15.8 C
New York
Δευτέρα 15-04-2024
spot_img

Η θέση της παράταξη “Βόλος – Ανατροπή – Δημιουργία” για το πάρκινγκ της Φιλελλήνων

Η δημοτική παράταξη “Βόλος – Ανατροπή – Δημιουργία” σχετικά με το πάρκινγκ της Φιλελλήνων αναφέρει:

Την περασμένη Δευτέρα, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, που συζητήθηκε το τιμολόγιο του πάρκινγκ της Φιλελλήνων, παίχτηκε μία ακόμη από τις γνωστές παραστάσεις Μπέου, με τους γνωστούς θεατρινισμούς, τις συνηθισμένες κωλοτούμπες και τους ατελείωτους λεονταρισμούς. Το σκηνικό είχε ως στόχο να ξεχαστούν οι τσαπατσουλιές, η ανικανότητα και ο αμοραλισμός του Μπέου, ώστε να κουκουλωθεί τα όσα εξαρχής είχαμε επισημάνει για την συγκεκριμένη επένδυση.

Η Παράταξή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, ξεκαθάρισε την θέση της, για όλα όσα έχουν γίνει και πρόκειται να συμβούν με το πάρκινγκ. Τονίσαμε τα εξής:

  1. Όταν αποφασίζεις να χτίσεις τέτοιες υποδομές δεν ξοδεύεις «ζεστό χρήμα». Ο συνήθης τρόπος είναι αυτός της παραχώρησης. Διαφορετικά, προσφεύγεις σε δανεισμό και αξιοποιείς ευρωπαϊκά ή εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Αν αποφασίζεις να βάλεις τα δικά σου λεφτά σε μία τέτοια επένδυση είσαι ή αφελής ή πονηρός.
  2. Το Πάρκινγκ είναι μία πολύ ακριβή επένδυση, για την χρήση που προορίζεται. Το πάρκινγκ δεν είναι ξενοδοχείο για να φαντάζεσαι πολυτέλειες. Εξυπηρετεί μία χρήσιμη αλλά ταπεινή αποστολή. Άρα, σπαταλώντας χρήματα ούτε την χρήση αλλάζεις ούτε το αναβαθμίζεις. 

Σημειώστε ότι στο συγκεκριμένο πάρκινγκ, το κόστος ανά θέση παρκαρίσματος είναι περίπου 30.000€. Εκτιμήστε αν το κόστος αυτό είναι μικρό ή μεγάλο όταν το   μέσο αποδεκτό κόστος κατασκευής μίας θέσης στεγασμένου πάρκινγκ είναι περίπου 15.000€ – 17.000€. 

  1. Έχει κοστίσει πολύ πάνω από 10 εκ € και η όποια ανεύθυνη και χαλαρή τιμολογιακή πολιτική είναι βέβαιο ότι (α) θα προκαλέσει αδυναμία ανάκτησης του αρχικού  κεφαλαίου ώστε να καλύψει νέες ανάγκες του Δήμου και (β) το κόστος της συντήρησης αντί να καλύπτεται από την επένδυση θα την πληρώνουν όλοι οι Βολιώτες.
  2. Ακούστηκε ότι ο Δ. Βόλου κάνει, ή πρέπει να κάνει μέσω του πάρκινγκ, κοινωνική πολιτική. Μεγαλύτερη ανοησία από αυτή δεν έχει ξανακουστεί. Πού ακούστηκε να πληρώνονται 10 εκ € για να ικανοποιείται η ανάγκη 110 πολιτών (!!!) κι αυτό να ονομάζεται κοινωνική πολιτική. Κοινωνική πολιτική είναι τα χρήματα που ασκόπως σπαταλήθηκαν να ανακτηθούν και να διατεθούν σε έργα για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της πόλης προς όφελος της κοινωνίας. Κι εν πάση περιπτώσει αν υπάρχει βούληση για πραγματική κοινωνική πολιτική ας γίνει κάτι ουσιαστικό: 
  • Να αλλάξει το κυκλοφοριακό, 
  • Να δοθεί προβάδισμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με την επιχορήγηση του Δήμου
  • Να αποσυρθούν από το κέντρο τα ΙΧ, και να κρατηθούν σε μία ορισμένη ακτίνα μακριά από αυτό
  • Να νοικιαστούν ή να αγοραστούν μικρά πάρκινγκ στην περιφέρεια του Κέντρου, 
  • Να καταπολεμηθεί, επιτέλους, η τριτοκοσμική εικόνα της πόλης. 
  1. Σημειώστε ότι οι 110 θέσεις, δίνονται με μηνιαίο αντίτιμο 50€. Δηλαδή, με 0,069€ την ώρα. Άρα, δίνεται μία επένδυση 10 εκ.€ σε 110 οικογένειες!!!

Τώρα ας θυμηθούμε και ορισμένα γεγονότα για να κρίνουμε αξιοπιστία, ικανότητα αλλά και συνέπεια.  

Αρχικά, αποφασίστηκε η δέσμευση 44 θέσεων (60 €/μήνα) και 22 θέσεων (80€/μήνα) στους ορόφους Ε, ΣΤ και Ζ. Οι υπόλοιπες ελεύθερες 186 θέσεις. Παράλληλα, αποφασίστηκε  να δοθεί προς  ενοικίαση σε ιδιώτη. Τότε η θέση μας ήταν ότι το πάρκινγκ είναι μία ακριβή επένδυση και δεν θα βρεθεί ιδιώτης να πληρώσει τέτοιο ενοίκιο. Είχαμε προτείνει ο Δ. Βόλου να δουλέψει ο ίδιος το πάρκινγκ προσλαμβάνοντας εργολάβο. Προφανώς αγνοηθήκαμε. 

Προκηρύχτηκε το Πάρκινγκ και εμφανίστηκαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι ας τους πούμε επενδυτές, και έδωσαν μέχρι και πάνω από 300.000€ ετήσιο μίσθωμα. Κατακυρώθηκε στην HELLENICANN A.Eμε ετήσιο ενοίκιο 371.000€(Αριθ. Απόφασης Δημ. Συμβουλίου 400/2020)Ήταν τότε που γέλασε και ο κάθε πικραμένος, γιατί το Συμβούλιο συνεδρίασε κατεπειγόντως δεδομένου ότι το θέμα ήταν …κατεπείγον!!! αλλά οι επενδυτές εξαφανίστηκαν στην συνέχεια ως δια μαγείας. Και πάλι είχαμε πει ότι το τίμημα είναι χαμηλό και δεν συμφέρει τον Δήμο. Επιμείναμε να δοθεί η λειτουργία του πάρκινγκ σε εργολάβο. 

Οι διαγωνισμοί απέτυχαν, όμως εδώ βρήκαμε άλλη «μηχανή». Αποχαρακτηρίστηκε το δώμα από χώρος πάρκινγκ, καταργώντας 20 θέσεις, και χαρακτηρίστηκε ως χώρο εστίασης. Μάλιστα, για να εξυπηρετείται ο χώρος αποφασίστηκε η κατασκευή εξωτερικού, γυάλινου ασανσέρ, κόστους 280.000€. (Αριθμ. Απόφ. Δημ. Συμβουλίου 438/2021) ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Για έναν χώρο αβέβαιου μέλλοντος ο Δήμος ξοδεύει ασυλλόγιστα χρήματα, των Βολιωτών. Ζεστό χρήμα, όπως συνηθίζει να λέει η πλειοψηφία. 

Όμως, παρατηρούμε και κάτι άλλο. Η δημοτική αρχή, αρχίζει να προσχωρεί στην πρόταση της Παράταξής μας, την οποία με συνέπεια υποστηρίξαμε εξ αρχής: Έστω  και με πολλά προβλήματα προσφεύγει στην ενοικίαση υπηρεσιών εργολάβου, για να λειτουργήσει το αυτοεξυπηρετούμενο πάρκινγκ.

Παράλληλα, εμφανίζει έναν καταστροφικό τιμοκατάλογο, ο  οποίος ανατρέπει τον σχεδιασμό, που αρχικά είχε παρουσιάσει. Στο ΔΣ, ήλθαν να μας φτιάξουν το κέφι, δηλώνοντας ότι: «μετά από ενδελεχή επανέλεγχο» προτείνουν άλλη τιμολογιακή πολιτική, αυξάνοντας τις τιμές. 

Τί να πρωτοθαυμάσει κανείς; Νοικοκυριό, προετοιμασία, συνέπεια, γνώση! Αλήθεια, πού έγινε ο ενδελεχής επανέλεγχος; Πόσα γόνατα χρειάστηκαν για να γραφτεί αυτός ο έρμος ο τιμοκατάλογος; Πόσοι ειδικοί ασχολήθηκαν με την σύνταξή του;

Άφθονο το γέλιο. Όμως, σημειώστε: Αυτό δεν αφορά τις προστατευμένες θέσεις των 110 οικογενειών. Αυτές έχουν μία επένδυση 10 εκ €, για λογαριασμό τους, πάμφθηνη!

Ολοκληρώνοντας, θέλουμε να σημειώσουμε, ότι όλον αυτόν τον καιρό που είμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν προκύπτει περιθώριο προτάσεων φροντίζουμε να τις καταθέτουμε. Διαπιστώνουμε, όμως, έχετε πρόβλημα στην αφομοίωση. Αυτό έχει ως μειονέκτημα αφενός να αφομοιώνετε τα μισά απ΄ όσα προτείνουμε και αφετέρου κι αυτά τα μισά να τα μαθαίνετε λάθος. Γι΄ αυτό καταλήξατε να σπαταλήσετε χρήματα των Βολιωτών στην πιο ακριβή χαμηλής χρησιμότητας επένδυση

Για την ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΒΟΛΟΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»

ΒακουφτσήΚερασίνα

Παπαδημητρίου Άννα Μαρία 

Παπαδούλης Απόστολος 

Τσιμπανάκος Δημήτρης

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles