22.6 C
New York
Τρίτη 23-07-2024
spot_img

Πανεπιστήμια: Ποινές για αντιγραφή και καταστροφές – Ακόμα και οριστική διαγραφή φοιτητή

Νέο πειθαρχικό δίκαιο στα  ΑΕΙ – Την Τρίτη ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή επί του Σχεδίου Νόμου για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία

Από επίπληξη έως και οριστική διαγραφή φοιτητών προβλέπουν οι νέες διατάξεις για τις πειθαρχικές ποινές και τα πειθαρχικά παραπτώματα του Σχεδίου Νόμου που κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή. Η συζήτηση για το επί του Σχεδίου Νόμου για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία, αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στη Βουλή. Στο Σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνεται άρθρο που δίνει τη δυνατότητα να γίνονται μαθήματα σε αργίες και γιορτές καθώς και να μειωθεί ο χρόνος των διακοπών, προκειμένου να καλυφθούν η διδακτέα ύλη και οι χαμένες διδακτικές ώρες σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Στα Πειθαρχικά παραπτώματα περιλαμβάνονται η αντιγραφή, η λογοκλοπή και η ηχορύπανση. Σε ό,τι αφορά στα πειθαρχικά παραπτώματα και σύμφωνα με το άρθρο 23 το πειθαρχικό παράπτωμα τελείται με εκ προθέσεως πράξη του φοιτητή η οποία μπορεί να του καταλογιστεί. Το πειθαρχικό παράπτωμα μπορεί να τελεστεί και από αμέλεια, εφόσον αυτό ορίζεται ειδικά. Το παράπτωμα μπορεί να τελεστεί και με παροχή συνδρομής σε τρίτο πρόσωπο ή διευκόλυνση του για την τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος.

Πειθαρχικά παραπτώματα για τους φοιτητές συνιστούν:

– Παραβίαση αδιάβλητου εξετάσεων
– Η λογοκλοπή ή η αποσιώπηση της άμεσης ή έμμεσης συνεισφοράς άλλων προσώπων στο εκάστοτε αντικείμενο επιστημονικής ενασχόλησης ή έρευνας.

– Η καταστροφή περιουσίας του Ιδρύματος , κινητής ή ακίνητης που χρησιμοποιείται από το Ιδρυμα ή μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
– Η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής , ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του , καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του
– Η χρήση των στεγασμένων ή ανοιχτών χώρων , των εγκαταστάσεων , των υποδομών και του εξοπλισμού του Ιδρύματος , χωρίς την άδεια των αρμοδίων οργάνων
– Η χρήση των στεγασμένων ή ανοιχτών χώρων , των εγκαταστάσεων , των υποδομών και του εξοπλισμού του Ιδρύματος για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του, καθώς και η διευκόλυνση τρίτων για την τέλεση της πράξης αυτής

– Η υπαίτια με οποιονδήποτε τρόπο ρύπανση των στεγασμένων ή ανοιχτών χώρων του Ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης και τη ηχορύπανσης
– Η χρήση απαγορευμένων ουσιών που εμπίπτουν στον ν. 4139/2013 (Α’74), εντός του Ιδρύματος ,και η οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών
– Η τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα .

Πειθαρχικές ποινές
Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται σε φοιτητή, αν διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα είναι οι εξής;
– Εγγραφη επίπληξη
– Απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ενός ή περισσότερων μαθημάτων , για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους
– Προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος
– Προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από 1 έως 24 μήνες.
– Οριστική διαγραφή
Η προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας επιφέρει την αναστολή της ισχύος του δελτίου ειδικού εισιτηρίου και του αντίστοιχου χρόνου αποστέρησης των δικαιωμάτων που η ιδιότητα αυτή συνεπάγεται , όπως της συμμετοχής στις εξετάσεις, την λήψη διδακτικών συγγραμμάτων και της λήψης υποστηρικτικού χαρακτήρα χρηματικών ή άλλων παροχών από το ίδρυμα.

Αναφορικά με την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τη φοίτηση σε αυτά, με το Νομοσχέδιο θεσπίζονται:
• Ρυθμίσεις που αφορούν στη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ)
Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.
• Ρυθμίσεις για τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δύο φάσεις
Στην Α φάση οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών.
Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη Β φάση, κατά την οποία οι επιλογές τους θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την Α φάση χωρίς περιορισμό αριθμού επιλογών, εφόσον επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος.
Οι ρυθμίσεις αυτές για δύο φάσεις υποβολής μηχανογραφικού θα ισχύσουν από το 2022.
• Ρυθμίσεις για την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού για την εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ
Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Συνεπώς, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα α) μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις και β) μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles