21.6 C
New York
Πέμπτη 03-10-2024
spot_img

Προς lockdown τύπου Μαρτίου: Στα 2 δις το κόστος της 15νθήμερης σκληρής καραντίνας

«Το lockdown των τελευταίων εβδομάδων απέτυχε. Δύο επιλογές υπάρχουν. Ή ανοίγουμε τη Δευτέρα ή πάμε σε αυστηρό lockdown ως τις 15 του μήνα. Κι από τη στιγμή που η πρώτη επιλογή είναι απαγορευτική μετά την έκρηξη των κρουσμάτων, η δεύτερη είναι μονόδρομος» επισημαίνει στο iefimerida κυβερνητικός αξιωματούχος κι όλα δείχνουν ότι η επανάληψη του περσινού Μαρτίου είναι κοντά.

Πέρα από την κατάσταση συναγερμού, στην οποία έχει τεθεί το υπουργείο Υγείας για ευνόητους λόγους, στα «κόκκινα» βρίσκεται και το οικονομικό επιτελείο, που καλείται να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» των παρατεταμένων κραδασμών στην οικονομία αλλά και της «επόμενης ημέρας», η οποία θα είναι πιο δύσκολη από τις αρχικές προσδοκίες.

Η εμπειρία των προηγούμενων μηνών, ειδικά της πρώτης φάσης της πανδημίας, που υποχρέωσε όλη την Ευρώπη σε καθολικό lockdown, δείχνει ότι το μηνιαίο κόστος μιας καραντίνας ανέρχεται στο 2,5-3% του ΑΕΠ. Μια αναγωγή στα σημερινά δεδομένα, δείχνει ότι ένα καθολικό (;) lockdown ως την Καθαρά Δευτέρα θα προσθέσει βάρος τουλάχιστον 2 δις ευρώ στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, που διαπιστώνει ότι ο ορίζοντας των μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις κι εργαζόμενους επιμηκύνεται ακόμα περισσότερο.

Τρία δις τον μήνα κοστίζουν τα μέτρα στήριξης

Αυτήν τη στιγμή, κάθε μήνα τα εν ισχύ μέτρα στήριξης απαιτούν γύρω στα 3 δις ευρώ. Περί το 1 δις ευρώ είναι το κόστος των αναστολών φόρων- εισφορών και τα υπόλοιπα αφορούν σε πληρωμές όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και οι ειδικές αποζημιώσεις στους εργαζόμενους σε αναστολή. Το «μαξιλάρι», που αυξομειώνεται μεταξύ 32 και 34 δις ευρώ, αναλόγως των εκδόσεων ομολόγων και εντόκων γραμματίων, επιτρέπει την ταμειακή διαχείριση του προβλήματος χωρίς ιδιαίτερα «ζόρια», ωστόσο αν δεν ομαλοποιηθεί η ροή εσόδων στα κρατικά ταμεία, η κατάσταση θα «ζορίζει» όσο η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παρατείνεται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Φεβρουάριο τα έσοδα πήγαν καλύτερα από το στόχο, ωστόσο σε αυτό βοήθησε η ετεροχρονισμένη είσπραξη των Τελών Κυκλοφορίας, ενώ το Μάρτιο αναμένεται η «ένεση» από το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας, το οποίο θα είναι, όμως, «ψαλιδισμένο» κατά 146 εκατ. Ευρώ σε σχέση με πέρσι.

«Τα μέτρα στήριξης θα διατηρηθούν για όσο απαιτηθεί» επαναλαμβάνουν από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο προσθέτουν, πλέον, ότι δύσκολα θα μπορέσει να καλυφθεί το 100% των απωλειών. Ειδικά όσον αφορά στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων, που λειτούργησε ως ανάχωμα σε μαζικές απολύσεις, ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση αρχής γενομένης από το λιανεμπόριο, έχει πάει… περίπατο και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι και τον Απρίλιο θα παραμείνει σε ισχύ.

Η μελέτη- καταπέλτης του ΔΝΤ
Την ίδια στιγμή, μελέτη του ΔΝΤ αναδεικνύει το πρόβλημα της «επόμενης ημέρας» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε όλη την Ευρώπη, αλλά είναι προφανές ότι το «καμπανάκι» είναι πιο ηχηρό για την Ελλάδα, της οποίας ο παραγωγικός ιστός συντίθεται από μικρές επιχειρήσεις. «Τα μαζικά πακέτα στήριξης έσωσαν εκατομμύρια επιχειρήσεις στην Ευρώπη και πάνω από 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας», σημειώνει το Ταμείο, αλλά επισημαίνει όσο επιμένει η πανδημία και τα μέτρα στήριξης θα εκπνέουν όπως π.χ. οι αναστολές πληρωμές δανείων, θα αυξάνονται οι χρεοκοπίες και θα εντείνεται ο κίνδυνος της εκτίναξης της ανεργίας και των «κόκκινων» δανείων.

Επί της ουσίας το ΔΝΤ εστιάζει σε αυτό που οι Ευρωπαίοι… ψιθυρίζουν αλλά δεν τολμάνε να βάλουν επισήμως στο τραπέζι: τι θα γίνει όταν φτάσει η ώρα των πληρωμών, της εξόφλησης όλων αυτών δανείων και χρεών.

Όπως σημειώνει το Ταμείο, η στόχευση των μέτρων στήριξης ήταν η ρευστότητα των επιχειρήσεων και όντως αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε σε ποσοστό κάλυψης 60%. Ωστόσο, μόλις ένα 30% της «τρύπας» στην κεφαλαιακή βάση των επιχειρήσεων καλύφθηκε κι όπως εκτιμά το ΔΝΤ, χωρίς πρόσθετες κεφαλαιακές «ενέσεις» περίπου 15 εκατομμύρια θέσεις κινδυνεύουν. Για να καλυφθεί αυτό το «κενό» μεταξύ χρεών και εσόδων των επιχειρήσεων, θα απαιτηθεί το 2-3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κι από εκεί και πέρα η όποια στήριξη θα διοχετεύεται μόνο στις βιώσιμες επιχειρήσεις…
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/poso-kostizei-skliro-lockdown

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles