28.9 C
New York
Δευτέρα 17-06-2024
spot_img

Ο Δήμος Αλοννήσου στις 3 περιοχές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο διαγωνισμό «Best Tourism Villages» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Μια ακόμη σημαντική επιτυχία σημείωσε ο Δήμος Αλοννήσου καθώς προκρίθηκε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού “Best Tourist Villages” του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Η Αλόννησος μαζί με δύο ακόμη περιοχές από το Βόρειο Αιγαίο και την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Τουρισμού στην ένταξη χωριών και δημοτικών κοινοτήτων μέχρι 15.000 κατοίκων στον διαγωνισμό αυτό.

Η Δημοτική Αρχή αξιοποιώντας τους ανθρώπινους πόρους της και μέσα σε  έναν πολύ περιορισμένο χρονικό ορίζοντα ετοίμασε έναν αναλυτικό, εμπεριστατωμένο και πολυσέλιδο φάκελο υποψηφιότητας στα Αγγλικά. «Τα προγνωστικά δεν ήταν καθόλου υπέρ μας, καθώς τα κριτήρια ήταν πολυπληθή και σύνθετα. Ωστόσο αφιερώσαμε χρόνο εντός του Δήμου μας για το συγκεκριμένο έργο με την ελπίδα οτι θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Αλοννήσου ως εναλλακτικό προορισμό με ιδιαίτερο πολιτιστικό και αγροτουριστικό απόθεμα». Τα εύσημα ανήκουν στην ομάδα των: Αργυρίου Νικόλαου, εξωτερικού συνεργάτη του Δήμου Αλοννήσου καθώς και του Αντιδημάρχου κου Σκιάνη Δημήτριου που ασχολήθηκαν αποκλειστικά και εκτεταμένα με την ετοιμασία του φακέλου συλλέγοντας αναλυτικά στοιχεία επί τόπου και πραγματοποιώντας επαφές με τοπικούς φορείς, επιχειρήσεις και θεσμικούς παράγοντες μια διαδικασία που απαιτούσε εκ των πραγμάτων επιτόπια υποστήριξη και μεθοδικότητα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο εντός της υψηλής τουριστική κίνησης. «Η επιτυχία αυτή της πρόκρισης καταδεικνύει δύο σπουδαία θέματα. Αφενός την εντυπωσιακή δυναμική του προορισμού μας και αφετέρου δε το μεγάλο εύρος δυνατοτήτων που διαθέτει το έμψυχο υλικό ενός Δήμου όταν γίνεται ορθή διαχείριση και σωστή επιλογή προσώπων»,  δήλωσε σχετικά με την διάκριση του Δήμου ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης. Ο φάκελος αξιολογήθηκε μαζί με μία σειρά ακόμη υποψηφιοτήτων από νησιωτικούς και ηπειρωτικούς Δήμους από ειδική ομάδα εργασίας του Υπουργείου Τουρισμού που αξιολόγησε τα υποβληθέντα δικαιολογητικά που ήταν απαραίτητα για την τεκμηρίωση της κάθε πρότασης συμμετοχής. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού στοχεύει στην ενίσχυση του αγροτουρισμού και στην διατήρηση της ταυτότητας των αγροτικών προορισμών συνδυάζοντας την φύση, την παράδοση, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και την τεχνογνωσία σε ένα πολυδιάστατο τουριστικό «προϊόν». Το όραμα μας είναι η καθιέρωση καινοτόμων μεθόδων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. 

Ο εν λόγω διαγωνισμός διεξάγεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) που θα συλλέξει υποψηφιότητες σε παγκόσμια κλίμακα. Ο διαγωνισμός βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει το σήμα «Best Tourism Villages» που  αποδίδει ο ΠΟΤ σε χωριά που αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αγροτουρισμού και σε Δήμους με δοκιμασμένη και καταγεγραμμένη πορεία σε επίπεδο αειφορίας. Ο δεύτερος πυλώνας σχετίζεται με το πρόγραμμα αναβάθμισης «Best Tourism Villages» για έναν αριθμό χωριών που θα βοηθηθούν για τη βελτίωση των επιδόσεων τους. Ο τρίτος άξονας αναφέρεται στο δίκτυο «Best Tourism Villages» για την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων καθώς και την  ανάπτυξη καλών πρακτικών βιώσιμης, αειφόρου και αγροτουριστικής ανάπτυξης. 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles