντηση και συνεργασία με αγρότες στα Κανάλια για την καλλιέργεια αμυγδάλου

Την Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022, σε συνέχεια σχετικής συνεργασίας κατά την προηγούμενη περίοδο, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, συνάντηση εργασίας με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καναλίων και με αγρότες της περιοχής στην αίθουσα του Εκθεσιακού Κέντρου Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού Λίμνης Κάρλας και Μαυροβουνίου του Φορέα Διαχείρισης στα Κανάλια, με αντικείμενο -κυρίως- τα ζητήματα στις καλλιέργειες αμυγδάλου που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω ακραίων φαινομένων παγετού, όσο και λόγω ασθένειας που έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια την παραγωγή συγκεκριμένης ποικιλίας αμυγδάλων που καλλιεργείται στην περιοχή. Κατά τη συνάντηση, στην οποία έλαβαν μέρος δεκάδες αγρότες και παραγωγοί από την περιοχή των Καναλίων, συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάννα Καλογήρου, και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ παρόντες ήταν ο προϊστάμενος του Γραφείου του ΕΛΓΑ και οι γεωπόνοι από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, οι οποίοι από το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποίησαν αυτοψίες, ελέγχους και δειγματοληψίες στις καλλιέργειες αμυγδάλου στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπό τον συντονισμό του Υφυπουργού, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, οι γεωπόνοι από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ενημέρωσαν τους αγρότες για την αρχική εικόνα, για τη μεθοδολογία τους και για το χρονοδιάγραμμα του έργου τους, ώστε να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά την ασθένεια στη συγκεκριμένη ποικιλία, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ και ο προϊστάμενος του τοπικού γραφείου ενημέρωσαν τους αγρότες για την πορεία της διαδικασίας των αποζημιώσεων από τις ζημιές στις καλλιέργειες λόγω του τελευταίου παγετού. Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν, καθώς πλέον οι αποζημιώσεις ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις ζημιές των παραγωγών και καταβάλλονται εγκαίρως. Μία διαδικασία που ακολουθήθηκε και κατά την προηγούμενη χρονιά, όπου 1.746.235 ευρώ καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ σε 237 παραγωγούς αμυγδάλων στα Κανάλια. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης, τέθηκαν από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και από την Γενική Γραμματέα, μία σειρά από θέματα και εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό και τους αγρότες της περιοχής για την αντιμετώπιση των όποιων ζητημάτων υπάρχουν, αλλά και για την ενδυνάμωση της τοπικής παραγωγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανάφερε ότι «σε συνέχεια της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό και τους αγρότες των Καναλίων, πραγματοποιήσαμε σήμερα μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση με αφορμή και την έναρξη των επιτόπιων αυτοψιών και του ερευνητικού έργου από τους γεωπόνους του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, τους οποίους και ευχαριστώ για την ανταπόκριση και την κινητοποίηση. Τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και θα έχουμε τα πορίσματα από την πλευρά τους, θα είμαστε σε θέση, σε συνεργασία και με τους αγρότες της περιοχής, να συζητήσουμε για τα επόμενα βήματα όσον αφορά την καλλιέργεια συγκεκριμένης ποικιλίας αμυγδάλου στην περιοχή των Καναλίων. Παράλληλα, προχωρά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες γεωπονικές πρακτικές, αλλά και τα νέα δεδομένα διοίκησης και διαχείρισης στον ΕΛΓΑ, η διαδικασία αποζημίωσης στις καλλιέργειες αμυγδάλου που επλήγησαν από τον παγετό φέτος. Μία διαδικασία αντίστοιχη της περσινής, οπότε και 237 παραγωγοί αμυγδάλου στα Κανάλια έλαβαν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Αναμένοντας, λοιπόν, τα πορίσματα των ειδικών την αμέσως επόμενη περίοδο, η συνεργασία αυτή με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό και τους αγρότες των Καναλιών θα συνεχιστεί, όπως άλλωστε γίνεται και σε κάθε περιοχή της χώρας μας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει στην παραγωγή, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ. Και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτή τη στενή συνεργασία, όπως και τον Φορέα Διαχείρισης για τη φιλοξενία σήμερα. Και συνεχίζουμε».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υφυπουργού, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, στα Κανάλια σημειώθηκαν και μία σειρά από άλλα ζητήματα τόσο από τους αγρότες και κτηνοτρόφους της παραγωγής, όσο και από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, για τα οποία θα υπάρχει περαιτέρω συνεργασία την επόμενη περίοδο.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles