Η Ζέττα Μακρή με το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο

433

 

Η υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Ζέττα Μ. Μακρή συμμετείχε, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, στην εκδήλωση του εθελοντικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μια ημέρα σκέψης και προβληματισμού, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και δράσης.

Η κα Μακρή, στον χαιρετισμό της, αναγνώρισε την ανάγκη για κοινωνικοποίηση ως μια βασική ανάγκη του ανθρώπου, διαπιστώνοντας, ταυτόχρονα, ότι οι νέες ηλικίες, σήμερα, έχουν μετατοπίσει το βάρος αυτής της διαδικασίας από την ανθρώπινη επαφή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέοι διευρύνουν τον κύκλο των γνωριμιών τους, συχνά αδιακρίτως, διεκδικούν την αποδοχή από τους άλλους, γνωστούς και αγνώστους, αναζητούν και  διαμορφώνουν  την ταυτότητά τους και έχουν την ψευδαίσθηση της διάδρασης και της αλληλεπίδρασης σε κοινωνικό επίπεδο.

«Όλοι μας, εκπαιδευτικοί, γονείς, Πολιτεία, ολόκληρη η κοινωνία πρέπει με ενημερωτικές δράσεις, να βοηθήσουμε παιδιά και εφήβους να αναπτύξουν ένα ιδιαίτερα οξυμένο ένστικτο επιβίωσης μέσα στο διαδίκτυο απέναντι στην υπερχρήση και την υπερέκθεση, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο,  την εύκολη και γρήγορη διασκέδαση και κοινωνικοποίηση.

Με στόχο την ορθή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές, εισάγουμε στο υποχρεωτικό ημερήσιο πρόγραμμα των σχολείων τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Οι νέες θεματικές ενότητες, που μας αφορούν στη σημερινή μας συζήτηση «Δημιουργώ και Καινοτομώ, Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία, Χτίσε νέες ιδέες, δώσε νέες λύσεις» με τις υποθεματικές ενότητες «Δράσεις δημιουργικότητας και καινοτομίας, Νεανική Επιχειρηματικότητα, Ρομποτική, Νέες τεχνολογίες» αλλά και η θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ, Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη» με τις υποενότητες «Κάνε πράξη τη συνεργασία και την προσφορά, Ανθρώπινα δικαιώματα, Eθελοντισμός, Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα», καθώς και ο θεματικός κύκλος «Ζω καλύτερα, ευ ζήν» με τη υποθεματική, μεταξύ άλλων, της πρόληψης εξαρτήσεων, επιδιώκουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής (life skills), ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης, μέσα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον». 

Η Υφυπουργός κα Μακρή έδωσε έμφαση στην προοπτική:

«Θέλουμε για τα παιδιά μας μια καλύτερη και ασφαλέστερη διαδικτυακή κοινότητα. Θέλουμε να κρατήσουμε μακριά καθετί, που μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Θέλουμε ένα περιβάλλον φιλικό, σχέσεις εμπιστοσύνης, θέλουμε ένα ποιοτικό διαδίκτυο. Ας αποτελέσουμε και εμείς, κάθε ένας από εμάς, ένα υγιές παράδειγμα για τα παιδιά, ας γίνουν οι δικές μας συνειδητές επιλογές το πρότυπο, που θα μιμηθούν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here